Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:30, 12. 7. 2023.

| Društvo

Debata JV: Evropska unija bi povećala bezbednost i vladavinu prava u Srbiji

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti

Članstvo u Evropskoj uniji Srbiji bi donelo mnogo koristi, a veća bezbednost i vladavina prava su najznačajnije, saglasni su učesnici debate Južnih vesti. U poslednjem izveštaju Evropske komisije navodi se da su oblasti pravosuđe, borba protiv korupcije, organizavani kriminal i mediji i dalje problematične u Srbiji, a sagovornici navode da je to znak da nekom ne odgovara da se nađe rešenje za te probleme.

Na temu "Šta će nama EU i šta ćemo mi EU" u emisiji Debata govorili su menadžerka EU info kutka Niš Danijela Vučić, profesor Pravnog fakulteta Ivan Ilić i Ivan Grujić iz agencije "Asocijacija".

Evropska unija jedan je od najvećih donatora Srbiji, a pored ekonomske pomoći, sagovornici navode da bi ulazak u tu zajednicu značio mnogo više.

Prvi i najvažniji benefit je taj da je obezbedila mir u Evropi od 1945. godine do današnjeg dana na tom prostoru koji obuhvata sada zemlje članice Evropske unije…Ona je ostvarila tu svoju bezbednosnu ulogu. Vladavina prava je na jednom višem nivou…Mi imamo svoj put i treba da se trudimo da svaki od tih već otvorenih klastera da tu bar napredujemo - rekao je profesor Ilić.

Da je povećana bezbednost najvažnije što će EU doneti Srbiji saglasan je i Grujić, a dodaje i biznis. Smatra da naša zemlja pored ovog puta ima i plan B.

Moj utisak je da postoji plan B, samo da se o tome ne govori javno. Definitino neka vrsta bliže saradnje sa Kinom i Rusijom. Vi imate u medijima koje kontroliše Vlada stalno neki anti EU narativ, stalno se pojavljuju ljudi koji negativno pričaju o tome - ističe Grujić.

Oblasti vladavine prava, kao i mediji u Srbiji su i dalje prema izveštaju Evropske komisije na niskom nivou. Grujić smatra da neko ne želi da reši te probleme.

Meni je to jasan signal da neko ne želi da se bavi tim problemima, znači da mu odgovora status kvo taj što jeste. Mi ne napredujemo u onim stvarima u kojima možemo da napredujemo, a kamoli u ovako težem pitanju kao što je Kosovo - kaže Grujić.

Informacije o mogućnostima koje može da pruži EU građanima pruža EU info kutak Niš, a menadžerka Vučić je u debati navela da postoji velika zainteresovanost za njihove programe.

Koji su sve to programi i mogućnosti koje nudi EU, da li je Srbija potrebna ovoj zajednici, kakva je uloga EU u odnosima između Beograda i Prištine, pogledajte u debati na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Steva n

    13:04 // 21. 7. 2023.

    Evropska unija = evropska ucena = četvrti rajh.

  • Pera

    00:28 // 14. 7. 2023.

    Ako drzava (onaj ko legalno preuzme vlast) ne može sa svojim ljudima i narodom da obezbedi vladavinu prava, džaba nam i EU i bilo koji "savez" koji će štapom i šargarepom.. Inaĉe, i sami smo svedoci, da je njihova "glavna fora": Pozivaju se obe strane..

  • Pokušaj objektivnosti

    23:18 // 13. 7. 2023.

    Svaka čast najbolji način da pomognete drugim medijima je da ovako diskreditujete sebe Ivanom Ilićem koji je jedva završio faks...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: