Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:44, 3. 11. 2022.

| Društvo

Da nas ne lažu - Južne vesti od danas mere zagađenost vazduha u svim većim gradovima juga

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
Zagađenje vazduha Niš, novembar, slika3; foto JV Ljubica Jocić
Vide ono što dišu; foto: JV/Ljubica Jocić

Još jedan u nizu Svetski dan čistog vazduha građani juga, ali i skoro cele Srbije, provode tako što dišu sve samo ne čist vazduh, a to potvrđuju i zvanična merenja. Dok nadležni ponovo tvrde da im je bolji kvalitet vazduha prioritet, Južne vesti će od danas, osim u Nišu, meriti kvalitet vazduha u svim većim gradovima na jugu, kako bi građani znali kakav vazduh dišu u realnom vremenu.

Zagađenje vazduha Niš, novembar, slika1; foto JV Ljubica Jocić Niš i dalje u vrhu po zagađenju; foto: JV/Ljubica Jocić Početak grejne sezone obeležilo je i standardno zagađenje vazduha, u kome na jugu prednjače Niš i Pirot. I danas, kao i prethodnih godina 3. novembra, kada se obeležava Svetski dan čistog vazduha, građani Srbije teško dišu.

To potvrđuju i zvanična merenja, prema kojima je Niš danas u 14 sati, pored Mladenovca, bio grad sa najzagađenijim vazduhom. Već u 18 sati pridružili su mu se i gotovo svi ostali gradovi u Srbiji, a on je izbio na sam vrh i iz crvene zone zagađenja ušao u ljubičastu.

merenja Posle 17 sati prema merenjima ušao u ljubičastu zonu; foto: printskrin Zvanična, odnosno državna merenja kvaliteta vazduha, već postoje u Nišu, Pirotu i Vranju, a od danas će osim njih i Leskovčani i Prokupčani moći da vide koliko zagađen vazduh dišu, jer su Južne vesti nabavile merače za sve veće gradove na jugu, kaže direktor Dragan Petković.

Pošto postoji veliko interesovanje za to kakav vazduh udišemo i da smo u prošlosti utvrdili da su se razlikovale informacije koje su bile emitovane sa javnih stanica koje kontroliše država, mi smo kupili i postavili uređaje u svim većim gradovima na jugu Srbije i rezultati će biti objavljivani javno na sajtu Južnih vesti u realnom vremenu. Kupili smo kvalitetne uređaje koji zasigurno garantuju kvalitet informacija - kaže Dragan Petković.

Petković kaže da u naselju Durlan u Nišu merač postoji već dve godine, te da su zato odlučili da i u drugim gradovima mere kvalitet vazduha, a građani će bez mnogo napora moći da vide te podatke, dok čitaju Južne vesti. Zagađenje vazduha Niš, novembar, slika2; foto JV Ljubica Jocić Osim Niša, Južne vesti mere zagađenje u svim većim gradovima; foto: JV/Ljubica Jocić

Biće objavljeni i promo kodovi, tako da svako može da ubaci u svoju aplikaciu Airvisual i tamo mogu da vide sve parametre na tim mernim stanicama u svakom trenutku - dodaje.

Podsetimo, pulmolog Saša Jovanović očekuje da će ova zima biti teška pa apeluje na sve građane da urade ono što je do njih, a to je da izbegavaju jutra i večeri kada je vazduh najzagađeniji.


Ministarka opet obećava subvencije

Nova-stara ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović se oglasila povodom Dana čistog vazduha i tvrdi da je bolji kvalitet vazduha jedan od prioriteta i ove Vlade.

Šta će učiniti povodom nezdravog vazduha koji su građani disali i u njenom prošlom mandatu, a izvesno je da će tako biti i u novom, kaže - nastaviće da subvencionišu zamenu kotlova u toplanama, javnim ustanovama i domaćinstvima, kupovinu eko vozila, kao i pošumljavanje. Zagađenje vazduha Niš, novembar, slika4; foto JV Ljubica Jocić Ministarka opet tvrdi da je kvalitet vazduha prioritet; foto: JV/Ljubica Jocić

U poslednjih nekoliko dana zabeleženo je povećano zagađenje u više gradova u Srbiji. Mi smo se u prethodne dve godine trudili da zamenimo gradske toplane i individualne kotlarnice, kako bi prešle na ekološki prihvatljivije energente. Menjali smo i kotlarnice u školama, vrtićima, sportskim halama, domovima zdravlja u više gradova i opština, a kroz subvencije smo pomogli i zamenu ložišta u domaćinstvima širom zamlje - u Nišu, Užicu, Kosjeriću, Valjevu, Smederevu i drugim lokalnim samoupravama - navela je ministarka.

Tvrdi da će efekti zamene kotlarnica u više od 50 lokalnih samouprava moći da se vide tokom predstojeće sezone, te da će Ministarstvo nastaviti da podstiče zamenu ložišta u ustanovama i domaćinstvima.

Najavila je i pošumljavanje - da će sezona uskoro početi širom Srbije, kao i da će kvalitet vazduha biti bolji uz subvencije za prelazak na električna i hibridna vozila.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola

    22:36 // 5. 11. 2022.

    Svaka čast na cimanju!

  • Zoran Krstić

    23:55 // 4. 11. 2022.

    A kome da se obratimo i izmerimo smrad iz Benetona, mesecima bazdi na sumpor ili šta već na pokvarena jaja. Džabe meni pokazuje u durlanu kod južnih vesti 150 kad mi je ovde ispred nosa 600

    • Alieks

      18:11 // 5. 11. 2022.

      Na klimerko.org imas kako se sastavlja i povezuje klimerko,sve ukupno izadje oko 3 500.Sklopis,povezes i ceo svet vidi kakav vazduh dises.Ako ti se ne jure komponente mozes ih naci na kp za 5 500.

  • Miljenko Babusnica

    18:56 // 4. 11. 2022.

    Hoce li "juznevesti" postaviti jedan u Babusnici zbog vernih citalaca i naseg novinara? :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: