Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:15, 1. 11. 2010.

| Društvo

Dadince - selo vinograda

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Milutin Cakić i predsednik opštine Vlasotince Srđan Šušulić

VLASOTINCE - Milutin Mića Cakić iz vlasotinačkog sela Dadinca zvanično je najbolji vinar u ovom kraju, kako je i na ovogodišnjem "Vinskom balu" odlučio stručni žiri.

Vinogradarstvo je postalo Cakićevo zanimanje od pre nekoliko godina, od kada je zvanično penzioner. U Dadincu vinograde neguju gotovo sve porodice. To je tradicija koja se prenosi s kolena na koleno.

Po vinu se i najpre pročuo ovaj kraj. Nema takmičenja na kome dadinački vinogradari i vinari nisu pobeđivali. Najvredniji među njima, bar poslednjih godina, upravo je Milutin Mića Cakić, koji besprekorno urađenuje svoje vinograde.

- Sve je to zasadio moj otac Mile, a sada održavamo brat Siniša i ja – besedi Milutin Cakić, dok nam pokazuje lepo uređenu vinariju u dvorištu njegove kuće.

Tu, u planinskoj nedođiji vlasotinačke opštine, ali u "lepom isečku prirode", smestilo se selo Dadince. Od stotinu kuća, u samo pedesetak ima domaćina. Ostale mirišu na – prolaznost.

Selo Dadince poznato je po velikom broju intelektualaca na jugu Srbije, po čemu se pročulo, ali i kao mesto gde se proizvodi najlepše vino u vlasotinačkom kraju.

- Po prirodi sam antialkoholičar i zato mora da postoji "ozbiljan" razlog da nazdravim – kaže Cakić, dodajući da su u njegov dom svi dobrodošli i da mogu da piju do – mile volje.

Predsednik opštine Vlasotince Srđan Šušulić, na obeležavanju "Vinskog bala", koji se početkom jeseni održava svake godine kraj reke Vlasine, čestitao je Cakiću na ostvarenom rezultatu, uz ocenu da je budućnost vinogradstva u vrednim ljudima koji su spremni na velika odricanja.

- Moramo da očuvamo tradiciju vinogradstva, koja je jedan od simbola Vlasotinca – kaže Srđan Šušulić, predsednik opštine Vlasotince.
 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: