Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:39, 30. 12. 2021.

| Društvo

DRI otkrila brojne nepravilnosti u Opštini Svrljig - bez nabavki plaćali kafane i reprezentaciju

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Svrljig jesen Kosta
Brojne nepravilnosti otkrivene; foto: A. K.

Na plaćanje ugostiteljskih usluga, reprezentaciju, održavanje softvera i kancelarijskog materijala, opštinsko veće i uprava Svrljiga potrošli su u 2019. i 2020. godini oko 6 miliona dinara bez sprovedenih javnih nabavki, utvrdila je Državna revizorska institucija. Revizori su utvrdili da je bilo i drugih nepravilnosti - nekim zaposlenima je isplaćen dodatak za prekovremeni rad bez dokaza da su ga imali, a jedan je dobio jubilarnu nagradu iako nije ispunio uslove za to.

Kako stoji u izveštaju državnog revizora, Opštinsko veće je 2019. godine na ugostiteljske usluge potrošilo 635.000 dinara bez sprovedenog postupka javne nabavke, dok je sa razdela predsednika Opštine iste godine na reprezentaciju utrošeno 959.000 dinara, takođe bez prethodno obavljenog tendera.

Tokom 2019. godine 2,85 miliona dinara je Opštinska uprava, opet bez sprovedene javne nabavke, potrošila za održavanje softvera, nabavku kancelarijskog materija i za pripremenje projektne dokumentacije.

Naredne godine je, utvrdio je DRI, na održavanje softvera potrošeno 1,61 milion dinara, takođe bez tendera.

Kod revidiranih javnih nabavki sprovedenih u 2019. i 2020. godini utvrđeno je da Opštinska uprava nije obezbedila poštovanje ugovorenih odredbi kod 14 javnih nabavki i to - nije dostavljen zapisnik o primopredaji; izvođač radova nije podneo zahtev za produženje roka u propisanom roku; nisu dostavljene polise osiguranja radova; dobavljači nisu dostavili sredstva obezbeđenja, odnosno ista nisu dostavljena u ugovorenim rokovima - stoji u izveštaju.

DRI je otkrio i nepravilnosti kod 15 javnih nabavki, čija je ugovorena vrednost oko 182 miliona dinara.

Kako stoji u izveštaju, u jednoj od nabavci su konkursnom dokumentacijom određeni dodatni uslovi koji nisu srazmerni predmetu nabavke, čime je ograničena konkurencija u postupku javne nabavke. Takođe je prihvaćena bankarska garancija za ozbiljnost ponude sa kraćim rokom važenja, a nisu objavljeni ni odgovarajući oglasi i druga dokumenta na portalu javnih nabavki.

DRI se bavila i rashodima za zaposlene u Opštinskoj upravi Svrljiga gde je utvrdila da je za isplatu plata, dodataka i naknada zaposlenima i socijalnih doprinosa na teret poslodavca nije izvršila u skladu sa propisima u iznosu od 2,27 miliona dinara.

Opštinska uprava je u 2020. godini obračunala i isplatila 1,99 miliona dinara za plate i socijalne doprinose na teret poslodavca zaposlenima koji nisu ispunjavali uslove predviđene aktom o sistematizaciji radnih mesta. Više je isplaćena plata u ukupnom bruto iznosu za 16 hiljada dinara jednom zaposlenom, usled nepravilno uvećanog ukupnog koeficijenta - otkrila je DRI.

Otkriveno je i da je dvoje zaposlenih u Opštinskoj upravi, bez dokaza da su imali prekovremeni rad, 2020. godine primilo dodatak od 261.000 dinara u bruto iznosu.

Predsednik Opštine, Opštinsko pravobranilaštvo i Opštinska uprava isplatili su solidarnu pomoć za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja izabranim i postavljenim zaposlenima Opštine Svrljig u ukupnom iznosu od 300.000 dinara, iako opštim aktom poslodavca nisu propisana merila, a isplata je izvršena na osnovu odluke načelnice Opštinske uprave.

Takođe, dodaje se u izveštaju, Opštinska uprava Opštine Svrljig je zaposlenom isplatila jubilarnu nagradu u bruto iznosu od 84.000 dinara, pre ostvarenog prava na tu nagradu.

Nakon utvrđenih nepravilnosti, DRI je dala 9 preporuka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kolega iz instituta

    10:20 // 3. 1. 2022.

    “Veterinar” Milija je učio od najboljih.

  • Dragica

    19:45 // 30. 12. 2021.

    Predsednica raskalasno vodila opstinu,za svaku pohvalu

  • Dragisa

    18:56 // 30. 12. 2021.

    Zasto ne ispitate kako je dobijeno radno mesto u posti u tom istom Svrljigu?
    Niti konkursa,niti bilo sta. Samo je radniku preshodni dan javljeno da dodje sutra da radi u posti dobio je radno mesto.
    Ali zato verovatno je to radno mesto debelo odradio....ovo je javna tajna ovde u Svrljigu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: