Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:00, 27. 3. 2014.

| Društvo

Da međunarodne organizacije budu prisutnije

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
blagojević
Zbog pretnji Blagojeviću reagovao i civilni sektor

Povodom pretnji uredniku Južnih vesti Predragu Blagojeviću, Konzorcijum organizacija civilnog društva iz Niša pozvao je međunarodne institucije posvećene slobodi govora, slobodi štampe i ljudskim pravima da najhitnije uspostave posmatračke aktivnosti u Nišu.

Poziv je upućen predstavnicima Misije OEBS u Srbiji, Delegaciji Evropske unije u Srbiji i Savetu Evrope. Od njih se traži da budu prisutniji na teritoriji južne Srbije i da efikasnije reaguju u slučajevima pretnji novinarima, kao i u slučajevima neefikasnosti institucija sistema u rešavanju ovih problema.

- Pretnja novinaru i uredniku Južnih vesti Predragu Blagojeviću, upućena od strane Bojana Marinkovića, u kojoj se on poziva na veze sa vrhom SNS-a, druga je takva pretnja za manje od godinu dana. U prvom slučaju, sudski proces ide izuzetno sporo i obesmišljava zakonski okvir koji štiti novinare kao pripadnike profesije od javnog značaja, što otvara pitanje efikasnosti reagovanja nadležnih institucija i u novom slučaju pretnji - stoji u saopštenju konzorcijuma.

Ova grupa nevladinih organizacija podseća da je napad na novinara, napad na sve građane i građanke. Takođe, konzorcijum u saopštenju navodi, da poseduje informacije da su pretnje doživljavali i novinari drugih medija, ali da počinioce nisu smeli da prijave što zbog straha za ličnu bezbednost, što zbog pritiska svojih urednika ili vlasnika medija.

- Napad na novinara je napad na sve građane i građanke, na sve članove Konzorcijuma. Pretnje novinarima takođe doprinose povećanju autocenzure u medijima, obeshrabrivanju slobode govora i mišljenja. Slučajevi pretnji i uvreda, čak i kada se naknadno počinioci „izvinjavaju“, neprihvatljivi su jer mogu postati, ako to već nisu, instrument namernog zastrašivanja građana i građanki - stoji u saopštenju.

Konzorcijum koji čine Eneka, Media i reform centar Niš, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Odbor za ljudska prava u Nišu, Otvoreni klub Niš, Proaktiv i 1000 mladih lidera, u narednom periodu će intenzivno pratiti procese u vezi sa postojećim slučajevima pretnji i izveštavati javnost, republičke vlasti i međunarodne institucije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • nn

    14:00 // 27. 3. 2014.

    BRAVO!Ovo je trebalo uraditi jos odavno.Od sad,pa nadalje,svaku zloupotrebu u javnom sektoru (ovo narocito vazi za gradonacelnika i saradnike) obavezno prijaviti ne samo medjunarodnim org,nego i MMF-u

  • vuk

    12:49 // 27. 3. 2014.

    I tu posmatračku aktivnost bi međunarosne insitucije trebalo da ,najpre, uspostave u štab (NE)obaveštenog,odakle se,izgleda,sve i režira!!

  • ;)

    12:06 // 27. 3. 2014.

    Ako sam dobro shvatila, tražite reformu neefikasnog pravosuđa. To je nemoguće izvesti bez okončanja afere index, defamilijarizacije tog sistema i unakrsne kontrole imovine i prihoda.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: