Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:28, 17. 8. 2021.

| Društvo

"Dani šljive" za vikend u Blacu, ulaz samo za vakcinisane i one sa negativnim testom

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
dani šljive
Od petka do nedelje Dani šljive u Blacu, pevaju Tropico bend, Đani i Kerber; Foto: Lj. M.

Od petka 20. avgusta do nedelje, 22. avgusta u Blacu se održavaju 19. "Dani šljive" na kojima će osim promotivnih i edukativnih sadržaja biti priređeni i koncerti Tropiko benda, pevača Radiše Trajkovića i grupe Kerber. Na početku dela gde se održava manifestacija biće postavljeni punktovi na kojima će se kontrolisati posetioci, a prolaz će biti dozvoljen samo vakcinisanima, onima koji su preležali koronu ili građanima koji imaju negativan test, dok će biti omogućeno i da se građani na licu mesta testiraju.

Oorganizatori očekuju veliki broj posetioca, ne samo iz Blaca i Topličkog okruga, već iz cele Srbije i okruženja, a kako bi poštovali epidemiološke mere koje su na snazi najavljuju stroge kontrole i pridržavanje istih.

Iz opštinskog budžeta u Blacu za ovu manifestaciju je odvojeno oko 3, 5 miliona dinara i time će biti plaćen koncert grupe Kerber sa pratećim ozvučenjem, koji je planiran za 22. avgust od 22 sata na zatvaranju ovogodišnjih "Dana šljive".

Predsednik Opštine Ivan Burgić ističe da je ove godine za organizaciju izdvojeno duplo manje novca iz gradske kase, te da je deo programa plaćen od strane uspešnih privrednika ovoga kraja.

Za razliku od prethodnih godina kada smo izdvajali i po 7, 8 miliona dinara, ove godine smo prepolovili tu cifru, pre svega donacijom naših privrednika koji su finansirali deo manifestacije. Moram da napomenem da "Dani šljive" nisu samo koncerti i zabava, deo manifestacije je edukativnog karaktera a deo posvećen i najmlađima koji će uživati u dečijim predstavama. Svečano otvaranje je u petak od 21 sat uz trubače i vatromet, nakon toga posetioce će zabavljati "Tropico bend" - ističe Burgić.

Naglašava da se ovom manifestacijom pre svega promoviše šljiva, odnosno oko 2, 5 miliona stabala ovog voća na teritoriji blačke opštine.

Srbija je treća u svetu, a Blace prvo u Srbiji po proizvodnji šljive, te je osnovni cilj lokalne samouprave da što više mladih ljudi zadrži ovde, da ih osnaži i pomogne u nameri da se bave proizvodnjom i voćarstvom – dodaje Burgić.

Tokom manifestacije biće nagrađeni najbolji poljoprivrednici u 4 kategorije - za najbolji šljivik u 2021, najuspešnije žene u poljoprivrednoj proizvodnji, izbor najboljeg mladog voćara i najboljeg mladog stočara u ovoj godini.

Inače, pre oko mesec dana jako nevreme praćeno gradom i vetrom zahvatilo je opštinu Blace, a prema proceni Komisije koja je formirana uništeni su voće i ratarske kulture na površini od oko 3.000 hektara i šteta je procenjena na oko 800 miliona dinara.

Najviše je stradala šljiva, a gotovo stoprocentna šteta napravljena u selima Kaševar, Trbunje, Kutlovac, Barbatovac i Đurevac, a poljoprivredni stručnjaci kažu da je grad uništio ovogodišnji rod i da je pitanje koliko će se voćarske kulture osposobiti narednih 3 do 5 godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoki mare

    07:52 // 22. 8. 2021.

    Ne mogu nevakcinisani ha ha
    Da da bas je tako, udjes najnormalnije... niko te nista ne pita

  • Ilonka Kovac

    12:53 // 21. 8. 2021.

    Iz Bgd-a sam, penzionerka. Odradila svoj radni vek posteno. Preko celog leta sam u selu. Setam po svom vocnjaku i sljiviku. Kako sta stigne, tako berem i pevam i uzivam. Antivakser sam jer sam skontala jos na pocetku da oko vakcine mnogo nelogicnosti i budalastine. Verujem svom imunitetu, a kad me uhvati grip za tri dana se izlecim jer poznajem svoj organizam. I ne plasim se smrti. ZIVELI!

    • Dragan

      17:09 // 21. 8. 2021.

      Ako ste beogradjanka odakle vam onda vocnjak na selu? Pre bih rekao da ste sa sela ali ste radili pa tako i provodili veci deo vremena u Bgd. Ali valjda je ponizno reci da poticete iz tog istog sela gde sada pevate i berete sljive.Fuj!

  • branislav

    14:00 // 18. 8. 2021.

    Manifestacija će biti plaćena od uspešnih SNS privatnika čime oni dobijaju nepovredivost i zaštitu režima...Dosadno....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: