Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:39, 25. 6. 2015.

| Društvo

Da bi izbegli javni toalet u raspadu, pre biraju žbun

Autor:P. BlagojevićIzvor:Južne vesti
Kabina
Od 5 kabina u ženskom javnom toaletu, radi samo jedna; foto: JV

Iako već nedeljama hiljade mladih provodi večeri na keju, u javnom WC-u ispod mosta, gde nema sapuna ni papira, radi tek poneka kabina. "Biće rešeno", tvrde gradske vlasti Niša.

kej-Nis Hiljade mladih satima sede na keju, a u toalet ne mogu; foto: JVOd kasnih popodnevnih do ranih jutarnjih sati na nišavskom keju u centru Niša, od jagodinmalskog do mosta kod nekadašnjeg grčkog konzulata, gužva je tolika da je doslovce nemoguće pronaći slobodno mesto za sedenje.

Međutim, najveći deo građana je prinuđen da "olakšanje" traži skriveno iza žbuna ili nekog drveta u parku.

Od 5 kabina u ženskom delu jedinog javnog toaleta na keju radi samo jedna. U muškom radi jedna kabina od 3, ali je tamo situacija nešto bolja zbog još nekoliko pisoara.


"Nismo odgovorni"

Ipak, ne zna se ko je za to odgovoran. Gradska vlast i javna preduzeća prebacuju odgovornost sa jednih na druge.

U "Mediani", preduzeću koje upravlja toaletima, tvrde da je njihova obaveza da brinu o higijeni u njima, ali da je održavanje povereno drugom javnom preduzeću.

Nivo kanalizacionih odvoda u tim toaletima je ispod nivoa ulične kanalizacije. Međutim, vrlo često je u kvaru pumpa koja to prepumpava, a popravka je na tenderu dodeljena "NišStanu" - kažu u Mediani.

WC U javnom toaletu nema ni papira, ni sapuna; foto: JVSa druge strane, u "NišStanu" tvrde da je to preduzeće na tenderu dobilo samo održavanje instalacija, ali da sporna pumpa nije obuhvaćena ugovorom.

Direktor tog preduzeća Nenad Hafner dodaje da je to u nadženosti Direkcije za izgradnju grada.

Mi nismo upoznati sa tim kvarovima, niti su te pumpe deo tog programa održavanja javnih toaleta koji smo mi dobili na tenderu Direkcije za izgradnju. "Mediana" održava higijenu, a posao Direkcije je da nama prijavi svaki kvar na instalacijama. Pumpa nije deo ugovora, ali svakako nama niko takav kvar nije prijavio - kaže Hafner.

U Direkciji za izgradnju grada nisu direktno odgovorili da li je održavanje pumpi deo ugovora sa "NišStanom", već su ukazali na druge probleme.

Javni toalet ispod Tvrđavskog mosta je sagrađen pre 50 godina. Usleg slaganja tla i potresa, kanalizacione cevi su se pomerile i ne funkcionišu kvalitetno - kažu u Direkciji.

Ipak, dodaju iz ovog javnog preduzeća, "NišStanu" je poslat nalog da kvar otkloni.


Tvrđavski radi duže

toalet Toalet u Tvrđavi posle renoviranja u dobrom stanju i sa sredstvima za higijenu; foto: JVU letnjim večerima velika je gužva i u Tvrđavi u kojoj, posle renoviranja, postoji javni toalet u znatno boljem stanju i sa sredstvima za higijenu.

Umesto do 23 sata, kako je bilo donedavno, on će, kako je rečeno "Južnim vestima", tokom leta raditi do 2 sata posle ponoći.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Moca

    20:02 // 25. 6. 2015.

    Ne moramo da idemo dalje o sposobnosti ovih od WCa.Nema tu prostora za muljanje kao u Toplani i Vodovodu.Za gradjanje ne brinu; jer oni tamo i ne idu jer ce ih videti posteni zitelji Nisa.

  • dax max

    15:34 // 25. 6. 2015.

    Ovi napredni kadrovi su toliko zbunjeni da ne umeju jedan javni toalet da osposobe a kamoli da vode neku ekonomiju i privredu grada...nisu imali tu lekciju na megatrendu...

    • Moca

      20:26 // 25. 6. 2015.

      Za pocetak otpustiti lezilebovica koji je izjavo da je toalet izgradjen pre 50 godina.Iz koje je vukojebine dosao u ovaj grad, postavljen od partije kada nema pojma kako je kej izgledao tada. Zbog takvih i njemu slicnih zaposljenih u gradu on tone.Ako je to obavljao tada ispod mosta, mi stari Nislije se grozimo.

  • zabrinuti_prolaznik

    13:42 // 25. 6. 2015.

    Jedna od većih sramota u centru grada!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: