Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:05, 8. 9. 2014.

| Društvo

Cvejić: Česte sprege između novinara i političara

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti

Emisija "15 minuta" - Ivan Cvejić

Zbog loše ekonomske situacije novinari često pristaju na "savezništva" sa političarima, a šteta koja se nanosi novinarstvu time teško se popravlja, smatra Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik agencije “Beta”.

Gostujući u emisiji “15 minuta”, Cvejić je izjavio da nema utisak da se u novinarstvu vratio duh devedesetih godina jer su se društvene okolnosti promenile, i poboljšani su mehanizmi zaštite novinara. Ipak, prema njegovom mišljenju, mediji su i dalje pod pritiscima, kao što su bili i tada, a biće i u narednim godinama.

Ona napominje da česte sprege između novinara i medija s jedne strane, i političara i kompanija s druge strane, postoje pre svega zbog loše ekonomske situacije.

- Ne možete očekivati da novinar koji ima platu od 200 ili 300 evra bude oštar, u toku sa tim šta se dešava, da postavlja “gadna” pitanja, jer je podložan korupciji. Društvena uloga koju novinari obavljaju je do te mere važna da je jedna od najgorih stvari da imaju slabe zarade - smatra Cvejić.

Naš sagovornik smatra da je naročit problem to što solidarnost među medijima sve više opada, a i sami novinari se sve ređe usuđuju da postavljaju pitanja, jer su mnogi “došli u neku vrstu opreza i obzira prema političarima, pa smatraju da nije primereno i dobro postavljati im teška pitanja”.

-Sami političari u Srbiji generalno nemaju svest o tome da treba javnosti da polažu račune, i na to ih treba primoravati. U prirodi političara je da što više stvari sačuva kao tajnu, a posao novinara je da ih u tome spreči. Međutim, sve se češće može videti da oni nemaju pitanja, što je zabrinjavajuće, jer takvi ne rade svoj posao kako treba - kaže Cvejić.

Treba li novinarima više hrabrosti, da li bi uvođenje novinarskih sindikata pomoglo slobodnijem funkcionisanju novinarstva, i kako novinari mogu da se nose sa pritiscima u teškoj ekonomskoj i političkoj situaciji, saznajte u novoj epizodi emisije “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Čiča

    17:35 // 8. 9. 2014.

    Znate kako gospodine, ne znam kako je u Beogradu ali je ovde u Nišu osnovni problem što je sve NETRANSPARENTNO. Iskreno, da nije JV ne bi smo znali ama baš ništa! Mi drugog medija kao da i nemamo.

  • Nišlijka

    17:34 // 8. 9. 2014.

    "Vodeće" niške televizije su mediji kojih se stidim .Na njihovu sreću ja nisam njihova ciljna grupa pa ih briga.Zato su najgledaniji na periferiji i ruralnijimm sredinama i obrazovanjem.Čast izuzecima

  • Zašto i koliko ?

    17:16 // 8. 9. 2014.

    BelleAmie-Narodne novine,NTV i slični,žmure pred bedom u Nišu,bahatošću i lopovlukom gradske vlasti.Kad sutra druga politička garnitura dođe oni će im se samo prilepiti i poltronisati kao i ovima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: