Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:27, 16. 5. 2019.

| Društvo

Danac komponovao, a Nišlije izvele terapijsku muziku za obolele od raka

Autor:Milica JovanovićIzvor:Južne vesti
Frederik Magle
Sve u sobi podređeno opuštanju pacijenata; foto: Lars Krabe

Kompozicija Tajni vrt delo je Danca Frederika Meglea, koju izvode niški Simfonijski orkestar i Fakultet umetnosti, a njena posebnost je u tome što je namenjena ljudima bolesnim od raka. Kako bi im se makar na kratko skrenule misli, ova kompozicija se pušta u sobi posebno namenjenoj za opuštanje pacijenata, koja se nalazi u Danskoj nacionalnoj bolnici u Kopenhagenu.

Sve u njoj podređeno je relaksiranju obolelih. Dizajnirana je po zamisli umetnice iz Danske Marie Dubin i sav je u živopisnim bojama: nameštaj, podovi, zidovi, čak i osvetljenje, otvaraju vrata nekom drugom svetu, a sa ovom “parolom” usklađena je i muzika.

Iako je stvarana sa idejom da skrene misli pacijentima, kompoziciju naravno mogu slušati svi, a njena zvanična svetska premijera dogodila se prošlog petka u Niškom simfonijskom orkestru. Frederik-Magle-foto-Lars-Krabbe Magle komponuje uglavnom klasičnu muziku, ali mu nisu strani rok, pa čak ni hip-hop; foto: Lars Krabe

Sjajna stvar je što su za sada odlični prvi utisci, neki pacijenti su mi rekli da su bili duboko dirnuti njome. Moja nada je da će ova muzika makar na kratko poboljšati život ovih pacijenata, da će ih odvesti negde i popuniti njihovu maštu lepim stvarima. Tada ću biti srećan - ispričao je Megle.

Tvorac muzike je iz Danske, ali je sve urađeno u Nišu. Sem što je izvode muzičari Simfonijskog orkestra i Fakulteta umetnosti, ona je ovde i snimana, a i video su radile Nišlije, otac i sin Bane i Luka Radulović. Iako to isprva nije bio plan, i video će se puštati u danskoj bolnici, kaže Megle, pošto će biti postavljen ekran.

Bilo je divno iskustvo raditi sa Simfonijskim orkestrom u Nišu i sigurno ću ga ponoviti, oni daju cele sebe. Radimo sa Simfonijskim orkestrom, Fakultetom umetnosti i pojedinačnim muzičarima - priča Megle.

Soba-za-muzikoterapiju-foto-Lars-Krabbe Planira da nastavi da razrađuje projekat; foto: Lars KrabeMuzika je klasična, ali Megle ističe da je ona specifična umetnička instalacija.

To je klasična muzika, sa simfonijskim orkestrom. Ipak mislim da ima širu publiku, zato što su pacijenti, ali i njihovi rođaci različitih godina i imaju različite priče iza sebe - kaže ovaj Danac.

Megle se komponovanjem bavi više od 30 godina. Iako je mahom u pitanju klasična muzika, koju su izvodili i u, kako kaže, Londonskoj filharmoniji i Danskim nacionalnom simfonijskom orkestru, nisu mu strani ni drugi žanrovi. Tako je ovaj Danac komponovao i za rok bendove, a čak se okušao i u hip-hopu, pošto je radio i sa jednim od najpopularnijih danskih bendova.

U te hip-hop numere dodao je elemente klasične muzike, pojašnjava Megle, a taj album dostigao je platinasti tiraž.


Da se projekat proširi i na druge bolnice

Iako ne zna tačan broj pacijenata koji ju je poslušao za mesec dana, koliko se već pušta, Megle ističe da će ona trajati zauvek, te da će pomoći desetinama hiljada pacijanata. Iako želi da se ovakve sobe prošire i na druge bolnice, za sada nema nikakvih dogovora.

Nema konkretnih planova, ali ukoliko se ukaže prilika, to bi bilo divno. Želimo ovo da proširimo, ovo je samo početak projekta koji ću nastaviti da razrađujem. Ko zna, može biti, ali nema planova - priča kompozitor.

U niškom Kliničkom centru nema nečega sličnog. Ipak, kažu da će se u budućnosti potruditi da obezbede takav prostor, ali ukoliko on ni na koji način ne ugrožava lečenje i zbrinjavanje pacijenata. Pločica-soba-za-muzikoterapiju-foto-Lars-Krabbe Kompoziju izveli niški muzičari; foto: Lars Krabe

Uprava KC Niš je spremna da zajedno sa nadležnima na Klinici za onkologiju u budućnosti pokuša da reorganizacijom prostora, naravno, ukoliko je to moguće i ukoliko ni na koji način ne ugrožava lečenje i zbrinjavanje pacijenata, odnosno pružanja zdravstvene zaštite što je i primarna delatnost ustanove, prenameni određeni prostor koji bi imao ovakvu namenu - rekli su u KC Niš.

Inače, muzikoterapija nije jedino što bolnica Rigshospitalet nudi obolelima od raka sa ciljem lakše i uspešnije borbe protiv ove bolesti. Tako se oni mogu prijaviti i za besplatno vežbanje, koje nudi još 7 bolnica širom Danske, kao i različite radionice i kurseve.

Posebno su razvijeni programi za mlade za koje su obezbeđene sobe, navode u u ovoj danskoj bolnici, u kojima se mogu družiti sa drugim pacijentima, prijateljima ili volonterima. Mogu jednostavno piti kafu, gledati serije i filmove, igrati Play Station ili vežbati.

Pacijenti nakon slušanja rekli da su duboko diruti kompozicijom

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrac

    16:16 // 16. 5. 2019.

    E, sad ce obolelima od raka odmah da bude bolje......

  • dođite naravno

    13:38 // 16. 5. 2019.

    jer mi nemamo nikakvo duhovno muzičko nasleđe, od Vizantije pa nadalje, koje leči duh i telo

    i rak se dokazano nije povećao posle bombardovanja, neke tamo članice,

    i taj Klinički je građen iz donacija, dakle ne od naših para,

    čak su stavili znak i tablu, sećate se..?

    Možda ni mi više nismo naši, nego smo neki tuđi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: