Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:59, 22. 1. 2021.

| Društvo

Dan Vojne bolnice u Nišu - za 143 godine prošla brojne nedaće

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
Vojna bolnica
Dan niške Vojne bolnice; foto: J. C. M.

Zdravstvena ustanova Vojna bolnica u blizini Ćele-kule u Nišu, osnovana je 22. januara 1878. godine, samo deset dana nakon oslobođanja Niša od Turaka. Kroz više od jednog veka kako postoji prošla je golgotu srpskog naroda, bila je utočište za vreme ratova, NATO agresije, a tokom pandemije virusa korona nedavno je ušla i u kovid sistem, te je sada mesto koje pomaže obolelima od novog virusa.

Osnovana je na predlog načelnika Saniteta srpske vojske doktora Vladana Đorđevića, a po naredbi Vrhovnog štaba srpske vojske, a na 143. godišnjici delegacija Vojne bolnice je, najpre, položila venac na spomen obeležje žrtvama pegavog tifusa stradalim u epidemiji u Velikom ratu, kao i na bistu osnivača, piše na zvaničnom sajtu bolnice.

Povodom godišnjice obratio se i upravnik bolnice doktor Velljko Milić, navodeći da je bolnica za 143 godine prošla mnoge nedaće.

Kroz istoriju prošla je golgotu srpskog naroda, preko srpsko turskih ratova, balkanskih ratova, prvog i drugog svetskog rata do NATO agresije. Danas je Vojna bolnica deo Ministarstva odbrane i Uprave za vojno zdravstvo. Ostavili smo iza nas godinu u kojoj se čitav svet sreo sa velikom pošasti izazvane virusom kovid19– naveo je Milić.

Dodao je da je tokom pandemije virusa korona akcenat u zbrinjavanju Vojne bolnice bio na prijemu i lečenju vitalno ugroženih pacijenata, civilnih i vojnih osiguranika, koji nisu imali infekciju, a od aprila do juna prethodne godine u bolnici je lečeno 427 takvih pacijenata.

U ambulanti za akutne respiratorne bolesti ukupno je pregledano 1.826 pacijenata. Od tog broja, samo u periodu od 26.10. do 30.11.2020. godine pregledan je 881 pacijent. Pripadnici VB Niš angažovani su na lečenju pacijenata sa kovid19 infekcijom u drugim zdravstvenim ustanovama – kazao je Milić

Inače, pre više od mesec dana Vojna bolnica je obezbedila i 50 kreveta za obolele od virusa korona, a upravnik je istakao da je kroz bolnicu prošlo preko 150 pacijenata.

Na dan osnivanja, dodeljena je i Plaketa Ministarstva odbrane niškom Institutu za javno zdravlje, a kao znak zahvalnosti za izuzetnu saradnju od uvođenja vanrednog stanja u zemlji zbog pandemije kovida.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk

    15:27 // 22. 1. 2021.

    Čestitamo jubilej tj. 143.god. postojanja VB Niš ! Ustanova od respekta koja je "preživela" toliko toga , zajedno sa narodom.
    Šta će biti nadalje ... možemo sa "sigurnošću" pretpostaviti !

    • Sonja

      19:30 // 22. 1. 2021.

      Naravno u budućnosti možemo očekivati moderniju ustanovu kao u civilnim bolnicama,sa jedinstvenim sistemom evidencija pacijenata,elektronsko zakazivanje pregleda i registrovanje prepisane terapije i recepata i kompletnu snabdevenost vojne apoteke. Sada je trenutno vreme stalo u vojnoj bolnici i vojnoj ambulanti. Nadamo se uvek boljem.

    • Piton

      20:21 // 22. 1. 2021.

      Ako je visokobahati Luj XIV, uzme pod svoje smeo bih da se kladim da će za godinu-dve biti ključ u bravu, a onda rasprodaja zemljišta i divlja gradnja, po guskinom urbanističkom planu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: