Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:59, 16. 8. 2021.

| Društvo

Čuveni bokser Dragiša Stanković Čelik dobio mural na zgradi u Nišu

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
mural
Finalni radovi su pri kraju; foto T. T.

U čast niške legende boksa Dragiše Stankovića Čelika, zgrada na uglu Ulice Dragiše Cvetkovića i Ulice Vojvode Mišića u Nišu dobila je svoj mural sa njegovim likom. Ovu inicijativu su pokrenuli Čelikovi unuci kako bi se održalo sečanje na život i delo višestrukog prvaka Jugoslavije, osvajača Zlatnog pojasa i Zlatne rukavice.

Na ideju da se oslika mural ove sportske legende došli su došli su njegovi unuci Petar i Dragiša, što je finansijski podržala Lokalna fondacija Niš.

Mi smo to podržali na prvom konkursu Lokalne fondacije Niš koji je bio u ovoj godini, to je jedna od 7 inicijativa koje smo podržali. Eško Kurtić je zadužen za umetnički deo, on je oslikao ceo mural - kaže Jovanović.

Kako su organizatori najavili radovi bi trebalo da budu završeni danas, a finalnu ruku daće umetnik Eško Kurtić.


Ko je bio Čelik?

Boksom je počeo da se bavi sa 17 godina, a svega godinu dana kasnije postao je kapiten Bokserskog kluba Radnički. Narednih 13 godina posvetio je “plemenitoj veštini” u kojoj je pobeđivao i osvajače evropskih prvenstava i olimpijada, ali nikada nije postao nosilac tako velike titule.

U amaterskim borbama imao je 520 mečeva, a izgubio ih samo 8, dok je kao profesionalac imao stopostotan učinak - 20 mečeva i 20 pobeda, a 19 završenih nokautom.

Mnoge Nišlije pamte njegov čuveni meč protiv Mate Parlova 1971. na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi, koji je navodno gledalo preko oko 5.000 ljudi.

Brojne anegdote iz njegovog života stalno se prepričavaju u porodici, poput one o tome da je njegova žena slučajno na pijaci saznala da je dobio dve glavne premije na Lotou, 15 godina od njihovih osvajanja, a on joj rekao "ma to prvi put kad sam dobio".

Prepričavaju se situacije kada je, kažu, nokautirao medveda ispred Galije nakon burne kafanske noći, te kada je po hali “Čair” usred revije jurio ljude koji su maltretirali publiku. Ipak, tuče van ringa nije voleo, a jeste pravednost, svedoče njegovi potomci, a primer njegove humanosti je donacija vojsci Jugoslavije. Tokom rata 1999. godine on je, prema pisanju štampe, poklonio penziju i 10.000 kg kafe vojsci.

Stanković je rođen 1939. godine u Vlasotincu, a preminuo je 2015. godine.

Više detalja o ovom čuvenom niškom bokseru možete pročitati u ovom tekstu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Bogoljub Nešić

    13:24 // 18. 12. 2021.

    Otac tom malom detetu je bio znani i ugledni Vlasotinčanin. Strah i traume od bombardiranja su malom
    ostavile mučni dojam da su za sve krivi partizani. Problem "prevaspitanja" od takvih svakodnevnih ispada otac nije znao rešiti nego ga je svaki put spuštao u bunar da ga ohladi i izleči. Možda se neko toga bolje seća pa neka doda svoje viđenje! Još kao mali je imao konstituciju i hrabrost za sv

  • Љ

    21:55 // 19. 8. 2021.

    CELIK pa on je najbolji NISKI bokser o kome u superlativu kayivao VELIKI PARLOV. Zasluzio je mural. Ali treba takvu inicijativu da daju GRASKI oci, ali avaj, oni nisu NISLIJE pa to i ne znaju.

  • perica

    23:24 // 17. 8. 2021.

    5000 ljudi na mecu protiv PARLOVA!?? imam slike sa tog meča to je bilo 1971. na letnjoj pozornici imao sam 16 godina. cela letnja pozornica, bedemi tvrdjave, ceo most, u tvrdjavu do dzamjie su stajali ljudi. bilo je 5000 PRODATIH KARATA a taj meč je gledao CEO NIS, sve radnje su bile zatvorene cak i robna kuca BEOGRAD. nosili smo CELIKA do stana u BRACE TASKOVIC kolona je bila od PEVCA do TROSARI

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: