Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:22, 23. 6. 2017.

| Društvo

Debata o KC Niš: Tender sporan, radovi se privode kraju

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
klinički centar
Ima li rešenja za javne nabavke u zdravstvu?; foto: P. B.

Probijanje rokova za izgradnju, sporni tenderi za nabavku i ugradnju medecinske opreme, teške reči, optužbe i obećanja, prate višegodišnji rad na novoj zgradi Kliničkog centra Niš. Učesnici tribine iako im se mišljenja nisu poklapala, složili su se oko jednoga - grešilo se i mora bolje.

Na tribini "Javne nabavke u zdravstvu: mogućnost unapređenja", u organizaciji BIRN-a i Južnih vesti, građanski nadzornik na spornom tenderu za nabavku opreme Kliničkog centra Kristina Glavardanov kazala je da smatra da Ministarstvo zdravlja nije imalo kapaciteta da sprovede ovako veliku javnu nabavku.

Zaključak građanskog nadzornika je da Ministarstvo zdravlja nije imalo kapaciteta da sprovede jedan ovako veliki i značajan projekat. Sada imamo kao posledicu to što imamo ugovor koji je zaključen, koji je delimično izvršen, imamo rešenje Komisije koja je odlučila da je postupak poništen - kazala je Glavardanova.

učesnici debate Učesnici debate su se složili da je bilo dosta problema i grešaka oko tendera sa KC-om; foto: S. M.Direktor Kliničkog centra Radovanović smatra da, iako se kasni sa izgradnjom nove zgrade KC-a, da je “on građen najkvalitetnijim materijalima i najboljom opremom i sve to prilično jeftino”.

Međutim, Glavardanova i pravni savetnik “Transparentnost Srbija” Rade Đurić smatraju da bi eventualne tužbe i usvojeni zahtevi za zaštitu prava ponuđača zbog spornih tendera, mogli da dovedu do toga da “se izgubi novac za još jedan klinički centar”.

U debati je učestvovala i Marina Mijatović iz "Pravnog skenera", koja je iskazala svoju zabrinost zbog kondradiktorne odluke Republičke komisije za zaštitu prava, ali i zbog izjava Radovanovića.

Ja sam zaista zabrinuta kada čujem ovakve stvari. Naravno da je bina brzina i kvalitet kada je sprovođenje javnih nabavki u pitanju, ali je valjda najbitnije poštovanje zakona - kazala je Mijatovićeva.

Podsetimo, iako je tender za ugradnju opreme Republička komisija za zaštitu prava poništila, ugovor se i dalje sprovodi.


Vučić slagao kada rekao da nema aneksa ugovora za izgradnju KC-a

Iako je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da je “prethodna vlast” htela da “namešta tender, tako što je dogovorila promene cena, potposivanjem aneksa ugovora”, što on, kako je kazao, nije hteo da dozvoli, direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević kazao je da ipak postoje aneksi.

Koliko ja znam, postoje aneksi ugovora za izgradnju Kliničkog centra. Međutim, to nije ono na šta je Vučić mislio - rekao je Blagojević.

On je dodao i da se izgradnja nove zgrade KC-a "ne sprovodi po zakonima Republike Srbije", kojima je dozvoljeno novčano odstupanje +/-5% od cene ugovora, već prema evropskim zakonima gde variranje cene može da ide i do 50%.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: