Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:23, 17. 2. 2024.

| Društvo

Dan sećanja na Bojnički masakr ulazi u kalendar važnih istorijskih događaja

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
bojnički masakr
17. februara 1942. godine u Bojniku i Dragovcu ubijeno 600 civila; foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Polaganjem venaca, u Bojniku je danas obeležen Dan sećanja na stradale civile u Bojniku u Drugom svetskom ratu. Prema rečima državnog sekretara Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dejana Antića, 17. februar, datum kada je 1942. ubijeno 600 civila iz Bojnika i Dragovca, ove godine prvi put ulazi u državni kalendar važnih istorijskih događaja.

bojnički masakr foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanjaPre tačno 82 godine bugarski fašisti streljali su civile u Bojniku i Dragovcu. Od 600 ubijenih ljudi, njih 126 bilo je mlađe od 15 godina.

Ceremonijom polaganja venaca, koju je predvodio Antić, inače profesor na Departmanu za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu, godišnjica je obeležena u Bojniku.

Nije se srpski jug mirio sa bugarskom okupacijom i zato je u oba svetska rata žestoko stradao. Onda kada su svi bili ubeđeni da se više nikada u ovim krajevima neće ponoviti patnja Srba iz vremena gušenja Topličkog ustanka, dogodilo se nešto još monstruoznije. Dogodio se krvavi 17. februar - naveo je Antić.

Dan sećanja na stradale u Bojničkom masakru ove godine prvi put je ušao u državni kalendar važnih istorijskih događaja.

Srbi su slobodarski narod utemeljen na demokratskim i antifašističkim vrednostima. Radi slobode i svog nacionalnog imena ginuli su i stradali. Sada je na nama da istinu o stradanju sopstvenog naroda sačuvamo i prenesemo budućim generacijama. Ne radi toga da bismo kod mlađih naraštaja podsticali negativne emocije prema bilo kome, već da nam se Bojnik ili Surdulica kao narodu više nikada ne bi ponovili - poručuje Antić.

Dodaje da se tako čuvaju istorijska svest i državotvorna tradicija srpskog naroda, kao i da se osigurava nacionalni opstanak.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    17:54 // 18. 2. 2024.

    Da li je ovom pomenu, koliko god ga aktuelna vlast zloupotrebljavala, prisustvovao neko, recimo, iz bugarske amabasade, ciji su prethodnici radili ova zlodela ,bez obzira sto ,kao naslednici ne opravdavaju zlocine svojih starijih ?

  • 0r64n

    11:58 // 18. 2. 2024.

    Sta cemo sa potpisivanjem pristupa trojnom paktu,saradnjom tih komunista sa nacistima?I Nedicem,Ljoticem,Drazom kasnije i Stojadinovic je saradjivao sa Pavelicem.Nista o tome??

    • nisliski mohikanac

      22:36 // 18. 2. 2024.

      Kakve to veze ima sa pobijenim ljudima i decom?
      Takva izjava je relativizacija ovog zločina.
      Dobro je da se narod seti tih stradalnika,bar to.

  • Kradikal

    21:30 // 17. 2. 2024.

    Bojnik je srce Srbije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: