Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:36, 6. 8. 2023.

| Društvo

Danas je Dan rudara, na Aleksinačkom rudniku koncert Radeta Jorovića

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
rudnik soko
Rudnik "Soko" gde je 1. aprila 2022. godine 8 rudara nastadalo, a 21 je povređen; foto: JV / Vanja Keser

Dan rudara u Srbiji se obeležava u sećanje na 6. avgust 1903. godine, dan kada je izbio štrajk u Senjskom rudniku jer su štrajkači zahtevali veću bezbednost i veće plate. Na dan posvećen jednom od najtežih zanimanja ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je da će "država raditi još više na poboljšanju uslova rada i bezbednosti", a Aleksinački rudnik dočekuje uz koncert Radeta Jorovića.

Nakon desetodnevnog štrajka rudari u Senjskom rudniku te 1903. godine izborili su se da se otpušteni rudari vrate na posao i da se radno vreme skrati u skladu sa njihovim zahtevima.

Tradiionalno, na današnji dan radnici ne silaze u rudarska okna, a mnogi ga iskoriste za pomen stradalim kolegama. U Aleksincu se još sećaju na 1. april 2022. godine kada je 8 rudara je nastadalo, a 21 je povređen u rudniku Soko, pa je 2. april bio proglašen Danom žalosti.

Ništa još nije sudski rešeno, niko ne odgovara za njihovu smrt, a tamo će da se peva i igra - kaže Anka Zlatković, majka jednog od stradalih.

Podsetimo, sedmorica preživelih rudara iz nesreće u Rudniku "Soko" posvedočili su da je danima pre i u noći pred pogibiju bila povećana koncentracija metana u jami, ali da dežurni rudarski inženjer nije prekinuo rad i time spasao svoje kolege, kaže advokat porodica preminulih Bratislav Stojanović. Predložio je da i bivša ministarka rudarstva Zorana Mihajlović svedoči, ali o tome još nije odlučeno.

Postupak je i dalje u aleksinačkom Tužilaštvu. Da postoji snimak nesreće nedavno je saopštio advokat njihovih porodica.

Na Dan rudara je na Aleksinačkom rudniku najavljen koncert pevača Radeta Jorovića koji organizuje i najavljuje Centar za kulturu u Aleksincu, za šta je izdvojeno 200.000 dinara, a građani uglavnom smatraju da još nije vreme za slavlje i da bi novac trebalo dati porodicama preminulih.

U Aleksincu je bio najavljen nastup pop-folk pevačice Edite Aradinović, na tender se niko nije javio da organizuje taj koncert za 10.000 evra, pa su iz Kancelarije za mlade saopštili da je on "odložen".

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je da će "država raditi još više na poboljšanju uslova rada i bezbednosti kako bi nastavili da postižu dobre rezultate i očuvali struku koja u Srbiji ima vekovnu tradiciju".

Vaša izdržljivost i napor koji ulažete omogućuju nam da osiguramo resurse koji su ključni za naše društvo i privredni razvoj. Želim vam siguran rad, puno zdravlja i uspeha, uz tradicionalni rudarski pozdrav – Srećno! - navodi se u pismu ministarke.

Naglasila je da je rudarstvo važan činilac ekonomskog razvoja Srbije i precizirala da je broj zaposlenih u sektoru rudarstva u stalnom
porastu i trenutno je više od 30.000 radnika direktno angažovano u rudarskoj proizvodnji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • normalan

    17:47 // 6. 8. 2023.

    Da li postoji neko normalan tamo! Kakva koncert, izginuli ljudi!!!!

  • zene vole oficire

    11:30 // 6. 8. 2023.

    Bice to divan koncert.

    • stevan

      13:43 // 6. 8. 2023.

      A šta se slavi? Pogibija bez da je iko odgovoran? Ova naprednjačka žgadija baš ne zna za sramotu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: