Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:16, 23. 12. 2019.

| Društvo

Debata "Južnih vesti": Nema sindikata i radničkih prava bez rada institucija

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti

To što je štrajk poštara rešavao ministar policije, a tražila se i reakcija predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pokazuje da u Srbiji institucije ne funkcionišu, a ni resorna ministarstva - jedan je od zaključaka učesnika debate Južnih vesti. Ukoliko tužilaštva ne reaguju na primere korupcije koju iznose uzbunjivači, građanima će ostati jedino bunt, dodaju sindikalisti.

Štrajk u Pošti poslednji je veliki štrajk koji je uzdrmao političku i sindikalnu scenu u Srbiji, a predsednik "Sloge" Željko Veselinović kaže da nisu vodili protest i da je trebalo raditi drugačije.

Sindikati u Pošti su napravili veliku grešku. Onog trenutka kad vam se oformi neka neformalna grupa, da li su navijači, da li su neki drugi, tog trenutka sindikat gubi legitimitet. Da je sindikat tamo radio svoj posao, verovatno se to ne bi desilo. Nažalost, oni su tamo izdali radničke principe, dozvolili su da Pošta već 5 godina ne ulazi u povraćaj dela zarada koji im je oduzet nezakonito - rekao je Veselinović.

Dodaje da su sindikati postali uljuljkani u Pošti i da su radnici morali da se samoorganizuju.

Predsednik "Sloge" Veselinović navodi da će radnička pitanja doći na red tek promenom vlasti koju kaže da očekuje u narednih godinu dana, a za Srbiju navodi da je divlji zapad u kojoj su važniji strani investitori nego sami radnici.

Zoran Stojiljković iz "Nezavisnosti" napominje da je jako indikativno to što je štrajkače u Pošti primao ministar policije Nebojša Stefanović i pregovarao sa neformalnom grupom radnika i da su na kraju prihvaćeni minimalni zahtevi.

Pitanje je šta je to sve trebalo i šta znači ta procedura u kojoj vi pregovarate sa nekim ko nema ovlašćenja. Izgleda da u Srbiji dolazimo u praksu da se svaki štrajk ili protest završava tako što se uputi pismo predsedniku Vučiću i traži njegova intervencija - navodi Stojiljković.

Prema stavu Stojiljkovića to govori nekoliko stvari - da institucije ne funkcionišu, da klasičan resorni put razgovora sa nadležnim ministarstvima ne funkcioniše i da se odluke donose po vanrednoj proceduri.

A što se korupcije tiče, tužilaštva moraju da reaguju ili će na kraju građanima ostati samo građanski bunt - zaključuje Stojiljković.

Otpušteni radnik JKP Gorica Rade Rašović ukazao je da su sindikati često na strani rukovodstva javnih preduzeća, a ne radnika, a i dalje traži da javnost sazna šta je sa stotinama miliona dinara datim Gorici. Optužuje vlast da se slučaj zataškava, a da tužilaštvo ne reaguje, pa još nema ni status uzbunjivača iako kaže da je ukazao na jasnu korupciju.

Samo želim istinu i pravdu. Obezbedite normalne uslove, obezbedite vladavinu prava i mladi će ostati - poručio je Rašović.

Sve o slučaju JKP Gorica, o štrajkovima, stanju sindikata, pravima radnika u stranim fabrikama, o odlascima iz zemlje, perspektivi, odnosu politike i sindikata pogledajte u emisiji “60 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Шишач снс-ОВАЦА

    06:54 // 24. 12. 2019.

    Који црни синдикати! Како може бити правих синдиката у друштву моралне беде и насиља?!

  • Mara

    05:47 // 24. 12. 2019.

    More neka se hvataju da rade.Kakvo sindikati.Pozdrav za glavnog sindikalna tu Miodrag Stojkovića

    • Jeremić

      13:30 // 24. 12. 2019.

      Ti mora da si podmentnuta na portalu i komentarises sve i svašta, da bi obesmislila komentarisanje. Zasto to radis? Bote!

  • LudiMilojko

    23:24 // 23. 12. 2019.

    Tuzilastvo je zauzeto da pere novac.Zato su uveli izvrsitelje i notare,to im je da se cela bagra legalizuje.Plus sto peru novac iz inostrastva za raznje budale kao Eurobanka,sto pere novac italijanu i par jos likova od prodaju oruzja iz inostrastvo.Ili Fond za razvoj ista prica pare sto su ukrali u Grckoj od Rusa oprano preko Srbije.To ide toliko visoko u vlast su umesani sa Nemackom i jos par ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: