Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:54, 6. 8. 2022.

| Društvo

Dan rudara kao sećanje na poginule rudare rudnika "Soko"

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
rudnik soko
Rudnik "Soko"; foto: JV / Vanja Keser

Dan rudara u Srbiji se obeležava u sećanje na 6. avgust 1903. godine, dan kada je izbio štrajk u Senjskom rudniku jer su štrajkači zahtevali veću bezbednost i veće plate. Ove godine dan posvećen jednom od najtežih zanimanja, Udruženi sindikati Srbije "Sloga" dočekuju sa ogromnom tugom i velikom gorčinom zbog tragedije koja se dogodila 1. aprila u rudniku uglja “Soko” kod Sokobanje kada je od gušenja metanom umrlo osam rudara, a 18 povređeno.

Ove godine, umesto tradicionalne čestitke, iz "Sloge" pozivaju rudare širom Srbije koji smatraju da uslovi u jamama nisu bezbedni i da im je život ugrožen, "da ne prihvataju opravdanja i razloge za koje i sami znanju da su besmisleni i da su im životi silaskom u nesigurna okna i jame ugroženi".

Ogromna tuga je kada rudar, odnosno rudari poginu na radnom mestu zarađujući koru hleba za sebe i svoju porodicu, ali je gorčina još veća kada institucije države, poput tužulaštva u Aleksincu donesu sramnu odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, tvrdeći da nema elemenata nekog od krivičnih dela koje se gone po službenoj dužnosti - kažu u "Slogi".

Iz "Sloge" pozivaju rudare da se organizuju u sindikate i stanu sa radom poput rudara u Senjskom rudniku 6. avgusta 1903. godine.

Velika je sramota da su uslovi u srpskim rudnicima 100 godina kasnije i dalje očajni da je rudarima bezbednost na radu ugrožena, a zarade nedostojne osnovne potrošačke korpe. Borba rudara za život, zdravlje i bolje uslove rada mora biti veća motivacija od borbe vlasnika za profit - kažu u "Slogi".

Podsetimo, 8 rudara je nastadalo, a 21 je povređen u rudniku Soko, pa je 2. april bio proglašen Danom žalosti. Iz Ministarstva su ranije naveli da su se nastradili ljudi ugušili zbog visoke koncentracije metana.

Iz Tužilaštva u Aleksincu su saopštili da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka. Kako je tačno došlo do nesreće, još nije saopšteno, a iz Tužilaštva kažu da bi informacija o uzroku nesreće mogla da bude objavljena sredinom avgusta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: