Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:54, 5. 5. 2024.

| Društvo

Dani Uskrsa 1937. godine - šta su Nišlije gledale u pozorištu i bioskopu

Autor:Ljubica Jocić, Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
narodno pozoriste nis, nekada, istorijski arhiv
Narodno pozorište u Nišu nekada; foto: Istorijski arhiv Niš

Kao i ove godine, Uskrs 1937. godine bio je poečtkom maja, tačnije 2. maja. Tih prazničnih dana, za razliku od današnjih, nije bilo neradno za pozorište i bioskope u Nišu što je pokazao niški list Revija koji je 1937. godine objavio raspored dnevnih i večernjih predstava u Pozorištu i koji su se filmovi mogli pogledati u bioskopima "Evropa" i "Car".

revija, 1937, istorijski arhiv Predstave i filmovi tokom uskršnjih praznika 1937. godine; foto: Istorijski arhiv Niš Nezavisni organ javnog mnjenja, kako je pisalo u podnaslovu, Revija je izlazio jednom sedmično, a urednik je bio Todor Kostić, rekao je Boban Janković, arhivski savetnik Istorijskog arhiva u Nišu, koji je i pronašao ovaj isečak iz novina.

Te 1937. godine Uskrs je padao u nedelju, 2. maja, a prvog dana velikog pravoslavnog praznika Nišlije i Nišlijke su mogle u pozorištu pogledati dve predstave - Suđaje Ljubomira Petrovića u dnevnom rasporedu i u večernjem komad Naš popa kod bogatih, po tekstu Andrea de Lorda i Pjera Šena, a po romanu Klemana Votela.

Drugog dana Uskrsa na repertoaru su bile predstave Đido Janka Veselinovića i Dragomira Brzaka i Riđokosa Šandora Lukačija, a trećeg Jovanča meraklija Dušana Cvetkovića Čika Duce i Stari kaplar Adolfa Denerija i Filipa Dimanoara.

Dnevna počinje u 3 i po časa, a večernja u 8 i po - pisalo je.

U bioskopu "Evropa" davali su se filmovi Koenigsmark i Naši rođaci.

Dolazi: "Dama sa kamelijama". Ljubavna drama po romanu Aleksandra Dime, čuvenog pisca. U gl. ul. Greta Garbo i Robert Tejlor - pisalo je.

Dva filma su bila na repertoaru u bioskopu "Car" - Ševa i Legija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: