Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 17. 7. 2023.

| Društvo

"Dadinački plamen" - proslava slobode Rupske reke ovog vikenda, dolaze i aktivisti i poslanici

Autor:M. M.Izvor:Južne vesti
Rupska reka
22. i 23. jul slavlje u Dadincu; foto: T. T.

Uspeli su Dadinčani da spreče gradnju treće mini-hidrolektrane na Rupskoj reci, a posle 160 dana provedenih na barikadama odlučili su da, uz pomoć neformalne grupe Bitka za Vlasinu, pobedu proslave organizacijom manifestacije ”Dadinački plamen”. Tokom 22. i 23. jula svi zaljubljenici u prirodu, ali i oni koji su pomogli u odbrani jedne od najčistijih reka u Evropi, moći će da uživaju u izložbi vina, domaćoj hrani, ali i da na panel diskusiji razmene iskustva i podsete se kroz šta su sve prošli da bi odbranili Rupsku reku.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture poništilo je sredinom aprila dozvolu za gradnju MHE ”Besko” privatnom investitoru Water Green Energy iz sela Kumarevo, što je značilo da Dadinčani i aktivisti posle 5 meseci mogu ukloniti barikade. Upravo tu pobedu odlučili su da proslave na dvodnevnoj manifestaciji i pozivaju sve vinogradare da u subotu, 22. jula, donesu vino i učestvuju na izložbi.

Bili smo 160 dana na barikadama. Sada je došlo vreme da se svima zahvalimo i da toplotu kojom je naša vatra grejala podelimo sa svima vama. Opet podižemo posrnulu svest i potvrđujemo da nije tačno da ne možemo da uradimo ništa ako se okupimo oko jednog cilja - odbrana prirode, odbrana prava na život. U subotu ćemo ogranizovati Dan vina, pa pozivamo sve vinogradare da dođu i da učestvuju na izložbi - piše u pozivu.

Dodaju da je nedelja rezervisana za druženje, panel diskusije, razgovore, ali i za uživanje domaćoj hrani i jednoj od najčistijih reka u Evropi.

Dolazak su potvrdili iz inicijative ”Pravo na vodu” i Polekol, Aleksandar Panić i Desimir Stojanov iz Odbranimo reke Stare planine (ORSP), profesor Ratko Ristić, dr Dragana Đorđević sa Instituta za hemiju Univerziteta u Beogradu, Ne damo Jadar, Ekološki ustanak i narodni poslanici Aleksandar Jovanović Ćuta (predsednik Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine), Miodrag Miša Gavrilović, Miodrag Aleksić, Srđan Milivojević, Jelena Milošević i mnogi drugi - kažu organizatori.

Podsetimo, samo dan nakon prvog protesta privatni investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo stigao je na obalu Rupske reke i krenuo u raščišćavanje terena. Ipak, meštani Dadinca i aktivisti brzom intervencijom, uz pomoć policije, sprečili su početak gradnje, a od tada su dežurali na barikadama, dok je 19. aprila i zvanično potvrđeno da je građevinska dozvola za gradnju treće mini-hidroelektrane na Rupskoj reci poništena.

Investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko” dobio je dozvolu još 2019. godine, dok je 2021. godine Skupština donela odluku o zabrani gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji opštine Vlasotince.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: