Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:00, 4. 4. 2018.

| Društvo

Debata JV: Sva opravdanja za poklanjanje aerodroma su laž

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti

Debata o aerodromu u studiju Južnih vesti

Iznenadno poklanjanje niškog aerodroma Državi danima pokušava da opravda vladajuća garnitura, a kako kaže Mladen Jovanović, za sve što su dosad izneli Nacionalna koalicija za decentralizaciju je utvrdila da nisu govorili istinu. Nekadašnji zamenik gradonačelnika Niša u vreme “podizanja” niške vazdušne luke Nebojša Rančić tvrdi i da nije tačno da je aerodrom neodrživ, te da je sigurno da se “nekome mnogo žuri” i da je to najveće pitanje na koje građanima treba odgovoriti zašto.

I ova emisija Južnih vesti održana je bez predstavnika gradske vlasti, jer je gradonačelnik Darko Bulatović ponovo odbio da bude gost, a Jovanović je naveo da je to verovatno zato što “nije dovoljno upoznat” sa trenutno najvažnijom temom koja je "podigla na noge" mnoge Nišlije. bulatStill001 Umesto gradonačelnika u studiju ponovo prazna stolica; foto: B. R.

Učesnici debate 60 minuta podsetili su na dosadašnje izjave gradske i republičke vlasti - stabilnost aerodroma, porast broja putnika, investicije koje je Država davala iako je on u vlasništvu Grada, gde se “ni u jednoj jedinoj reči” poklanjanje “Konstantina Velikog” nije pominjalo. Na potpuno oprečne tvrdnje koje sada iznose, kažu da su “netačne”.

Postoje dokumenti koji upravo pokazuju da je aerodrom održiv. Dakle, infromacija da aerodrome nije održiv, nije istinita - kaže Rančić.

I Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju napominje da su nove izjave gradonačelnika, ministarke i predsednika Vučića, kojim su pokušali da opravdaju poklanjanje aerodroma, laž. Jedna od netačnih informacija koje iznose je i ona na koju se najčešće poziva gradonačelnik Niša Darko Bulatović - ugovor sa Minisarstvom odbrane.

Stalno iznose neka mišljenja, da ne kažem argumente o poklanjanju aerodroma, za koja smo mi utvrdili da nisu tačna. Nalaženjem ugovora sa Vojskom njima su pali mnogi argumenti - dodaje Jovanović.

Povodom izjave Aleksandra Vučića da Niš može da zadrži aerodrom, "ali da onda ne traži pare", učesnici debate su se složili da predsednik po Ustavu nema ovlašćenja da “raspodeljuje pare svih građana” i da Država može i mora da investira u lokalne samouprave.


“Svaki odbornik će morati da snosi odgovornost za poklanjanje aerodroma”

Jovanović napominje da je preporuka Vlade za poklanjanje aerodroma Gradu, koju je Gradsko veće Niša nedavno usvojilo, zapravo “naređenje” Vlade koje su oni morali da izvrše, jer se političari uopšte ne pitaju šta žele građani, već rade ono što im se diktira iz Beograda. Zato je sada “lopta kod odbornika”, a svako od njih ponaosob će, kako kaže, morati da snosi odgovornost ako glasa “za”. total Umesto gradonačelnika u studiju ponovo prazna stolica; foto: B. R.

Objavićemo njihova imena i prezimena, fotografije, da građani saznaju ko je glasao za poklanjanje aerodroma - dodaje Jovanović.

Rančić navodi i da nije siguran da će svi odbornici vladajuće većine u niškoj Skupštini “sa radošću da podrže ovu odluku”, a sa tim se slaže i Jovanović koji tvrdi da su se NKD-u javljali odbornici koalicije na vlasti koji su protiv poklanjanja aerodroma, ali da je “pitanje da li će smeti da glasaju protiv”.

Jovanović je podsetio i na kontradiktorne izjave ministarke Zorane Mihajlović i Vučića, o povezanosti niškog aerodroma sa koncesijom beogradskog i poručio je da “ako žele da otklone sve sumnje o tome, treba što pre da objave ugovor”.


“Nišlije moraju da se pitaju za aerodrom”

Učesnici debate su prokomentarisali i izjavu ministarke Mihajlović, koja je rekla da Nišlije o poklanjanju aerodroma neće da se izjašnjavaju na referendumu, "već će svoj stav moći da iskažu na narednim izborima".

Treba podržati izjavu ministarke da imamo lokalne izbore uskoro - prokomentarisao je Jovanović.

Dali su i nekoliko scenarija šta je zapravo razlog poklanjanja aerodroma, a Rančić kaže da je "jedan od najgorih" da je to zbog Srpsko-ruskog humanitarnog centra. Složili su se da je ovakva odluka doneta, naverovatnije zbog ugovora sa koncesionarom.

To je manje verovatna opcija, ali moguća, da je takozvani Ruski humanitarni centar razlog za poklanjanje aerodroma. Najverovatnije da je vezano za funkcionisanje celog sistema vazdušnog saobraćaja i koncesijom beogradskog aerodroma - dodaje Rančić.

Ipak, obojica su optimistični i kažu da svi građani, udruženja i oni koji se ne slažu sa ovom odlukom mogu da se izbore da se "ovako ne završi", a Jovanović je čak naveo i ne zavisi sve od građana, jer sada i "Vučić vaga šta će da uradi", ali da bi epilog trebalo da bude "ostavka ili smena Bulatovića".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dobro obavešten

    13:09 // 5. 4. 2018.

    Predlažem da svi odbornici koji glasaju "za" promene imena u VUK BRANKOVIĆ ili, još bolje, JUDA

    • Cobi

      15:59 // 5. 4. 2018.

      Nemoj tako obavešteni.Gradski odbornici su fini,obrazovani,lokal patriote i sve do jednog glasaće protiv poklona.Ali si zaboravio jednu malu činjenicu.a to je da će doći Zelja da im uzme meru.

    • Numancia

      18:59 // 5. 4. 2018.

      Ne vredjaj Vuka Brankovica,naucno je dokazano da nije izdao.Mozda mislis na Seselja,sto prodade veru za veceru?

  • Милош

    10:16 // 5. 4. 2018.

    Лепо је то што се 200-300 људи удостојило да се појави на протестима против предаје нишког аеродрома Београду. Али још би лепше било да 200-300 људи устане против предаје Косова Арнаутима. Па још ви да направите дебату. Али, чини ми се, да је предаја и издаја Косова у српским медијима забрањена тема, мајемо се далеко мање битним стварима.
    Зашто медији тако раде, закључите сами.

  • Pravda za grad Niš

    08:29 // 5. 4. 2018.

    Jao vidi ih OVA DVOJICA NA SLICI, jao muka mi je od ovih pa njih smo gledali dobrih 15 godina kako su nam ispred žutih prodavali maglu, i naravno prodali su sve vitalne firme sa svojim pajtašima ovde u gradu....nemate vi šta više da nam polemišete GOSPODO IZ NEVLADINIH org. čude me sada ovi koji su u vlasti ispada da su i oni kao i ovi pre njih.....POSTAVLJA SE PITANJE DA LI VEROVATI VIŠE NEKOME!

    • Marko

      10:55 // 5. 4. 2018.

      Bolje i da su ih prodali, nego da su ih poklonili za džabe kao što radi Bulatović i ostala Vučićeva klika.

    • Ivan

      11:29 // 5. 4. 2018.

      Ne kazem, DS se uopste nije proslavila na vlasti, ali...ovaj levo uopste nije ni politicar, a ovaj desno je izuzetno casno raido svoj posao, a danas nije politicar vec obican aktivista. Prema tome, ako ne vidite razliku izmedju DS i ovog kancera koji nas je od 2012 uhvatio, onda za vas nema pomoci, nazalost.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: