Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:52, 25. 10. 2019.

| Društvo

Da slobodno doje kad god je beba gladna majkama neophodna podrška društva

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
dojenje
Mamama je potrebna podrška i podstrek kada doje dete; foto: Anton Nosik / Wikipedia

Dojenje je najbolji način za ishranu beba i pomaže oporavku majke nakon porođaja, ali se mnoge i dalje stide da nahrane dete na javnom mestu. Pored osude okoline koja ih u tome sprečava, majkama je potrebna podrška da to slobodno čine na bilo kom mestu u gradu, a zaključak foruma koji je na ovu temu održan u niškom Media i reform centru je da bi se time povećao broj žena koje doje bebe.

Mame ne treba osuđivati ako hrane bebe u prevozu, na klupi u parku, kafiću ili na bilo kom javnom mestu - ističu govornici tribine u Nišu o podršci dojenju.

Učesnici foruma su istakli da osuda nije jedini problem, već i to što nema podrške. Neki od saveta su da poslodavci omoguće mamama koje moraju ranije da se vrate na posao da imaju svoju prostoriju i mir u kome će moći jednom ili dva puta dnevno da podoje bebu. Podršku osim okruženja treba da imaju i u kafićima i lokalima po gradu, gde bi bez brige mogle da nahrane bebu.

Koordinatorka programa podrške dojenju u niškom Kliničkom centru Marina Jonović pojašnjava koji su najveći benefiti dojenja i zašto je ta podrška važna.

Prvo mleko odnosno kolostrum je kao neka vakcina koju beba dobija, jer sadrži sve neophodne sastojke koje su bebi neophodne, štiti je od infekcija, utiče na smanjenje rizika od pojave hroničnih bolesti i time se ulaže u budućnost. Bitno je i za majku jer se smanjuje rizik za pojavu osteoporoze, malignih oboljenja dojke, jajnika, manja je mogućnost postporođajne depresije - kaže doktorka.

Stručnjaci objašnjavaju da su pored zdravstvenih važni i emotivni benefiti, jer dojenje nije samo hrana. Posebno je važno isključivo dojenje, odnosno podrška prirodnoj ishrani beba u prvih 6 meseci, jer je u tom periodu to važno kako bi se dete pravilno psihofizički razvijalo.

Mame u početku najveću podršku za to imaju od zdravstvenih službi, kroz "baby friendly" programe u porodilištima i kroz rad patronažne službe, ali i lokalna zajednica i njihovo okruženje treba da ih stimuliše i ohrabruje da doje.

Patronažna sestra iz Doma zdravlja Dragana Stanković kaže da se majke suočavaju i sa strahom od nepoznatog, muči ih da li imaju dovoljno mleka i da li je ono dobro, te je to još jedna prepreka za koju im je potrebna podrška da je prebrode.

Mislim da je taj strah blokator svega lepog. Postoje tu neki tehnički problemi, da mama ne ume lepo da legne, ne postavi se lepo pa se ukoči, naš je cilj da kažemo mami da ona prva treba da bude u nekom udobnom položaju, u nekom lepom okruženju, uz laganu muziku, da bi sam čin dojenja bio uspešan. Treba da isključe sve negativne faktore iz okruženja koji bi negativno uticali na mamu, a i na bebu - ističe Stankovićeva.

Neki od problema kada mame kreću sa dojenjem su i informacije sa društvenih mreža, a sagovornici ocenjuju da je razmena iskustva vrlo važna, ali da te grupe ne treba da budu primarni izbor informacija. Apeluju na njih da slušaju sebe, svoju decu i stručnjake i da ne veruju slepo društvenim mrežama.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • JA

    00:47 // 27. 10. 2019.

    Ne znam odakle sada ovoliko propagiranje dojenja u javnosti? Ja nisam cula NIKADA da je iko izvredjao zenu koja je to uradila! Cinjenica je da vecina zena ne zeli da to radi tako i to je njihovo pravo, kao i onih koje to tako zele.... ali ono sto mi definitivno bode oci jeste najezda mladih majki koje sa bebama sede u zadimljenim kaficima - to nije mesto za bebu!! zarad svoje dece zrtvujte se malo

  • DSP

    08:13 // 26. 10. 2019.

    I savet pedijatra na otpustu: 'kupite u povratku kući flašice i mleko, vi nećete moći da dojite'. Dojila sam 25 meseci!

  • DSP

    08:11 // 26. 10. 2019.

    Podrška baby friendly programa u porodilištu podrazumeva nuđenje flašica na 2 sata, nespremnost da se porodilji pokaže kako da namesti bebu za podoj.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: