Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:46, 9. 5. 2018.

| Društvo

Danas se i u Nišu slavi pobeda nad nacizmom i fašizmom i Dan Evrope

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
Bubanj
Deveti maj je veoma važan za Evropu; foto: JV/V. Milić

Premda je Drugi svetski rat zvanično završen septembra 1945. godine, kako kaže niški istoričar Aleksandar Dinčić, kao Dan pobede nad nacizmom i fašizmom u Evropi, slavi se 9. maj, kada je nacistička Nemačka kapitulirala. Pored toga, u zemljama Evropske unije se ovog dana obeležava i Dan Evrope. I u Nišu će se, uz brojne programe, obeležavati ovaj datum.

Deveti maj, kao dan pobede nad fašizmom i nacizmom u Evropi, navodi Dinčić, imao je veliki značaj za nekadašnju SFRJ, kasnije SRJ i danas Srbiju, koji skupa baštine antifašističku borbu jednog pokreta otpora i njegov doprinos u pobedi nad Hitlerovom Nemačkom.

U Nišu se nekada 9. maj uglavnom obeležavao prilikom pomena oslobođenja Beograda ili Niša. Kada je reč o Evropi, ali i nekadašnjoj Jugoslaviji, glavna ratna bitka vodila se na Istočnom frontu. Evropski istoričari, koji su bili lišeni ideološkog tereta su mnogo ranije pisali da je nemerljiv doprinos u velikoj pobedi nad fašizmom i nacizmom u Evropi imao srpski narod, koji je dvadesetsedmomartovskom akcijom poremetio Hitlerove planove po pitanju Sovjetskog Saveza - rekao je Dinčić.

Otpor u Aprilskom ratu kod nas, kao i u Grčkoj, dodaje, još je više odložio realizaciju plana „Barbarosa“.

Hitler je zbog visokih gubitaka na Balkanu naredio čak i istragu, a sam nemački napad na SSSR je morao da zakasni za šest nedelja. To se ispostavilo kao ključno da se nemačka ratna mašinerija krajem 1941. godine i usled nezapamćene zime zaustavi ispred Moskve. Kasnije su nacistička ratna kola krenula nizbrdo, dok se nisu potpuno slomila - kaže istoričar.

U Nišu će se, kako je navedeno na zvaničnom gradskom sajtu, obeležavati ovaj dan, polaganjem venaca ispred Logora na Crvenom krstu, kao i na spomeniku Oslobodiocima Niša.


I Dan Evrope se obeležava u Nišu

Dečjom predstavom, horskom muzikom, izložbom kreativnih radova nastalih u niškom EU info kutku i fimovima biće obeležen Dan Evrope u Nišu, koji se proslavlja u čast takozvane Šumanove deklaracije iz 1950. godine, kojom započinje ideja o ujedinjenju evropskih zemalja.

Vizija Roberta Šumana bila je stvaranje evropske institucije koja bi udružila i upravljala proizvodnjom uglja i čelika. Sporazum koji je stvorio takvo telo potpisan je tek godinu dana kasnije. Šumanov predlog se smatra početkom onoga što je sada Evropska unija, a od 21 do 23 sata biće osvetljeno Narodno pozorište u Nišu u bojama zastave Evropske unije - navode u EU info kutku.

U čast Dana Evrope će, dodaju, u Niškom kulturnom centru, od 20 sati biti prikazana 2 filma savremene evropske produkcije - francuski Nisam đubre i slovački Fer-ple“.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Indijanka

    15:38 // 9. 5. 2018.

    1941. nije tacna godina u tekstu. Zar niko ne čita s razumevanjem?

  • Ja

    15:15 // 9. 5. 2018.

    A zašto se u na Dan pobede u Drugom Svetskom ratu polažu venci na spomenik oslobodiocima iz Prvog Svetskog rata? Spomenik oslobodiocima je postavljen 1937.godine, dakle pre Drugog Svetskog rata.

  • Dragan R

    14:09 // 9. 5. 2018.

    Kakav je to dan pobede protiv fašizma i nacizma? Nismo mi ratovali protiv nikakvih bezimenih fašista i nacista, već protiv NEMAČKE i njenih slugu Bugara, Hrvata, muslimana i Mađara. A dan Evrope, ako je zaista dan Evrope, ne treba da ima nikakve veze sa Evropskom Unijom, jer postoji Evropa i van EU, a ako je to dan EU onda nema nikakve veze sa nama jer mi nismo njeni članovi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: