Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:27, 1. 5. 2021.

| Društvo

Daniel Kamberi roman "Potraga za sobom" završio tokom boravka u Prihvatilištu

Autor:Milica Milojević KostićIzvor:Južne vesti
Daniel Kamberi - Potraga za sobom
Daniel Kamberi autobiografskim romanom želi da osnaži "decu bez detinjstva"; foto:veljko_photography

Dvadesetdvogodišnji Nišlija Daniel Kamberi kaže da nema bogatstvo da ostavi svojoj deci, ali im posvećuje knjigu koju je napisao. Zimu je sa porodicom proveo u prihvatilištu Centra Mara i tu završio svoj prvi roman "Potraga za sobom". Detinjstvo je proveo u Domu i promenio nekoliko hraniteljskih porodica. Kaže da se i sada bori za egzistenciju, ali je želeo da njegov nimalo lak put ostane zabeležen u autobiografskom romanu.

Iako bi voleo da je roman samo omaž sećanju na teške dane koji su prošlost, za Daniela Kamberija je i dalje svaki dan nova borba. Odrastao je živeći između Doma i hraniteljskih porodica i zato smatra da danas ima mnogo više nego ranije, misleći pre svega na suprugu i dve devojčice.

Ipak, oni nemaju svoj "krov nad glavom".

-Živeli smo kod moje majke, ali nakon što se očuh vratio nismo imali gde pa smo bili u Prihvatilištu. Moje ćerke su male i imaju jednu i tri godine, mislile su da smo u nekoj kazni i promenile ponašanje. Zato smo sada kod majke moje supruge, nas desetak u manje od 40 kvadrata. Tokom boravka u Centru Mara sam završio roman, a on je spoj svega što sam prošao živeći između ulice, mahale, Doma za decu i porodica koje su me čuvale, kaže Daniel Kamberi.

Trenutno je bez posla, radi povremeno kao građevinar. Želja mu je da porodici obezbedi sve ono što sam nije imao. Nije imao novca da izda knjigu, ali su mu ljudi iz jedne izdavačke kuće, kaže, izašli u susret.

Najvažnije mi je da moje ćerke imaju dom i miran san, da ne budu gladne i prepuštene sebi. Roman sam pisao zbog njih, ali i zbog sve dece koja imaju detinjstvo slično mom. Nisam imao para da štampu, lekturu i sve što ide odmah platim, ali su mi iz izdavačke kuće Seroprint omogućili da im plaćam koliko i kada mogu. Najbitnije mi je da moja deca to pročitaju i da imaju nešto što će uvek biti sa njima. Nemam bogatsvo da im ostavim, one su mi najvrednije na svetu i zato sam im napisao autentičnu priču o životu njihovog oca, priča Kamberi.

Njegov brat po majci Meti Kamberi takođe piše i prošle godine je privukao pažnju autobiografskim romanom Grad bola. Daniel ističe da bi voleo da svi teški dani ostanu iza njega i brata i da njihove knjige za svu romsku decu budu pokazatelj da čak i od velike muke i tuge može da se izrodi nešto dobro.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Miša Penov

    18:28 // 20. 5. 2021.

    Podržimo Daniela kupimo knjigu!!!

  • Milos

    21:54 // 4. 5. 2021.

    Lepo, nadam se da ce biti jos neka knjiga! ;)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: