Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:24, 28. 11. 2010.

| Društvo

"Dan zastave" obeležen na jugu Srbije

Autor:J.S.Izvor:Južne vesti

BUJANOVAC, PREŠEVO - U sklopu obeležavanja državnog praznika Albanije, Dana zastave, albanska zastava istaknuta je na zgradama opština u Preševu i Bujanovcu.

U Preševu je zastava postavljena u jutarnjim satima, dok je u Bujanovcu nešto kasnije, uz podršku okupljenih Albanaca,  zastavu postavio predsednik opštine Šaip Kamberi .

Postavljanju zastave u Preševu predhodila je svečana sednica kojoj nisu prisustvovali odbornici Partije demokratskog delovanja Rize Halimija, Demokratske unije Albanaca, kao ni Skender Destani, koji je predsednik Skupštine opštine Preševo.

Ispred zgrade opštine u Bujanovcu okupilo se više stotina Albanaca, od kojih su neki nosili zastave Albanije. Čin postavljanja zastave je pozdravljen aplauzom i uzvicima podrške. Skup u Bujanovcu protekao je bez incidenata, uz minimalno prisustvo policije.

Albanske zastava istaknuta je i na zgradi pošte u bujanovačkoj opštini Veliki Trnovcu i u centrima sela Dobrosin i Končulj.

U opštini Preševo, zastava Albanije je istaknuta u nekoliko okolnih sela. Mnogi albanci su zastave stavili na svojim prodavnicama i kućama.

Incidenata nije bilo ni u jednom gradu na jugu Srbije gde je postavljena albanska zastava.


Šaip Kamberi rekao je dopisniku Južnih vesti da je ovo treći put po redu kako rukovodstvo opštine Bujanovac na zgradi opštine postavlja albansku zastavu pored srpske.

- Ovo je treći put da se institucionalno albanska zastava postavlja pored srpske. Na taj način iskazujemo protest povodom nepovoljnog zakonodavnog položaja nacionalnih manjina po pitanju isticanja nacionalnih simbola jer zakon ograničava pravo na upotrebu simbola koji označavaju naš identitet. Tvrdim da je ovaj način postavljanja albanske zastave pored srpske mnogo bolji nego kada je to radila revoltirana masa, kao što je to bilo 2006. godine. Za razliku od predhodnih godina ove godine smo pripremili i kulturno-umetnički program, gostuje ansambl Šota iz Prištine, koji će održati nastup za sve građane – kaže Kamberi.

Jonuz Musliju, predsednik Skupštine opštine Bujanovac, kaže da ovaj praznik slave i obeležavaju svi Albanci u svetu, u kojoj god državi da žive.

- Zna se da je da 28. novembar svečani dan za sve Albance, gde god oni živeli, u Preševskoj dolini, Albaniji, Kosovu ili Makedoniji. Mi danas svi zajedno slavimo. ”Dan zastave" Albanci svuda u svetu proslavljaju od 1912. godine, kada je u gradu Valoni, proglašena država Albanija i kada je albanski nacionalni junak Ismail Ćemaili prvi put istakao današnju albansku zastavu. Znam tačno da je u Makedoniji ustavom rešeno ovo pitanje, ja sam siguran da će sledeće godine postavljane zastave i Bujanovcu biti zakonski regulisano - istako je Musliju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • NN

    08:41 // 29. 11. 2012.

    Pa ko nam je kriv kad se mi Srbi stidimo svoje zastave. U Hrvatskoj se može istaći Srpska zastava samo u vreme nekih svečanosti ali bez grba na njoj inače dolaze specijalci i odmah hapse a ovde je u Bujanovcu moga i Tači da drži govor naši političari bi okrenuli glavu na drugu stranu. Treba obavezati sve vlasnike firmi i sve lokalne ustanove da obavezno moraju da imaju zastavu koju su u obavezi da istaknu o svim praznicima.

  • milan pavlovic

    21:25 // 28. 11. 2010.

    bravo za sve srbe u tom delu,pustite ih neka nas jasu...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: