Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:18, 9. 5. 2022.

| Društvo

Dan Evrope u niškom Brzom Brodu - deca pokazala kreativne i sportske veštine

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
festival
Kreativnost i sport na jednom mestu; foto: Jovan Gojković

Sportska takmičenja, kreativne radionice, učenje francuskog i španskog jezika samo su neke od aktivnosti više od 200 dece i roditelja na festivalu u prirodi "Bolji smo zajedno" u Brzom Brodu, a koji su povodom Dana Evrope organizovali EU info kutak i kamp "Fabrika umetnika".

Dan Evrope se obeležava 9. maja, a u okviru festivala otvorena je Kamp galerija evropske umetnosti, a lepo vreme i bogat sadržaj privukli su veliki broj dece i roditelja. fes Učestvovalo više od 200 dece; foto: Jovan Gojković

Oni su na prostoru Kampa "Fabrike umetnike" u Brzom Brodu mogli da razvijaju svoje kreativne veštine ili se nadmeću u sportskim takmičenjima. Volonteri Francuskog instituta organizovali su radionicu francuskog jezika "Biram francuski", a najmlađi su kroz igru mogli da uče i španski jezik - navode organizatori.

festival Veliki broj radionica na festivalu u prirodi; foto: Jovan Gojković Veliko interesovanje izazvala je potraga za tajanstvenom ličnošću kroz evropsku književnost koju je kroz zagonetke i pitalice vodila niška pesnikinja Milica Vučković.

Na festivalu su i lokalni umetnici edukovali zainteresovanu decu raznim kreativnim veštinama, a studenti su najmlađe učili osnove crtanja kroz rad na perspektivi, razmerama i kompoziciji.

Deca su uživala i u oslikavanju maski poput onih sa karnevala u Italiji, Španiji i Portugalu, a imala su priliku i da uz stručnjake steknu veštine iz video produkcije. fesss Deca učila i fransucki jezik; foto: Jovan Gojković

Jedna od važnih tema festivala bila je i ekologija, pa su deca i roditelji naučili kako da zasade seme deteline, pasulja i suncokreta, kao i kako se te biljke mogu uzgajati i u gradskim uslovima.

Spoj kreativnosti i ekologije doneli su nam učenici Prehrambeno-hemijske škole iz Niša kroz svoju kreativnu radionicu izrade podmetača za čaše i kutija za sakupljanje plastičnih čepova. Ekologija je privukla veliku pažnju ne samo dece već i roditelja. Klimatska naučnica i eko naučna preduzetnica Vesela Tanasković predstavila je koncept "Guerrilla gardening", odnosno hajdučkog baštovanstva, načina sadnje sa kojim se do sada nismo susretali a koje je prilagođeno urbanim životnim prostorima - ističu organizatori.

Pesmom "Je Vole" predstavila se i mlada Teodora Đorđević iz Svrljiga, trećeplasirana u ovogodišnjem finalu izbora za frankofonu pesmu.

fess Pesma i igra; foto: Jovan Gojković Inače, širom Evrope se 9. maj obeležava kao rođendan Evropske unije. Francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman je 9. maja 1950. predstavio svoju deklaraciju u kojoj je predložio stavljanje proizvodnje uglja i čelika u Francuskoj i Nemačkoj pod nadzor jedne institucije i ovaj dokument se smatra kamenom temeljcem onoga što će kasnije postati Evropska unija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Старина Новак & Мали Радојица

    12:47 // 9. 5. 2022.

    "Guerrilla гарденинг", односно хајдучког баштованства, - хајдучко баштованство не постоји,можда постоји ЈАТАЧКО баштованство.Хајдуци су дружине,које по потреби убијају и пљачкају Турке и Трговце,и не саде и негују биљке.Слични су крсташима који игу у походе да спашавају и чувају Христов гроб а успут пљачкају и убијају све редом.Грозно,али на жалост истинито.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: