Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:18, 11. 10. 2023.

| Društvo

Dan nauke i inovacija u Nišu - od pseće ogrlice do distopijske klimatske kapsule

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
naučno tehnološki park
Dani nauke i inovacija krenuli iz Niša; foto: JV / N. Đ

Mobilna klimatska kapsula koja distopijski pokazuje kako će život izgledati 2057. godine, virtuelni pčelarski asistent, pametne ogrlice za lovačke pse i automatska inspekcija podvozja železničkih vozila bili su prikazani na Danu nauke i inovacija u Naučno-tehnološkom parku u Nišu.

DAni nauke nIš (2) Distopijska klimatska kapsula koja pokazuje kako će izgledati život 2057. godine; foto: JV / N. Đ. Pogled u budućnost pokušao je da predstavi Centar za promociju nauke koji je prošle godine predstavio klimatsku kapsulu nastalu kroz razvijanje dijaloga sa klimatolozima i drugim naučnicima. Mirjana Utvić iz Centra ističe da če ulaskom u kapsulu posetioci biti teleportovani u 2057. godinu, te da će vidite distopijski scenario i “tačku bez povratka”.

Nije nam ideja da prikažemo tu surovu distopiju koja nas očekuje, a leto koje iza nas, poprilično nam je dalo pogled u klimatske promene i kako one izgledaju u našem regionu. Imaćemo i seriju drugih sadržaja koje će pratiti taj dijalog, kako bismo proaktivno razmišljali i videli kako na lokalu možemo razmišljati i prilagoditi se kroz naučno-građanski pristup - kaže Mirjana.

DAni nauke nIš Projekat studenata Mašinskog fakulteta iz Niša; foto: JV / N. Đ. Prisutni su mogli da vide automatsku inspekciju podvozja železničkih vozila studenata Mašinskog fakulteta iz Niša. Profesor Milan Banić ističe da po zakonskoj regulativi, viziuelne inspekcije u kanalima su obavezne na nedelju dana.

Do sada ste morali da lokomotivu sa neke lokacije transportovati do kanala na kome će inspekcija biti izvršena. Recimo Niš - Dimitrovgrad, jedan odlazak lokomotive do kanala košta 7.600 evra. Ovaj robot obavlja vizuelnu inspekciju direktno na trasi, potpuno je automatizovan i generiše se izveštaj da li je sve u redu sa podvozjem vozila, što je veoma bitno za bezbednost železničkog saobraćaja - ističe Banić.

DAni nauke nIš (1) Virtualni pčelarski asistent; foto: JV / N. Đ. Iz niške kompanije Bee Hold ističu da oni predstavljaju svoj istoimeni projekat koji će omogućiti pčelarima da automatiziju proces pčelarenja. Predstavnik kompanije Tihomir Đurković ističe da njihov proizvod već koristi više od 40 pčelara širom Srbije, koji istovremeno i razvijaju Bee Hold asistenta.

Naš sistem se sastoji iz dva tipa uređaja, a to su Bee Hold standard i Bee Hold pro, koji je patentiran u Srbiji, a sada radimo na patent zaštiti na međunarodnom nivou. Glavni cilj nam je da razvijemo digitalnog pčelarevog asistenta koji će u realnom vremenu pružiti neophodne informacije o potencijalnim problemima i da im pruži preporuke za optimalno sprovođenje određenih aktivnosti na terenu - kaže Tihomir.

Još jedna niška kompanija Kanandi predstavila je u NTP-u svoj projekat - pametni sistem za praćenje lovačkih pasa. Nebojša Ranđelović kaže da su napravili inovativan sistem protiv krađe opreme, sa kojom se vlasnici pasa često sureću.

DAni nauke nIš (3) Višenamenska pametna ogrlica za lovačke pse;foto: JV / N. Đ. Kako je rekao, njihova ogrlica nema eksternu antenu, koja je do sada pravila probleme psima prilikom kretanja na nepristupačnim stazama.

Vlasnici pasa mogu koristiti ogrlicu i uključivanje se vrši manuelnim putem pritiskom tastera na ogrlici, a isključivanje preko naredbe kroz mobilnu aplikaciju. Pomoću aplikacije će i lovci, tamo gde nema dostupnosti mobilne mreže i interneta, moći da komuniciraju preko radio veza - kaže Ranđelović.

Svoj proizvod preciznog skeniranja magnetnog polja prestavili su i niški predstavnici švajcarske firme Jesenis i istakli da uz pomoć njihovog aparata precizno dobijaju prostor oko magneta ili električnog kola.

Predstavnik Nikola Zenulović ističe da magnete poseduju svi mobilni telefoni i senzori u automobilima, te da oni moraju biti usklađeni u određenom opsegu, od kojeg će zavisiti i mnogi drugi faktori.

Među inovatorima bile su i Nišlije koje su osmislile i robota pastira i višenamenskog poljoprivrednog robota.

Inovatori iz Niša i ostalih gradova Srbije predstavili su ideje, a organizatori iz resornog ministarstva i NTP-a istakli su da će inicijativa, koja kreće iz Niša, omogućiti posetiocima sveobuhvatni pristup informacijama vezanim za programe podrške, izvore finansiranja, poreske olakšice, te da primerima “dobre prakse” mogu otkrititi put od ideje do realizacije.

Dan nauke i inovacije okupio je i studente i đake srednjih škola, koji su imali prilike da postavljaju pitanja i saznaju nešto više, a ministarka nauke, tehniloškog razvoja i inovacija Jelena Begović istakla je da će konferencijom kojom su krenuli iz Niša obići još 13 gradova u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dr. Kadžija

    18:41 // 11. 10. 2023.

    Da li je na sajam bio i pronalazač kalčini slatkiša, mislim čovek je stvarno kapacitet. A ko je dobio AV Nobelovu nagradu na taj naprdnjački tzv.nenaučni- netehnološki park?

  • Smuk II

    16:05 // 11. 10. 2023.

    Av, av će tad i dalje da bude "precednik", treća-četvrta dama će bude "prva dama", Čaĺe će se ženi po treći put a sin Danilo- predstolonaslednik !
    Leskovački "faraon" će sazida /s' Crnotravci/ piramidu , Sotirovska će obezbedi za praunuci po 2 stana , Tončevi će oforme FK "Božicu" , vojska će koristi faraonske i persijske dvokolice, a naoružanje će bude luk i ...voda iz Bor i Jadar !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: