Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:26, 31. 5. 2016.

| Društvo

Dan kada je Sinđelić pucao u barutanu na Čegru

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
sindjelic
Vojvoda Stevan Sinđelić; foto: upload.wikimedia.org

Na današnji dan pre 207 godina odigrala se jedna od najtragičnijih bitaka u periodu Prvog srpskog ustanka - Bitka na Čegru kod Niša, kada je vojvoda Stevan Sinđelić odlučio da, znajući da će i sam poginuti, puca u barutanu pobivši mnogo turskih vojnika.

Kako se navodi na sajtu Turističke organizacije Niša, od aprila 1908. godine ustanici su izgradili šest rovova u niškim selima, pripremajući se za oslobođenje Niša od Turaka. 

Stevan-Sindjelic Bista vojvode Sinđelića na spomeniku na Čegru; foto: upload.wikimedia.orgNajistureniji položaj se nalazio na brdu Čegar kod Niša i njime je komandovao vojvoda Stevan Sinđelić. Turci su napali Čegar 31. maja 1809, godine, a boj se vodio čitavog dana.

Turci su napadali u talasima. Pet puta su hrabro odbijeni, mada sa velikim gubicima. Idući preko leševa svojih saboraca, iz šestog pokušaja Turci uspevaju da uđu u šančeve na brdu, gde su tukli Srbe puškama, noževima i golim rukama. Niko iz ostalih šančeva nije pritekao u pomoć Sinđeliću i njegovim vojnicima - navode iz TON-a.

Videvši da su Turci gotovo zauzeli njegov položaj, Sinđelić je pojurio ka magacinu u kome je stajala municija. Namamivši što više turskih vojnika tu, izvadio je kuburu i pucao u barutanu. Sinđelić, preostali srpski vojnici ali i veliki broj Turaka odleteli su tada u vazduh.

perisic Vence položili najviši državni i gradski zvaničnici; foto: FB strana "Zoran Perišić"Povodom 50 godina oslobođenja Niša na Čegru je podignut spomenik u obliku kule, koji je 1927. godine otkriven. 

Na ovaj spomenik su najviši gradski i državni zvaničnici i danas na centralnoj državnoj ceremoniji položili vence u želji da očuvaju “dostojanstveno sećanje na učesnike i žrtve oružanih sukoba”.

Počast su odali predstavnici Grada Niša, Ministarstva odbrane i Vojska Srbije, Ministarstva za rad, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i predstavnici raznih udruženja. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • djaki

    11:46 // 15. 9. 2016.

    niko ne komentarise sta su trazili francuski vojnici u barutani tog dana,posto su nadjeni u barutani

  • QGO

    11:52 // 1. 6. 2016.

    Nekako mi nikada nije bilo jasno sledece: ako su svi u toj eksploziji izginuli, kako se onda tako sigurno zna da je bas Sindjelic pucao u barutanu?

    • Zlobnik

      16:01 // 1. 6. 2016.

      @ QGO : Gledali Matejevčani i Kameničani ... čuvali trešnje !

  • angelovski dimče

    18:00 // 31. 5. 2016.

    ma lepo su Srbi živeli PETSTO GODINA u okviru EVROAZIJSKIH INTEGRACIJA i šta im je trebalo da napuštaju EVROAZIJSKU ITEGRACIJU i da onako sumanuto jurnu u zagrljaj Evrope. Da nisu toliko želeli da izađu iz Azije ne bi bilo ni ČEGRA ni ĆELE KULE. Uzalud su ginuli. Njihovi potomci su puni mržnje prema Evropi i danas hrle u EVROAZIJU. Za njh je Sinđelić RUŽNA EVROPSKA PROŠLOST.

    • mix

      23:49 // 31. 5. 2016.

      Nesto si strasno pomesao,i babe i zabe i Osmanlije sa ovim savezom,pre svega ili bolje receno iskljucivo trgovinskog! Mozda
      ako malo razmislis i shvatis razliku.

    • umnica

      10:16 // 13. 9. 2016.

      E,svasta.

    • Jshsh

      18:17 // 15. 6. 2021.

      Vrati se u osnovnu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: