Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:58, 5. 11. 2021.

| Društvo

Cvetanović o Trgu u Leskovcu: Investitor obećao završetak do kraja godine, ja mu ne verujem

Autor:Marko MitićIzvor:Juže vesti
trg le
Radovi trebalo da budu završeni još prošlog novembra; foto: JV/ M. M.

Tačno godinu dana od kako su radovi na Trgu trebali da budu završeni, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović javno se izvinio svim Leskovčanima, iako je po njegovim rečima isključivi krivac za kašnjenje radova neodgovorni investitor. On je rekao i da mu je vlasinik firme Bauvezen obećao da će do kraja godine radovi biti završeni, ali da on ne veruje, kao i da problema ima u tri javna preduzeća koja se i dalje suočavaju sa dugovanjima.

6. novembra će se navršiti tačno 9 godina od kako je SNS preuzeo rukovođenje Leskovca, a gradonačelnik je tokom svog izlaganja, koje je trajalao više od sat vremena, govorio o uspesima, ali i o razvitku i napretku tog grada. On nije propustio priliku da još jednom istakne koliko je prethodna vlast unazadila Leskovac, ali i da nije moguće ne obazirati se na prošlost jer su, kaže, pojedini dugovi i dalje tu.

TRG le Završen jedan deo, postavljnene klupe i kante; foto: M. M.Ipak, radovi na Trgu počeli su pre dve godine, a rok za završetak je istekao još prošlog novembra, za šta, po rečima prvog čoveka Leskovca, nije kriva vlast, ni lokalna samouprava, već firma Bauvezen. Podsetio je i da su oni bili jedini ponuđači na tenderu, ali i da su ponudili 11 miliona manje od procenjene vrednosti, te da su zato izabrani.

Ja se još jednom izvinjavam svim Leskovčanima zbog radova na Trgu. Vlast i lokalna samouprava daju sve od sebe, u stalnom smo kontaktu sa Vladom, vršimo pritisak na sve moguće načine da radovi budu završeni. Jedini krivac je neodgovorni izvođač radova. Svakog dana je trebalo na gradilištu da bude po 20 radnika, kao sada, što u većem delu nije bio slučaj. On mi je obećao da će radovi biti završeni do kraja godine, ali ja ne verujem iskreno, jer on niti jednu svoju reč nije održao - rekao je Cvetanović.

Dodao je i da je dobra stvar to što za sada ništa nije plaćeno avansno, već da se isplate vrše tek po završetku određenih radova. Goran Cvetanović 9 godina od početka vladavine SNS-a u Leskovcu; foto: M. M

Direktor Novica neka me ispravi, ali do sada je plaćeno samo 50%, što je negde oko 90 miliona. Ako bar ne bude do kraja ove godine, neka bude tokom početka naredne. Da svi već jednom završimo sa tom temom i da Leskovac dobije prelep Trg gde će svi moći da uživaju - kaže gradonačelnik.

Podsetimo, za dve godine, koliko se Trg gradi, dolazilo je i do sukoba između gradonačelnika i radnika, a postojala je mogućnost da dođe do raskida ugovora sa Bauvezenom, jer gradnočelnik nije znao ko je vlasnik te firme. Cvetanović je i na godišnjicu formiranja nove-stare vlasti istakao da je Trg karcinom Leskovca, kome neće dati da metastazira.


Tri javna preduzeća i dalje duguju zaostale plate svojim radnicima

Pored Trga, jedini problem u Leskovcu, bar prema rečima Cvetanovića, predstavljaju dugovanja javnih preduzeća. Probleme imaju preduzeća Dom, Pijaca i Gradska autobuska stanica.

Od 8 javnih preduzeća, tri imaju dugovanja. Dom ima 9,5 neisplaćenih zarada, Pijaca 12, dok GAS ima 10 zaostalih dugovanja prema svojim radnicima. Sva ova preduzeća potpisala su reprograme za dospele i neizmirene zarade. Oni se bore uz našu podršku, ali mi nemamo zakonsku osnovu obaveze koje oni imaju prema upošljenicima - saopštio je Cvetanović.

Problemi ovih preduzeća postoje godinama, a slična situacija kao i danas bila je i tokom prošle, ali i 2019. godine.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: