Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:59, 16. 8. 2018.

| Društvo

Debata JV: Mladi moraju da se aktiviraju, a volontiranje je jedan od načina da lakše nađu posao

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
debata JV
Učesnici se složili da mladi nemaju motivaciju da se pokrenu; foto: printskrin

Nezaposlenost je jedan od najvećih problema mladih u Srbiji, koji u svojoj zemlji ne vide perspektivu, pre svega zbog sistema u kome žive, složili su se učesnici debate Južnih vesti, a poručuju im da moraju da volontiraju, jer poslodavcima samo diploma fakulteta ne znači mnogo, ali i da se aktiviraju i postanu pokretači promena, poput svojih vršnjaka iz zemalja Evropske unije.

Ivan Topalović iz “Proaktiva”, Snežana Andrić iz Udruženja “Mladi ambasadori” i Mina Stefanović koja je bila na praksi u Evropskoj komisiji, gostujući u emisiji “60 minuta” ocenili su da nezaposlenost među mladima jeste problem, ali da je to posledica društva u kome žive, koje ih ne motiviše da se aktiviraju.

Topalović koji je stalno u kontaktu sa mladima kaže da preko 60 % njih ne vidi sebe u okruženju u kome živi, a čak 70 % ne vidi sebe u ovoj zemlji.

Mladi ne znaju tačno gde hoće da idu samo žele da odu, a ne shvataju da to tamo što misle da je bolje mogu da naprave ovde - ističe Topalović.

Sve veći broj mladih ne misli da je demokratija dobra, već da je potreban jedan lider “koji će sve dovesti u red”, kaže Topalović, a navodi da je to tako jer u našoj zemlji postoji tendencija da se mladima ogadi politika, time što se političke partije izjednačavaju sa politikom, te zbog toga i mali broj njih izlazi na izbore.

Za razliku od mladih u Srbiji koji su uplašeni, Topalović kaže da za one koji žive u EU “nema granica” i da oni samo razmišljaju kako da daju sve od sebe. Ističe i da na jugu Srbije ima mnogo organizacija koje se bave mladima i kod njih svi mogu da se informišu o tome kako da se aktiviraju, a najteži je prvi korak, kada mlada osoba uđe u taj svet koji je mnogo širi, ali se onda “navuku” na to i stalno putuju i stiču nova znanja, postaju aktivniji i lideri promena.

Apatijom i odlaskom iz zemlje se ništa neće promeniti. Mladi danas imaju toliko prilika, a ne koriste ih. Treba da budu hrabri, možda je vreme i za neku omladinsku političku partiju, pošto penzionersku već imamo - dodaje Topalović.

Stefanovićeva kaže da mladima treba dati šansu i pružiti im podršku kada su na početku, a poručuje im da moraju da se aktiviraju i traže praksu, jer je to najbolji način da dođu do posla.

Iz iskustva u Evropskoj komisiji navodi da je Evropska unija mesto gde njene članice imaju mnogo više programa i širu ponudu za mlade, oni mnogo ranije imaju priliku da budu na nekim pozicijama i više je mladih na rukovodećim položajima.

Iz aktivizma i volonterizma sam došla do prvog zaposlenja. Mladi treba da obogate svoje iskustvo onim što vole da rade volontiranjem i tako će steći iskustvo koje je značajno - kaže Stefanovićeva.

Andrićeva savetuje mlade da se javljaju organizacijama i kaže da oni koji su vredni i pametni to mogu lako da urade i u Nišu, jer postoji izbor i niko ne mora "da ih vuče za rukav" da to rade.

Kaže i da je tačno da mladi danas nisu dovoljno aktivni, ali smatra da je to zato što su potpuno razočarani situacijom u kojoj žive i stalno nailaze na barijere da ne mogu protiv sistema.

Kada vide kako se drugi zapošljavaju i napreduju, nemaju motivaciju. Mladi su najviše zainteresovani da odu iz zemlje, ali ne da odu i da se vrate, već da odu i ostanu tamo - ističe Andrićeva.

Kako mladi danas žive, zbog čega veliki broj njih želi da ode, kako da promene svoj položaj u svom okruženju, ali i šta će se promeniti kada Srbija postane punopravna članica Evropske unije i kako je mladima u zemljama koje već pripadaju Uniji, možete pogledati u debati "60 minuta".

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mara

    11:36 // 19. 8. 2018.

    hahaha da se aktiviraju i da rade bez para...cc strasno sta predlazete, malo nas izrabljuju za 20 000 pa jos i za dzaba deca da rade...

  • Peki

    19:10 // 17. 8. 2018.

    Ma da mi da radimo za dzabe a vi da prodajete pamet i uzimate pare za realizaciju besmislenih projekata.

  • Smuk

    14:36 // 17. 8. 2018.

    Naučite "zanat" , izgubite godinu - dve i ... begajte na zapad ili gde već !
    Samim tim "smanjiće" će se nezaposlenost a i BDP Srbije će porasti na 10% , na godišnjem nivou i samo kličite "Danke frau Angela" !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: