Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:11, 20. 5. 2023.

| Društvo

Dan zdravih gradova obeležava se i u Nišu, posvećen muzici i folkloru

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
niš centar
Slogan ovogodišnjeg Dana zdravih gradova “Muzika i ples - čuvari zdravlja i iscelitelji"; foto: MIlan Zirojević

Značaj muzike, plesa i folklora za očuvanje i unapređenje mentalnog i fizičkog zdravlja, prepoznati kao važni za ljude koji žive u gradovima, pa će zato Dan zdravih gradova, koji se obeležava 20. maja imati slogan “Muzika i ples - čuvari zdravlja i iscelitelji”.

Podstakuti višegodišnjom partnerskom saradnjom, Dan zdravih gradova obeležavaju zajedniči Institut za javno zdravlje Niš, Institut za javno zdravlje Vojvodine i Gradski zavod za javno zdravlje Beograda iz tri grada sa najvećim brojem stanovnika, kao podsticajnih mesta za čuvanje i unapređenje zdravlja stanovnika.

Povod za ovogodišnju temu Dana zdravih gradova pronašli smo u naučim i stručnim potvrdama za benefite koje na sve aspekte ljudskog zdravlja imaju muzika, ples i folklor, kako u domenu preventivnog delovanja tako i u domenu podrške, lečenja i smanjenja šteta. Muzika i ples su najstariji kreativni izrazi koji su nastajali angažovanjem najfinijih stvaralačkih kapaciteta ljudi - kažu iz niškog Instituta.

Razne kulture koriste muziku, pokret i ples kao predloške uspostavljanja sklada između fizičkog, mentalnog, emotivnog zdravlja i socijalnog zdravlja, navode iz Instituta za javno zdravlje Niša i dodaju da su i naučno potvrđeni pozitivni efekti plesa na smanjenje rizika obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, povećenje kapaciteta pluća, prevencije osteoporoze i artritisa, regulaciju masti u organizmu, smanjenje holestelora

Istovremeno bavljenje muzikom, plesom i folklorom utiče na bolje raspoloženje, pomaže u kontroli stresa, preventivno deluje na razvoj depresije i istovremeno pomaže u terapijskom tretmanu depresije i anksioznosti.Deluju na kogniciju i prevenciju demencije i stimuliše ispoljavanje kreativnosti čime podiže nivo samopouzdanja svakog pojedinca. Muzika i ples nas uče dobroj komunikaciji, zajedništvu i brige za druge - kažu iz Instituta.

Po dostupnim podacima Svetske zdravstvene organizacije, preko 55% stanovnika na planeti živi u gradovima a procene pokazuju da će 2050. godine više od 2/3 svetskog stanovništva živeti u urabanim sredinama. Iz Instituta za javno zdravlje Niš kažu da ovakav tempo brzog i i teško kontrolisanog rasta istovremeno predstavlja pogodno tle za nastanak velikih zdravstvenih rizika, kao i to da se gradovi danas često susreću sa izazovima patološkog socijalnog ponašanja poput kriminala, terorizma i autodestruktivnosti.

Takođe su rekli da će preko svojih kanala komunikacije biti vidljivi u domovima zdravlja, školama i ostalim institucijama, kako bi informisali ljude o preporukama koje bi trebalo primenjivati u svakodnevnom životu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: