Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:28, 24. 5. 2023.

| Društvo

"Dani višnje" bez višnje? - manifestacija u Merošini planirana pre početka berbe i pre objave cene otkupa

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
višnje
Situacija sporna za opoziciju; ilustracija; foto: Lj. M.

Misterija je šta će tačno biti izloženo i dostupno za degustaciju na ovogodišnjim “Danima višnje”, jer se manifestacija organizuje dosta pre početka berbe, koja se planira tek za drugu polovinu juna. Iz Narodne biblioteke u Merošini kažu da je razloga za odabir datuma više - to što žele da događaj spoje sa smotrom folklora, to što za vreme berbe deca imaju završne ispite, što je predsednik Opštine imao želju da dođu veći otkupci iz Srbije, kao i to što bi održavanje za vreme berbe trpeli ili "Dani višnje" ili sama berba.

Za događaj je izdvojeno 14.500 evra i nastupaće grupa Konstantin i Leksington bend. Berba višanja i prethodnih godina počinjala je u drugoj polovini juna, dok su “Dani višnje” obično zakazivani za jun ili jul, a bili su i otkazivani zbog niske otkupne cene.

dani višnje foto: Narodna biblioteka Merošina / FacebookOve godine manifestacija je najavljena za 27. i 28. maj na Oblačinskom jezeru, uz muzičke nastupe, folklor, radionice za decu, sportske aktivnosti, predstavu, kao i uz takmičenje u pripremanju specijaliteta od višnje i degustacija.

Od koje višnje će učesnici pripremati specijalitete i šta će degustirati - nije poznato. Sve to sporno je i za narodnu poslanicu u Skupštini Srbije Sanju Miladinović iz Demokratske stranke. Pita šta su “Dani višnje” bez višanja i zašto će sve to koštati čak 14.500 evra.

To je još jednom potvrda da funkcioneri brinu o manifestaciji, da je ona možda prvi put organizovana 15 dana pre početka berbe. Berba počinje oko 15. juna ili nekoliko dana kasnije - navodi ona.

Napominje i da se za vreme manifestacije još neće znati ni da li će biti otkupa i koja će biti otkupna cena. Smatra da održavanjem “Dana višnje”, na kojima se, dodaje, troše narodne pare, lokalna vlast želi da ubedi narod da se dobro živi.

Tako će pokušati i da nateraju ljude da zaborave na teškoće koje su svakodnevno oko nas. Ako istovremeno znamo da je poslednjih deset godina otkupna cena višnje bila niža od same proizvodnje višnje, to je pokazatelj da nešto nije u redu - pojašnjava Miladinović.

Zaključuje da ovogodišnji rod verovatno neće biti dostupan na manifestaciji, a manifestaciju na kraju opisuje kao “vašar od para poreskih obveznika”. Kaže i da je poljoprivreda u Merošini trenutno sporedna stvar jer se među predstavnicima lokalne vlasti priča samo o mitingu SNS-a 26. maja.


Direktor Narodne biblioteke: Hoćemo da spojimo "Dane višnje" sa folklorom, a folkloraši imaju završne ispite u školama

Na pitanje zašto je ove godine odabrano da "Dani višnje" budu održani 27. i 28. maja iz merošinske Narodne biblioteke odgovaraju da su odlučili da spoje tu manifestaciju sa smotrom folklora, koja je održana i prošle godine i koju time "žele da podignu na viši nivo".

Narodna biblioteka Merošina je jedina ustanova kulture u opštini Merošina i predstavlja stub kulture te opštine. 2018. oformili smo folklornu sekciju u okviru biblioteke, sa ciljem očuvanja tradicije i narodne igre merošinskog kraja, s obzirom na to da u tom trenutku u opštini nije postojalo nijedno KUD. Kao rezultat tog rada, prošle godine smo na Oblačinskom jezeru održali prvu smotru folkora - navodi direktor Biblioteke Miloš Milošević.

Međutim, tender je bio raspisan samo za "Dane višnje", dok je smotra folklora najavljena samo za 27. maj od 16 do 17 sati i od 17 do 19 sati, dakle, ukupno samo tri sata od ukupno 12 sati, koliko će kroz dva dana trajati "Dani višnje".

27. i 28. maj odabrali su, kaže, i zato što su "povučeni iskustvom iz prethodnih godina" zaključili da je održavanje manifestacije u toku berbe gotovo nemoguće jer bi nešto trpelo - ili "Dani višnje" ili berba.

Održavanje manifestacije u toku berbe višanja je gotovo nemoguće, jer smo kako ja, tako i članovi organizacionog odbora, radnici naših ustanova, koje su deo organizaconog odbora, pa i samo potencijalni posetioci, zapravo i proizvođači višanja pa tako dovodimo u pitanje profesionalnost organizacije jer bi nešto moralo da trpi, ili berba višanja ili organizacija manifestacije, kao i sama poseta - objašnjava Milošević.

Drugi razlog je, dodaje Milošević, to što su učesnici smotre folklora uglavnom deca uzrasta od 12 do 18 godina i da u vreme berbe uglavnom imaju završne ispite u školama.

Kao najvažniji razlog ističe to što je predsednik Opštine Merošina izrazio želju da se na manifestaciju pozovu proizvođači i svi veći otkupci u zemlji, da tom prilikom proba da obezbedi najbolju moguću cenu za proizvođače.

Za pitanje Južnih vesti "Koje višnje će biti izložene, pošto berba neće do tada ni početi?" - kaže da mu nije najjasnije. Nije sasvim jasan ni njegov odgovor - navodi da to nije izložba višnje, već promocija kulture, tradicije i narodne igre merošinskog kraja, opštine, turističkih lokaliteta i oblačinske višnje.

Ostaje nejasno šta će posetioci moći da degustiraju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mrki

    23:20 // 24. 5. 2023.

    Ću si pravim sok, slatko, rakiju .

    • Torpedo

      21:46 // 25. 5. 2023.

      Vazno da sutra ides za Beograd ! I, da AV bude dobro ! Za naslednike, bas te briga, nek se snalaze ! Polutanska politika !

  • Milorad

    20:52 // 24. 5. 2023.

    Prvo.
    Smotra ne sme biti podređena /!?/ folklorašima. I ne samo njima
    Drugo,
    "Probati" izboksovati veću cenu je paušalno i poprilično neozbiljno rečeno.
    Treće,
    Potencijalni kupci se pozivaju, mnogo ranije, za narednu godinu, već nakon kampanje berbe. Razume se uz posredovanje resornog Ministarstva.
    I još da dodam, zamislite Župsku ili Oplenačku berbu grožđa i njihove biblioteke.

  • Papak

    16:58 // 24. 5. 2023.

    Kad može da se slavi dan državnosti bez države i praznik rada radno mogu i dani višnje bez višnje...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: