Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:29, 27. 2. 2013.

| Društvo

Deca najčešći korisnici Narodne kuhinje

Autor:Biljana RoganovićIzvor:Južne vesti
NK-Kursumlija-deca-JV.jpg
Gordana Jeftić sa decom

Da siromaštvo sve više uzima maha i sve češće pogađa najmlađe pokazuje i evidencija kuršumlijske Narodne kuhinje pri lokalnom Crvenom krstu u kojoj je od 950 korisnika čak 310 dece. 

Čak 250 je mališana uzrasta od jedne do 14 godina, a ostali su do 18 godina. To je trećina od ukupnog broja korisnika narodne kuhinje, koja za dvanaest godina rada neprestano povećava broj korisnika. I da nije nje, mališani koji se snebivaju dok uzimaju hleb i jedini topli obrok dnevno, možda ne bi preživeli novi dan. 

Gordana Jeftić je jedna od majki koja za svoju sedmočlanu porodicu uzima obroke u kuhinnji.  Ona u redu stoji sa svoje dve ćerke.

- Kući imam još sina od 9 godina i ćerku od 12 godina, supruga i slepu majku. Svi živimo od narodne kuhinje i nemamo primanja - kaže Gordana

Da svoje siromaštvo shvataju kao sramotu pokazuje i to da ne jedu obrok u restoranu koji postoji u okviru kuhinje, već ga nose kući. 2 Podela obroka u Kuršumliji

- Vidite, mnogi taj obrok koji se sastoji od pola hleba i pola litre toplog obroka dele na dva jela, pa ih zato u posudama nose kući - pojašnjava sekretar Crvenog krsta u Kuršumliji Miomir Nikolić.

On dodaje da samo u romskom naselju u selu Barlovo kod Kuršumlije od 112 Roma ima sedamdesetoro dece.  Smatra da sigurno 500 dece ima potrebu za toplim obrokom, ali da su to deca u seoskim sredinama, a Crveni krst nema mogućnosti da tamo distribuira hranu. Nikolić kaže i da su korisnici kuhinje ne samo oni koji primaju socijalu i penzioneri sa primanjima nižim od republičkog proseka, već i granični slučajevi.

- To su one porodice koje zbog nekoliko ari zemlje koja se vodi na njih, ili nekog starog i gotovo neupotrebljivog vozila ne mogu da se svrstaju u kategoriju socijalnih slučajeva, ali koji zaista nemaju nikakvih primanja, a uz to imaju decu. Imamo porodice koje su višečlane i u kojima je i po petoro dce. Mislim da je njima najteže, pa smo obezbedili hranu za njih - kaže Nikolić.

Nedavno je pokrenuto pitanje zatvaranja kuhinje zbog novca, jer je lokalna samouprava kasnila sa uplatom. I sada imaju problem s obzirom da za mesec januar lokalna vlast nije dala ni dinara.

- U obavezi su da nam prenose 350.000 dinara mesečno na ime materijalnih troškova, ali odugovlače. Hrana nije problem jer nam je dostavlja centrala Crvenog krsta, ali svi troškovi oko spremanja idu na teret opštine. Ako se produži ovo kašnjenje moraćemo da je zatvorimo - najavio je Nikolić


Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: