Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:07, 22. 8. 2021.

| Društvo

Debata JV: Pritisci na medije se menjaju - od etiketiranja do pokušaja da se finansijski unište

Autor:M. M. K.Izvor:Južne vesti

Debata JV: Pritisci na medije se menjaju - od etiketiranja do pokušaja da se finansijski unište

Da pritisci na profesionalne medije ne jenjavaju, ali da se menjaju načini na koji se to radi - od etiketiranja novinara kao stranih plaćenika, povezivanja redakcije sa kriminalnim grupama, kontrola inspekcija, do tužbi protiv medija, kao i da je najnoviji način pokušavanje da se oni finansijski unište , složili su se učesnici debate "Pritisci na medije – načini i posledice“ direktor vesti N1 Igor Božić, direktor iz Newsmax Adria Slobodan Georgijev, novinarka KRIK-a Jelena Radivojević i glavna i odgovorna urednica Južnih vesti Gordana Bjeletić.

Razgovori sa advokatima zbog pretnji koje stižu na društvenim mrežama, natpisa u tabloidima, od funkcionera direktno i indirektno su svakodnevica u redakcijama koje ne posustaju pod političkim pritiscima. Pretnje nisu naivne, ali su oprezno upućene, objašnjava urednik N1 televizije Igor Božić.

Ja vrlo često komuniciram sa advokatima našim koji mi kažu da kada neko kaže treba vas spaliti – to nije pretnja, već njegovo mišljenje, da je rekao ja bih vas spalio to bi bila pretnja. Tako da su oni pronašli model koji koriste da konstatno šire uznemirujuće poruke – navodi Božić.

Kako navodi Slobodan Georgijev, vlast je shvatila na mediji ne odustaju zbog pritisaka, pa pokušava da ih uništi finansijski i to na dva načina.

Ovde ima medija koji zavise direktno od donatora. Predsednik Srbije se direktno obraćao donatorima i tražio da im se ne daje nikakav novac, jer je totalno besmisleno finansirati lokalne medije kada vi za te pare možete da napraviti mostić u selu. On vodi tu kampanju i javno i interno kada se sastaje sa predstavnicima međunarodne zajednice – kaže Georgijev.

Drugi način su tužbe, ističe Georgijev, poput onih koje je Milenijum tim podneo protiv nekih medija ili tužbe Kurira protiv KRIK-a.

Medij koji je poslednjih meseci često na meti tabloida koji ga povezuju sa organizovanom kriminalnom grupom, ali i predstavnicima vlasti koji to isto tvrde, jeste KRIK. Novinarka ove redakcije Jelena Radivojević kaže da su ovim orkestriranim kampanjama uspeli da uznemire njihove porodice, kao i da da zbog tužbi koje dobijaju često novinari gube vreme na sastavljanje odgovora i odlaske na suđenja, umesto da se posvete istraživačkim pričama.

Nažalost, ono što je možda i najproblematičnije je što se naviknete na sve te stvari. Naviknete se i da nema reakcije institucija, naviknete se i da smo sada od etiketirani od stranih plaćenika do članova organizovane kriminalne grupe - kaže Radivojevićeva.

Prema rečima Gorane Bjeletić iz Južnih vesti, postoje dve dimenzije kada je reč o pritiscima na ovaj medij.

Sa jedne strane mi smo realno ugroženi i stalno se izmišljaju neki novi načini pritisaka, a druga strana je da naš subjektivni osećaj nije takav. Naše novinare niko na ulici niko nije napao, zato što od svoje zajednice dobijamo podršku a ne pritiske, zato što kada krenemo na posao sretnete ljude na ulici i oni kažu samo napred i vi imate nekakvu iluziju da je sve u redu – navodi Gordana Bjeletić.

Učesnici debate su zaključili da je odbrana gubljenje vremena, već da je najbolje rešenje nastaviti rad na pričama i postavljati pitanja.

Šta su sve govorili o pritiscima i napadima na medije možete pogledati u emisiji na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • banjac

    16:23 // 22. 8. 2021.

    Polako ali sigurno ova drzava postaje Severna Koreja!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: