Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:38, 27. 12. 2018.

| Društvo

Debata JV bez debate: Tragedija u Međurovu kolektivna krivica društva

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti

Saobraćajna nesreća u Donjem Međurovu u kojoj je poginulo petoro ljudi kolektivna je krivica društva, a rampa bi sprečila tragediju, naveo je saobraćajni stručnjak Vladimir Popović u skraćenoj debati Južnih vesti, u kojoj su predstavnici Grada i Železnice odbili učešće, a predsednik Saveta građana Međurova Žarko Rajković se nije pojavio u studiju.

Bojkotom debate od strane nadležnih, građani su ostali uskraćeni za odgovore na pitanja o razlozima međurovačke nesreće, a presedan je da se i predstavnik samih Međurovčana Rajković nije pojavio, iako je obećao da će doći u studio Južnih vesti.

Vladimir Popović iz niške Visoke tehničke škole uzroke tragedije vidi u kolektivnom nemaru, koji ilustruju i dve prazne stolice u studiju Južnih vesti.

Moje lično mišljenje je da je ovo kolektivna krivica društva što ova situacija i opisuje (prazne stolice) - rekao je Popović.

Pružni prelazi jesu nadležnost Železnice, ali je saobraćajna signalizacija u domenu lokalne samouprave, objašnjava bezbedonosnu birokratsku zavrzlamu Popović, a navodi i da postoje oprečna mišljenja o znaku "stop". Tako Popović navodi da u ovom slučaju vozač autobusa ne može biti kažnjen jer nije ispoštovao znak.

Objašnjenje Popovića je da po propisu vozač na znak "stop" treba da stane i propusti vozila koja nailaze putem s kojim se ukršta, ali da “ovde pruga nije put”.

Ipak, saglasan je da bi rampa, koja se tek ovih dana postavlja, sprečila tragediju.

Da je bila rampa spuštena pretpostavljam da ne bi došlo do ovakvog slučaja. Ali, šta bi bilo kad bi bilo, nije o tome da sada mi komentarišemo, nažalost imamo situaciju kakva jeste, tako da treba se truditi da više do toga ne dođe - naveo je Popović.

Više o bezbednosti saobraćaja i odgovornosti nadležnih, zakona i samih građana pogledajte u emisiji Južnih vesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nevažni komentator

    17:31 // 28. 12. 2018.

    Možda bi tragedija bila izbegnuta da su putnici iz autobusa imali čist pogled na prugu da ranije reaguju na dolazak voza. A ne da su svi prozori bili prelepljeni neprovidnim reklamama i ako je bila mogla to je praktično bilo nemoguće videti bilo šta kroz te reklame.
    Hoće li zbog toga biti i krivične odgovornosti za tehničko rukovodstvo Niš-ekspresa koje je tom radnjom ugorzilo bezbednost?

    • dv

      20:27 // 28. 12. 2018.

      sigurno se vidi iznutra to od spolja se vidi a i vidli su putnici voz i rekli vozacu ali je bilo kasno

  • maja

    10:57 // 28. 12. 2018.

    ostali pozvani nisu dosli sigurno jel se spremaju za vecernje proslave po kafanama.Tuga,bruka!

  • Goran

    10:11 // 28. 12. 2018.

    Jedino REŠENJE je ograničiti brzinu voza na 30 km (kao za motorna vozila u blizini škola) na svim pružnim ukrštanjima sa bilo kojim putevima. Pozdrav!

    • Dragan Marković

      10:28 // 28. 12. 2018.

      @Goran: brzinom od 30 km/h vraćamo se u vremme "maratona

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: