Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:23, 20. 12. 2016.

| Društvo

Da li smo zaista jednaki?

Autor:B. G.Izvor:Južne vesti

Da li nam pol, rod, rodni identitet ili seksualno opredeljenje određuju da li ćemo zaista uživati sva prava ili će neki imati “manje prava”?

Smeta li vam što se neudata žena od 30-ak godina smatra matorom usedelicom koju niko neće, a njen vršnjak atraktivnim muškarcem koji još uvek nije ulovljen? 

Žene su plaćene manje nego muške kolege, pa su i finansijski zavisne od muškaraca. Kad nemaju novca, kad su bez posla, stana i podrške, kad nemaju kud’, trpe nasilje partnera, koje nekada vodi i do smrti.

U preko 90% slučajeva izvršilac porodičnog ili partnerskog nasilja je muškarac, žrtva je žena.

Nasilje trpe i ljudi koji nisu “strejt”, oni koji su drugačijeg rodnog identiteta. U Srbiji se i dalje neguju stavovi da je tući ženu porodična stvar a LGBT osobe su "poremećene" i velika pretnja srpskoj porodici i srpskom društvu. Ženama i LGBT osobama pripada manje prava na život, fizički integritet, bezbednost i uvažavanje dostojanstva; manje slobode kretanja i okupljanja. I to se prenosi s generacije na generaciju.

Da li su Institucije saveznik ili neprijatelj onih kojima su mnoga vrata zatvorena samo zbog svog pola, roda, rodnog identiteta ili seksualne orijentacije?

Odgovore na ova pitanja možete potražiti u novoj epizodi serijala "Moje pravo". Specijalni gost je glumica Anita Mančić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nikola

    18:12 // 25. 12. 2016.

    Hoce li neko konacno zastititi ranjive manje, tj. zene, od muskaraca? Sta je Vucic uradio? Nista.

  • Коле Тимочки

    18:07 // 24. 12. 2016.

    Подметање замена теза. Равноправност и насиље нису у узрочно-последичној вези. Одрастао сам у патријархалној породици и исту сам такву нову формирао. Увек се знало ко коси а ко воду носи. Мушкарац је надограђивао а жена подупирала. Млађи су поштовали старије. Хијерархија је била основ за развој. Свако је завршавао своје задатке. Подигли смо четри детета и сви су формирали своје успешне породице.

  • zoza niš

    08:29 // 21. 12. 2016.

    svi su jednaki pred zakonom samo su neki jednakiji

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: