Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:00, 23. 11. 2023.

| Društvo

DRI: Niški Dom zdravlja zaposlio 41 radnika bez javnog konkursa i skraćivao radno vreme bez osnova

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Dom zdravlja
Utvrdili i dosta nepravilnosti u vezi sa javnim nabavkama; ilustracija; foto: T. T.

Uvođenje skraćenog radnog vremena bez pravnog osnova, protivzakonito povećanje plate, neraspisivanje javnog konkursa za prijem u radni odnos 41 osobe, već prijem ljudi na osnovu internog konkursa i problemi sa javnim nabavkama - neke su od nepravilnosti u niškom Domu zdravlja koje je utvrdila Državna revizorska institucija tokom protekle dve godine.

Veliki broj nepravilnosti odnosi se na javne nabavke - bilo ih je ispod praga propisanog Zakonom, bez obezbeđenog načela ekonomičnosti i konkurencije.

Dom zdravlja Niš povećao je obim predmeta nabavke, u ukupnom iznosu od najmanje 0,87 miliona dinara, odnosno do 10% prvobitne vrednosti zaključenih ugovora, bez izmene ugovora o javnoj nabavci - saopštavaju iz Državne revizorske institucije.

Takođe, bilo je nabavki bez sprovedenog postupka, nabavki nakon isteka ugovora ili preko ugovorene vrednosti, a nije bilo kontrole poštovanja ugovora o javnim nabavkama.

Dom zdravlja Niš nabavio je dobra u iznosu od 1,3 miliona dinara bez sprovedenog postupka javne nabavke - kažu iz DRI.

Utvrđeno je i da nema evidencije o javnim nabavkama i plaćanjima, što, kako navode iz DRI, ukazuje na slabosti i odsustvo internih kontrola u skoro svih fazama ugovaranja i praćenja zaključivanja ugovora.

Kod rashoda za zaposlene utvrđene su nepravilnosti koje se ogledaju u sledećem: 1) utvrđivanje koeficijenata koji su viši od propisanih, 2) uvođenje skraćenog radnog vremena bez pravnog osnova, 3) uvećanje plata bez zakonom propisane procedure - navode iz DRI.

Iz Doma zdravlja su imali više rashoda za plate, tako što su uveli skraćeno radno vreme za radno mesto koje Aktom o proceni rizika nije utvrđeno kao pozicija sa povećanim rizikom.

Osim toga, umesto preko javnog, zaposlili su 41 radnika na osnovu internog oglasa u ustanovi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Solomon

    21:34 // 25. 11. 2023.

    U ovoj zemlji gde je ceo sistem privatizovan sve se može. Zapošljava se nestručan kadar po sistemu ja tebi ti meni. Dok nam stručnjaci odoše trbuhom za hlebom. Ovo je "Srbija koja nesme da stane".Ali će zato sa ovima i ovim narodom uskoro da nestane.

  • Mrk

    14:43 // 24. 11. 2023.

    Odavno je taj Dom Zdravlja zreo da se prošara sa novim vodećim kadrom, inspekcijama itd.

  • Robin Hud

    14:29 // 24. 11. 2023.

    Kucna nega u DZ radi tako sto doktora uopste nemozes da vidis, vec sve preko sestre KOJA TREBA DA PREPRICA STA TE MUCI. JEDNOSTAVNO HAOS OD ORGANIZACIJE

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: