Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:38, 29. 6. 2016.

| Društvo

Deca izbeglice u Preševu dobila igralište

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
presevo-dobilo-igraliste-za-decu-izbeglice-foto-save-the-children.jpg
Igrallište se prostire na 250 kvadrata; foto: Save the children

U Privremenom centru za registraciju i prihvat migranata u Preševu opremljeno je igralište za decu koja sa svojim roditeljima na izbegličkom putu provode vreme u ovom centru.

Igralište je donirala  organizacija “Save the Children” koja, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, od početka krize pruža podršku deci, mladima i njihovim porodicama u izbeglištvu. 2 foto save the children igraliste za decu izbeglice u presevu U preševski Centar svakodnevno stiže desetine izbeglica među kojima je veliki broj dece; foto: Save the children

Na površini od 250 metara kvadratnih, pokrivenih prirodnom travom, nalaze se penjalice, tobogani, klackalica, ljuljaške, njihalice, kao i 5 klupa, a tim mobilnog Kutka za decu, koji u centru u Preševu organizacija “Save the Children” vodi zajedno sa Centrom za integraciju mladih, organizuje aktivnosti na igralištu i učestvuje u igrama sa decom.

Deca su potpuno oduševljena. Mesecima nisu imali priliku da ovako bezbrižno uživaju u igri - kaže Ana Antanasijević, supervizorka mobilnog Kutka za decu.

3 igraliste prihvatni centar presevo foto save the children Igralište kao olakšanje za decu izbeglice; foto: Save the childrenU preševski Centar svakodnevno pristiže desetine izbeglica, a bar trećinu od njih čine deca. Veći deo izbeglica se zadržava kratko, nastavljajući put prema Beogradu. U Preševo uglavnom stižu iz prihvatnih centara u Grčkoj i Makedoniji gde su bili primorani da ostanu, nakon što je 9. marta zatvorena zapadnobalkanska ruta. S obzirom na to da su već dugo u izbeglištvu, većina njih je iscrpljena, a često i lošeg zdravlja. Troše poslednje zalihe novca u pokušaju da stignu na krajnju destinaciju - i dalje najčešće Nemačku. Često u Preševo i Srbiju stižu pešačeći danima, bez dovoljno hrane i vode, a veliki broj njih putuje sa krijumčarima, izloženi prevarama, zloupotrebama i nasilju.

Deca koja stižu u Centar u Preševu često su umorna, pod velikim stresom. Jako su im potrebni pažnja, pomoć i podrška. Želeli smo da im poklonimo i igralište, koje je simbol igre i radosti, i tako doprinesemo tome da Centar još više bude mesto na kome se deca osećaju kao deca - kaže Dubravka Vranjanac iz organizacije “Save the Children”.

Od početka krize do danas, organizacija “Save the Children” je obezbedila pomoć za  65.377 izbeglica i migranata u Srbiji, od kojih je 26.185 dece.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan-če

    23:49 // 29. 6. 2016.

    Veoma lepo, svaka čast!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: