Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:40, 7. 12. 2016.

| Društvo

Da li je etički da državni javni pravobranilac bude član partije?

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
pravobranilac
Da li bi trebalo da se zabrani pravobraniocima politički angažman?; foto: A. K.

Dok sudije, tužioci i policajci ne mogu da budu članovi stranaka, to ne važi za državne javne pravobranioce, što pokazuje i slučaj zamenika državnog javnog pravobranioca u Nišu Vesne Marković, koja je član Pokreta socijalista. Iako ne postoji zakonska zabrana, treba biti podozriv, napominje nekadašnji sudija, a danas advokat Zoran Ivošević.

Dok Markovićeva tvrdi kako pravobranilac ne može da izgubi kredibilitet zbog pripadnosti političkoj stranci, Ivošević smatra da je dovoljan razlog da se preispita etičnost ovakovog zakona to što u javnosti postoji podozrenje. On napominje da to nije bez razloga, jer pratije mogu da imaju svoje poluge kojima utiču na čitav pravosudni sistem.

Te poluge mogu biti predstavnici sudova, javni tužioci, ali i državni pravobranilac. Pa iako ne postoji zakonska zabrana kao za sudije i tužioce kada je reč o javnim pravobraniocima, može se desiti da se pojavi sumnja da je pravobranilac učinio nešto što nije trebalo zbog partije. Zbog toga treba pristupati ovakvom slučaju sa podozrenjem - kaže Ivošević.

Međutim, ovaj nekadašnji sudija Vrhovnog suda i prvi predsednik Društva sudija Srbije ističe kako pravobranilac može da bude pristrasan i u slučaju kada nije član partije, odnosno, ukoliko je korumpiran.

Kad kažem “korumpiran” ne mislim samo na korupciju u smislu da dobijete novac za neku nečasnu radnju, već i ako imate priliku da napredujete u karijeri ili kakvu korist ličnu da ostvarite zato što ste učinili neko delo koje bi bilo od koristi za politiku - rekao je Ivošević.

Iako Markovićeva nije želela da kaže novinarima Južnih vesti da li je član Pokreta socijalista, koji ju je predložio za člana Gradske izborne komisije u Nišu, predsednik ove stranke Rade Rajković potvrdio je njeno dugogodišnje članstvo.

Uopšte nije bitno od kada sam član i da li sam član. Ja mogu i da ne budem član, a da me stranka predloži za člana Gradske izborne komisije - rekla je Markovićeva.

Pravobranilac je, kaže Markovićeva, najsličnija funkcija advokatskoj i ističe kako se ne preispituje da li su advokati članovi partija. Ona dodaje da pravobranioci zastupaju interese države, pa ne vidi u tome što je član partije nikakav sukob interesa.


Čime se bavi Pravobranilaštvo?

Pravobranilaštvo obavlja poslove pravne zaštite imovinskih prava i interesa Srbije i njenih opština i pokrajine. Ono ih tretira kao stranku u postupku pred sudovima i organima uprave, a takođe deluje i kao pravni savetnik.

Mi obavljamo funkciju državnog advokata. Kao što bilo koji drugi advokat zastupa interese građana, mi zastupamo interese države - objašnjava Vesna Marković.

Podsetimo, zameniku državnog javnog pravobranioca u Nišu Vesni Marković, Agencija za borbu protiv korupcije odbacila je zahtev da pored posla u Pravobranilaštvu radi i kao član Gradske izborne komisije u Nišu, jer nije dostavila pozitivno mišljenje Vlade Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    18:30 // 7. 12. 2016.

    Gospodin Zoran Ivošević je u pravu, ovih dana cu mu dostaviti dokumentciju kojom cemo potvrditi njegovu pricu.

  • bole

    15:26 // 7. 12. 2016.

    Pa sigurno je žena iz svojih ubedjenja i vere u Vulina član jedne progresivne socijalističke partije.Zašto bi joj to smetalo u radu? Ovako ni buldožer ne može da je pomeri sa ucementiranog radnog mesta. Samo može da napreduje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: