Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:39, 13. 11. 2015.

| Društvo

"Deca izbeglice koja putuju sama moraju biti identifikovana"

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti

Deci izbeglicama, koja iz ratova sa Bliskog istoka preko Srbije beže bez pratnje odraslih, trebalo bi prema međunarodnim standardima obezbediti besplatnu pravnu pomoć i staratelja, ali se ovde to u velikom broju slučajeva ne dešava.

Jedan od glavnih razloga za to je, kako je u emisiji "15 minuta" rekla profesorka Pravnog fakulteta u Nišu Nevena Petrušić, činjenica da mnoga deca proputuju kroz Srbiju potpuno sama, a da ne budu identifikovana kao takva.

U prvoj polovini 2015. godine 400 do 500 dece se nalazilo u prihvatnim centrima. Deca napuste centre, odu iz Srbije, a da se zapravo ne zna šta je sa njima - kaže Petrušićeva.

Dodaje da je to posebno osetljiva grupa, a da "mi nereagovanjem stvaramo uslove da postanu žrtve trgovine ljudima", podložni drugim vidovima nasilja ili zlostavljanja, tako da "bi bilo potrebno da nijedno dete ne proputuje Srbijom, a da nije identifikovano",

Naša sagovornica kaže da se, kada je reč o deci izbeglicama, treba pridržavati međunarodnih standarda prema kojima svako dete, čim uđe na teritoriju Srbije mora da dobije "staratelja koji će se o njemu starati dok mu se ne reguliše status".

Mnoga deca ne dobijaju tog posebnog staratelja, a on bi morao da detetu obezbedi pravnog savetnika, besplatno zastupanje, ne od trenutka kada se uđe u postupak za dobijanje azila, već od prvog kontakta koji vlasti uspostave sa detetom. Kada deca ne dobiju adekvatnu pomoć, to je dodatni rizik za njih - kaže profesorka Petrušić.

Dodaje da odrasli moraju decu migrante "tretirati kao decu" i njima prilagoditi procedure registracije u prihvatnim centrima.

O tome na koji se način deci treba pristupiti u vreme izbegličke krize, koju profesorka Petrušić naziva velikom seobom naroda, i da li je Srbija svesna ozbiljnosti situacije pogledajte u emisiji "15 minuta".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • УНА

    10:09 // 14. 11. 2015.

    Znaci kad odemo sa funkcije onda znamo sta da radimo. Шта си радила док си била у фотељи?

  • Srba

    05:39 // 14. 11. 2015.

    Ko ovde nije normalan? Kako bi uopšte neko "dete" (ako detetom ikako možemo da smatramo tinejdžere od 15-16-17 godina) moglo da prevali pola sveta samo samcijato?? Ne palite se, molim vas, na ono što zapad servira kao standard političke korektnosti. Uostalom, već je potpuno jasno da su skoro svi ti ljudi migranti, a ne izbeglice. Zovimo stvari pravim imenom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: