Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 3. 5. 2019.

| Društvo

Dan slobode medija - novinari u Srbiji u katastrofalnom položaju

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Kamere mediji
Svetski dan slobode medija Srbija provodi na 90. mestu na listi Reportera bez granica; Foto: V. Milić

Kako bi ukazali na katastrofalan položaj u kome se novinari i mediji danas nalaze, na Svetski dan slobode medija NUNS i NDNV ih pozivaju da u 5 do 12 isključe ton, zamrače ekrane i time doprinesu akciji "Pet minuta gromoglasne tišine", dok UNS poziva medije da u isto vreme objave njihov proglas u kome ukazuju na to šta je obeležilo godinu za nama i prenesu 9 zahteva.

3. maj je Svetski dan slobode medija koji će ove godine Srbija provesti na 90. mestu na listi medijskih sloboda Reportera bez granice, od 180 njih, čime je pala za čak 14 mesta u odnosu na prošlu godinu.

Tim povodom će Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" imati simboličnu akciju u 5 do 12.

NUNS, NDNV i Sindikat "Nezavisnost" pozivaju sve novinare/ke i medije da na Svetski dan slobode medija u petak 3. maja, U PET DO DVANAEST isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE kako bi nadležne i najširu javnost još jednom upozorili na katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji - navode u saopštenju.

Medijske radnike pozivaju i da se suprotstave daljem unižavanju profesije, da učine sve da se unapredi položaj i ugled novinarstva i vrati izgubljeno poverenje građana.

Podsećaju da je uloga i cilj novinara slobodno i odgovorno informisanje i doprinos kritičkom dijalogu u društvu, a ne poslušničko ispunjavanje želja vlasti i političkih i ekonomskih moćnika.

Vlast u Srbiji guši kritičko izveštavanje, dok se različitim, posebno finansijskim pritiscima, narušava nezavisnost uređivačke politika medija. Vlast je najodgovornija za zloupotrebe javnog novca, zastrašivanja, klevetanja i omalovažavanja novinara/ki i medija - dodaju.

Na dan kada bi trebalo slaviti medijske slobode ukazuju i na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca, za koje kažu da svoj težak i odgovoran posao obavljaju nesigurni za svoju sigurnost, kao i za ponižavajuće plate koje su na samom dnu lestvice među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta.

Vlast i državu "opominju" da su dužni da novinarima i medijima omoguće da rade slobodno, bez diskriminacije, pritisaka i cenzure, jer se tako stvaraju uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu.

Povodom dana slobode medija NUNS, NDNV i “Nezavisnost” ponavljaju zahtev da se do kraja rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, te da se nalogodavci i počinioci zločina privedu pravdi. Zahtevamo i da se rasvetle i drugi napadi na medijske radnike, posebno da se unapredi zaštita novinara od sve češćih pretnji i pritisaka putem društvenih mreža - ističu u saopštenju.


UNS ima 9 zahteva i podseća šta je obeležilo "novinarsku godinu" za nama

Na dan slobode medija Udruženje novinara Srbije (UNS) ima nešto drugačiju akciju i poziva novinare da u isto vreme - u 5 do 12, prikažu na ekranu, pročitaju ili objave njihov proglas.

U njemu podsećaju da će prethodnu godinu novinari u Srbiji pamtiti po paljenju kuće novinara Žig info Milana Jovanovića, pretnjama zbog kršenja pretpostavke nevinosti, pritiscima i koncentraciji vlasništva u medijima.

Novinari će godinu pamtiti i po prvostepenoj presudi ubicama vlasnika i novinara Evropljanina i Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije koju su čekali dve decenije i brzom podizanju optužnice protiv predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića za paljenje kuće Milana Jovanovića. U godini za nama nastavljen je sunovrat projektnog sufinansiranja medijskog sadržaja. Osim lokalnih konkursa, i konkurs Ministarstva kulture i informisanja za televizije i produkcije prvi put s razlogom osporila su reprezentativna novinarska udruženja. Sve više novca, suprotno propisima, dobili su provladini tabloidi koji otvoreno krše Kodeks novinara - ističu u UNS.

Danas je i 19. dan kako vlasnica Kanala 9 iz Novog Sada Maja Pavlović štrajke glađu, dodaju, jer Upravni sud 4 godine razvlači spor po njenoj tužbi što ima lokalnu, a mora da plaća regionalnu frekvenciju.

UNS zato ima i 9 zahteva za vlast u Srbiji:

1. Da Vlada uspostavi dijalog sa novinarima i medijima, uvažavajući standarde novinarske profesije i potrebe građana za pravovremenim, istinitim, nepristrasnim i potpunim informisanjem;

2. Da Vlada do kraja godine omogući izradu medijskih zakona proizašlih iz Strategije razvoja sistema javnog informisanja (Medijska strategija);

3. Da Vlada u sprovođenju Medijske strategije predloži zakone kojima će podsticati poštovanje profesionalnih i etičkih standarda u medijima, kao i radna prava novinara i medijskih radnika;

4. Da se izmenama medijskog zakonodavstva osigura obaveza lokalnih samouprava (osim gradova sa više od 300.000 stanovnika) da izdvajaju najmanje dva odsto budžeta za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja uključujući i informativne programe;

5. Da do promene medijskog zakonodavstva Vlada odnosno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstvo kulture i informisanja jasno daju na znanje lokalnim samoupravama da neće tolerisati zloupotrebe u projektnom sufinansiranju medija;

6. Da organi na svim nivoima vlasti poštuju Zakon o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja i odgovaraju na zahteve medija ne deleći ih na podobne i nepodobne;

7. Da država dokle god je suvlasnik medija poštuje radna i profesionalna prava novinara i medijskih radnika;

8. Da Vlada pruži podršku Komisiji za istraživanje ubistava novinara kako bi što pre bila podignuta optužnica za ubistvo novinara Milana Pantića i bile rasvetljene okolnosti smrti Dade Vujasinović;

9. Da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine počne da radi svoj posao i kada su u pitanju sudbine više od 40 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, tokom NATO agresije 1999. godine, kao i na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Otpor2019

    14:49 // 3. 5. 2019.

    Sloboda?Pa to je ovde pojam.Niko nije slobodan,ni gradjanin,ni seljak,ni radnik,ni student,ni novinar...svi smo robovi politicara i kapitalista.

    • bio otpor

      10:32 // 4. 5. 2019.

      Sloboda,kakva sloboda,svi su neciji,prodali se za "saku dolara".
      Nema morala,ima profit,svi tako pa i novinari. Pogledaj ciji su pa ce ti biti jasna njihova "politika" i "objektivnost".

  • Otpad

    12:44 // 3. 5. 2019.

    Pa nek rade slobodno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: