Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:23, 18. 9. 2018.

| Društvo

Deca Nišlija sa invaliditetom imaju pravo na besplatan vrtić i užinu, a malo njih to koristi

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
vrtic-foto-vesna-milic
Dosad malo zainteresovanih roditelja za ove besplatne usluge; foto: JV/V. Milić

Odnedavno u niške vrtiće Predškolske ustanove “Pčelica” besplatno mogu da idu i mališani čiji jedan ili oba roditelja imaju prvi ili drugi stepen telesnog oštećenja, a gratis užinu dobijaju i predškolci čiji su roditelji osobe sa invaliditetom, te gradska većnica Tijana Đorđević Ilić apeluje da oni iskoriste ovu mogućnost, jer je dosad bilo malo zainteresovanih.

Odluka koju je skoro usvojila niška Skupština podrazumeva da osim roditelja koji su i dosad mogli da upišu decu besplatno u vrtić, poput onih koji imaju treće i četvto dete, duple blizance ili su vojni invalidi, ovu mogućnost mogu da iskoriste i osobe sa invaliditetom.

Većnica koja se bavi socijalnim pitanjima kaže da je ova odluka objavljena u medijima, te da su roditelji mogli da se informišu o tome, ali se dosad malo njih javilo, te je zato preko gradskog sajta apelovala na njih da to učine. većnica Tijana Đorđević Ilić Većnica poziva roditelje da iskoriste ove benefite; foto: gradski sajt

Zato sam ja želela na ovaj način negde da se transparentnije govori o tome kako bi zaista ostvarili pravo na ovu uslugu koja njima mnogo znači. Tokom vikenda su mi se javljali roditelji, jedna porodica i otac i majka oboleli od mišićne distrofije imaju devojčicu koju će naravno da upišu u vrtić, onda su mi se javljali i roditelji slepa lica koji takođe žele da upišu dete u vrtić - priča većnica.

Đorđevićeva kaže da nema preciznih podataka koliko je roditelja koji imaju neki stepen telesnog oštećenja i koji imaju pravo na ove beneficije u Nišu, ali da to nije veliki broj porodica, jer se osobe sa invaliditetom retko odlučuju na roditeljstvo.

Ovo bi mogao da bude i podstrek za one koji bi da se odluče da imaju decu, dodaje, a cilj je pre svega da im se olakša život.

Mi smo pre svega želeli da im olakšamo život, jer mnogi su možda u stanju neke socijalne potrebe i nisu u mogućnosti da plaćaju deci vrtić, a da su nezaposlena lica, i onda smo zato doneli odluku da one benefite koje imaju druge kategorije imaju i oni - dodaje Đorđevićeva.

Većnica je navela i da je Niš prvi u Srbiji doneo ovu odluku koja je deo Odluke o finansijskoj podršci porodici sa decom, koja treba da pomogne roditeljima sa invaliditetom u odgajanju dece. Osobe sa invaliditetom koje žele da iskoriste ove beneficije treba da upute zahtev Sekretarijatu za dečiju i socijalnu zaštitu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: