Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:10, 15. 8. 2020.

| Društvo

Dan napuštenih životinja - u Nišu puno pasa i mačaka čeka na dom

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
psi
Brojni psi čekaju novi dom; foto: Vanja Keser

Svake treće subote u avgustu napušene životinje širom sveta dobiju malo više pažnje jer je to dan posvećen upravo njima. Od 1992. godine obeležava se Dan napuštenih životinja, a prema nekim istraživanjima, 75 % svetske populacije pasa i mačaka nema svoj dom. Nišlijka Jelena Đorđević ima udomljenih 7 mačaka i dva psa, a udomljava jer kaže da su "mešanci bez pedigrea najlepši, najverniji i znaš da si spasio život".

Pas i mačke Udomljene životinje su uvek zahvalne; foto: Jelena Đorđević

Skoro nemoguće je proći gradom i ne sresti psa ili mačku koja živi na ulici i bez ljubavi i pažnje vlasnika. Prema nekim istraživanjima, oko 75 % svih pasa i mačaka na svetu nema svoj dom. Da se takva statistika promeni Nišlijka Jelena Đorđević se svojski trudi.

Sretneš na ulici mače kome je očigledno potrebna pomoć, povređeno je ili sveže izbačeno pa ne može da se snađe. Središ ga, pokušaš da ga udomiš, objavljuješ, zoveš... Nekada imaš sreće. A nekada ostane kod tebe jer ga niko neće. Šta mislite, odakle mi 7 mačaka i 2 psa? Od 9 životinja 2 mačke i 1 pas su došli planski, ostali slučajno. Vidiš štene usred zime kako se smrzava, kako da ga ne povedeš kući? Srećom, živim u kući pa ima mesta. Znam ljude koji imaju mnogo više životinja nego ja - kaže Jelena.

Psi i Mačke foto Jelena Đorđević Veliko i složno carstvo Jelene Đorđević; foto: Jovana Đorđević

Nažalost, mnogo je više šapica nego ljudi spremnih da ih udome, dodaje Jelena Đorđević.

Zašto udomiti a ne kupiti? Zato što su mešanci bez pedigrea najlepši, najverniji, zato što znaš da si spasio život. Sve životinje imaju mnogo ljubavi u sebi, ali mislim da mešanci imaju više. I moram da dodam, sterilizacija je obavezna, pogotovo kada su mačke u pitanju. Ne priznajem "žao mi, ne mogu". U suprotnom to su hiljade i hiljade napuštenih duša na ulicama čiji je život muka velika. Ne može svako da čuva ljubimca. Ali ko može neka to uradi jer nikada niko neće da vas voli kao vaše šapice - dodaje Jelena.

U Nišu postoji prihvatilište za pse, a volonteri Društva za zaštitu životinja koji brinu o psima smeštenim u prihvatilištu niške Zoohigijene redovno na svojoj Fejsbuk stranici obaveštavaju građane o psima kojima je potreban dom, ljubav i briga.

Ono kad te niko neće zato što nisi: mali, beo, čupav, rasni psić. Svi traže dom. Niko ne pita. Nikoga ne zanimaju. Kao da ne postoje. Uskoro se vraćaju na ulicu, pa će da bude 'spasite /pomozite udarila su ga kola/otrovan je' i slično. Neki od ovih imaju "vlasnike" koji nikada neće doći po njih. Život je težak kad si obican džukac - napisali su uz slike njuška koje traže novi dom.

Pre 28 godina, tačnije 1992. godine ustanovljen je Svetski dan napuštenih životinja koji se obeležava treće subote avgusta. Obeležavanje ovog dana započela je Helen Džouns, osnivačica Međunarodnog društva za prava životinja.

Ono kad te niko nece zato sto nisi: mali, beo, cupav, rasni psic :( Svi traze dom. Niko ne pita. Nikoga ne zanimaju. ...

Posted by Psi iz prihvatilišta Zoohigijene Niš on Friday, August 14, 2020
Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Goga

    09:53 // 22. 10. 2020.

    Samo sterilizacija kao zakonska obaveza stroge zakonske mere za zlostavljane životinja posebni uslovi za odgajivačnice i bar jedno zvanično groblje kućnih ljubimaca . Sve je to da ne bi živeli kao što sada živimo t.j.civilizacijski talog

  • Tamara

    00:13 // 21. 8. 2020.

    Da li u ovom gradu postoje šinteri? Više čovek ne može bezbedno da prođe kroz park od kučića.

  • Djunta

    15:56 // 17. 8. 2020.

    Kao covek, koji cuva i obozava svog Irskog setera,clana porodice, zar ne vidite ,da su Vam selci iz vlasti, bacili kosku, da se glozite i nadgornjavate, ko je human a ko ne ! Ne smeta Vam, curenje tecnosti iz kontejnera,od lubenica, opsta stroka u gradu, al se kacite oko zivotinja !
    U kulturnim drustvima, ovo je nezamisliva tema, jer je sve,zakonski uredjeno !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: