Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:31, 18. 5. 2020.

| Društvo

Dan sećanja na žene žrtve nasilja - “nijedna žena manje, nijedna mrtva više”

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Nasilje nad ženama
Ukazivanje na problem nasilja na ženama; ilustracija; foto: JV/V. M.

U Srbiji je od početka 2020, prema evidenciji Mreže Žene protiv nasilja i Autonomnog ženskog centra, u porodično partnerskom nasilju, ubijeno 6 žena. Podaci za poslednje 2 decenije pokazuju da je više od 300 ubijenih žena i više od 400 dece, koja su ostala bez majki. Danas se obeležava Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici.

Ubice su najčešće partneri, a najveći broj ubistava počinjen je vatrenim oružjem i nožem.

Upozoravamo da brojke mogu biti veće, jer su podaci prikupljani iz medijskih izveštaja, a zvanična statistika o broju femicida ili ubistava žena u Srbiji još ne postoji - navode iz Mreže.

Zato na današnji dan pozivaju relevantne nadležne državne institucije da pravovremeno reaguju i spreče nasilje prema ženama i femicid. Pozivaju i državu da uspostavi i vodi evidenciju o slučajevima nasilja u porodici, uključujući i evidenciju o femicidu, njegovim uzrocima i posledicama.

Pozivamo nadležne da u sprečavanju i suzbijanju nasilja prema ženama uspostave punu saradnju sa ženskim specijalizovanim servisima, jer se tokom pandemije virusa kovid 19 i vanrednog stanja pokazala vitalnost ženskih nevladinih organizacija, koje su nastavile da pružaju podršku ženama bez obzira na okolnosti. Našim korisnicama i građankama Srbije poručujemo da ćemo i dalje biti dostupne za njihove pozive - kažu iz Mreže.

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maj, obeležava se od 2017, na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije. Odluka je doneta na inicijativu Mreže Žene protiv nasilja, koju je potpisima podržalo 8000 građanki i građana u 25 gradova i na zvanični predlog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Povod za pokretanje inicijative bili su zločini počinjeni 2015., kada je tokom samo tri dana, od 16. do 18. maja, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu, ubijeno 7 žena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dreamer

    15:55 // 18. 5. 2020.

    Nasilnika ima svuda ne samo u porodicama da vidite samo kakvih nasilnika ima na radnim mestima i to tamo gde nikada ne bi pretpostavili da vidite kako možete biti zlostavljani i od muškaraca i žena na poslu i to u službenim prostorijama kad bi znali kakvih ludaka i ludača ima e to bi tek bilo i za istragu i za analizu!

  • Nekadasnja zrtva

    12:36 // 18. 5. 2020.

    Preziveo sam sve to sa majkom, otac nas je maltretirao. Jedino mi je zao sto nismo ranije rekli NE nasilju i ostavili pijanduru za sobom...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: