Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:26, 12. 9. 2019.

| Društvo

Debata u Dubočici: Građani ne žele zgradu, investitor kaže - za posečeno drvo dobićete 60 komšija

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti

I dok građani već mesecima insistiraju na tome da u leskovačkom naselju Dubočica ne žele novu zgradu, već samo zelenilo, što su rekli i lično investitoru Bratislavu Jovanoviću, on im je na debati poručio da će biti posečeno samo jedno drvo i da će u zamenu za to dobiti 60 novih komšija, ali i kafić i teretanu. To je izazvalo ogromno nezadovoljstvo građana, ali investitor kaže da će početi da zida maja sledeće godine, ako to struka odobri.

Nacionalna koalicija za decentralizacija i Južne vesti su u Dubočici organizovali "Napokon korisnu debatu - saditi ili graditi" - na šta su građani koji su bili u publici odgovorili jednoglasno - saditi.

Iako predstavnika gradske vlasti Leskovca nije bilo na debati, sa građanima je pristao da razgovara investitor Bratislav Jovanović. Burno je bilo skoro svih 40 minuta koliko su debatovali učesnici, a pred sam kraj investitor je umalo odustao od razgovora sa ogorčenim građanima.

Jovanović im je poručio da nije njihov neprijatelj, da je po zakonu kupio zelenu površinu na licitaciji, jer se prodavala kao gradsko građevinsko zemljište. Ipak, kaže i da parcelu ne bi kupio da je znao da će biti toliko problema, kao i da ne bi da gradi nešto što će nekome da smeta, zbog čega je nagrađen aplauzom.

Međutim, to ne znači da je odustao od izgradnje, već je građanima pokušao da objasni zašto je dobro da umesto parka ubuduće u svom dvorištu imaju zgradu. debata Dubočica Građani konačno sukobili stavove sa investitorom; foto: JV

Jedno drvo će da se poseče tamo onaj javor, po projektu koji smo mi pravili i koji treba da usvoji komisija. Za jedno drvo dobijate novih 60 komšija, nove živote, nove ljude, nova deca. Ovim neće ništa da se ugrozi, već će da se poboljša život u ovom naselju i voleo bih da to shvatite - rekao je Jovanović.

Prisutni su bili izričiti da ne žele nove komšije i pitali ga šta novo i bolje može da im omogući u naselju. Investitor im je poručio da neće morati da idu do centra Leskovca da popiju kafu, odvedu decu u igraonicu ili odu u teretanu, jer će sve to imati u Dubočici.

Ne želimo kafić, ne želimo teretane, ne želimo igraonice, želimo samo da zadržimo zelene površine. Mi ne želimo vaš kvalitet života, želimo naš kvalitet života - poručili su mu građani.

Upitali su ga i da li je etički da kupi njihovo dvorište zbog zgrade, ali im je Jovanović poručio da "kada je nešto na prodaju ne postoji etika".

Ja volim ovo naselje, rodbina mi živi ovde, moj sestrić se igra u parku ovde. Ukoliko skinemo jednu ljuljašku, obećavam da ćemo staviti dve. Ako skinemo jednu klackalicu, stavićemo dve - dodao je.


"Zakon promenjen na štetu naroda"

Sukobili su se građani sa investitorom i oko toga zašto ih niko nije pitao o prenameni zemljišta u njihovom naselju.

Jovanović je pojasnio da je plan iz 2015. godine predvideo da zelena površina u Dubočici bude gradsko građevinsko zemljište, da su građani to znali i da su još tada mogli da se bune.

Građani tvrde suprotno - da to nisu znali i da su počeli protest pre 4 meseca kada su za ovaj problem saznali. Predstavnik građana Aleksandar Rangelov koji je učestvovao u debati je objasnio da je naselje građeno sedamdesetih i osamdesetih godina, da su se tada poštovali "pravi zakoni" i važili evropski standardi.

Ono na šta se on poziva sada je potpuno u pravu, ali zakonska regulativa je promenjena na štetu naroda. Zakonska regulativa koja je menjana, ja mogu da kažem da je ona nehumana, anticivilizacijska. Ovo naselje je formirano, zaokružena je jedna celina, i nema šta ni da se doda niti da se oduzme. Ovde ima i lipe, a reći ću vam da 1 hektar lipe zadrži 42 tone prašine što je, primera radi, količina za 4 kamiona FAP-a. Da nije lipa, ta prašina bi završila u našim plućima - pojasnio je Rangelov.

Iskazao je i zabrinutost zbog toga što je ovo naselje nekada bila močvara, te da bi problem mogle da prave i podzemne vode, ali je investitor napomenuo da se gradi "Beograd na vodi" i da se struka danas promenila, pa je moguće rešiti i takve probleme. Zaključio je i da ne bi kupio ovu parcelu da ne voli ovo leskovačko naselje, kao i da je privatna imovina neprikosnovena stvar. Početak izgradnje stambene zgrade od 6 spratova najavljuje za maj 2020. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Retko

    16:14 // 12. 9. 2019.

    Ovaj put se mora priznati da je investitor u pravu, razumem i ove ljude, ali je covek izasao na debatu, a mogao je da cuti i ceka, i da im samo stavi zgradu i da se pravi duduk.

  • Dusan Dojcinovic

    15:54 // 12. 9. 2019.

    Посекли смо сва дрвећа у авлије, комшију нисмо добили можда тек једног, два.И даље некима ко да "бркамо у очи".Зато не дајте дрвеће, зарад кафића и зградурине од бетона.Ма ко инвеститора шиша, кад није из Ниша!:-(смех).

  • Душан Дојчиновић

    15:50 // 12. 9. 2019.

    Људи, не дајте им ни педаљ своје зелене површине.Ти исти ће сутра тражити да се уселе у Ваше станове Далеко било.Мада, живи били па видели.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: