Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:58, 17. 7. 2019.

| Društvo

Debata JV: Reakcija države na fašizam mlaka, potrebno i bolje obrazovanje

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti

Fašizam je kvaziideologija koja je posledica svih anomalija društva, navode učesnici debate “60 minuta” Južnih vesti, a mere koje predlažu protiv fašizma su oštrija reakcija države i obrazovanje. Upozoravaju i da populizam u evropskim državama kao što je Mađarska pogoduju razvoju totalitarizma koji je uvod u fašizam.

Posle nedavnih fašističkih incidenata u Nišu, u studiju Južnih vesti mišljenja su ukrstili advokat i odbornik Demokratske stranke Srbije Goran Đorđević, odbornik Niške inicijative Srđan Nonić i sociolog i aktivista Borisav Prelić.

Nonić, koji je i organizovao šetnje protiv fašizma na keju i dobijao pretnje zbog toga, kaže da su fašisti sociološki sindrom, a da je to propust društva, a ne samo države i zakona.

To imamo u političkom i medijskom životu, na utakmicama. Samota me je kad pročitam šta piše na grafitima oko stadiona. Bilo to ''nož žica Srebrnica'', ''živeo Ljotić ili Nedić'', ''ubij, zakolji, da neko ne postoji'', meni je sve to isto. Meni su to ista zadojena deca, koja govore ''Kosovo je Srbija'', a nikada nisu išli na Kosovo, niti znaju šta se dešavalo, niti ko je potpisao Kumanovo 1999. godine - rekao je Srđan Nonić.

Advokat Goran Đorđević kaže da je suludo je da se u narodu koji je stradao od fašizma javljaju takve ideje i da srpska istorija ne poznaje fašizam.

Živimo vreme sveopšte relativizacije. Zbunjenost se odnosi i na fašiste i na antifašiste koji ne daju adekvatne odgovore protiv čega se bore - navodi Đorđević.

Dodaje i da svi živimo kolonijalnu demokratiju postavljenu samo za vlast, ali i povlači paralele između 1941. i 1999.

Streljanje na Bubnju uz nacističke marševe ne razlikuje se od bombardovanja 1999. uz rokenrol - napominje Đorđević.


Gde su koreni?

Borisav Prelić tvrdi da su sve tri grane vlasti obesmišljene, počev od Parlamenta, a da propaganda udovoljava najnižim strastima ljudi, obećava kule i gradove, preuzima ideologije koje će u tom trenutku biti odgovarajuće za dolazak na vlast.

Populizam donosi glasove, ideologija je izgubila smisao, sve je postalo rijaliti. Šešelj je sve ljude doveo na rijaliti nivo. Sve je postalo kič, sve što izgovoriš u toj svetinji demokratije Skupštini. On je tu govor promenio tako da danas, ko gleda Skupštinu, on gleda rijaliti - navodi Prelić.

Korene pojave fašizma među mladima vidi u socijalnom statusu, pa dodaje i da je u pitanju radikalna posledica kapitalizma.

To su deca iz socijalnih porodica. Oni su isfrustrirani sa razlogom, problem je što nisu našli način da artikulišu to. Svesni su da su potlačeni, pokušavaju da izađu iz toga i zauzimaju poziciju protiv sistema. Njihova pozicija je antisistemska. Imali su loše obrazovanje, treba im pristupiti i reći da maše poentu - navodi Prelić, između ostalog.

Obrazovanje i obilazak stratišta iz Drugog svetskog rata neki su od predloga gostiju za sprečavanje eventualnog širenja fašizma. Saglasni su i da je u pitanju širi evropski i svetski problem, uvereni da se neće vratiti u “starom odelu”, ali da država i društvo treba da paze da se fašizam “ne presvuče”.

Odgovore na ostala pitanja o fašizmu, antifašizmu, patrijarhalnom sistemu i da li je on dobar ili loš, kao i o rastućem populizmu u Evropi koji može da ugrozi demokratiju možete pogledati u debati “60 minuta” Južnih vesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Markon

    16:32 // 18. 7. 2019.

    Fasizam ili namerno suzavanje svesti kad covekova inteligencija dolazi do izrazaja
    Mi Srbi najvise preterujemo samo to ne vidimo.

  • Vozdovac

    15:30 // 18. 7. 2019.

    Lose obrazovanje? Naravno da je lose.Dete mi je sesti razred,a jos ih nisu odveli da vide 12.FEBRUAR I BUBANJ.Vodio sam je ja nekoliko puta,pricao,naterao je da procita.A,SKOLA?

  • Меда

    13:00 // 18. 7. 2019.

    Хаха, "антифашизам".

    Антифашисти се окрећу у гробовима...

    Чекај мало... и фашисти (они прави) се такође окрећу.

    у међувремену, сваког дана по једна више породица постане гладна, једна се одсели у иностранство а једна уђе у менопаузу без потомства...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: