Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:40, 18. 6. 2019.

| Društvo

Deca razočarana, roditelji i neki nastavnici sumnjaju u regularnost celog prijemnog

Autor:J. C. M, B. A, Lj.F, Lj. MIzvor:Južne vesti
mala matura
Ovo nije prvi put da "procure" zadaci za prijemni; foto: Ministarstvo prosvete (www.mpn.gov.rs)

Zbog toga što su testovi “procurili” i čak kružili društvenim mrežama, odloženo je polaganje završnog ispita iz matematike za osmake planirano za danas. Za učenike je ovo samo produžavanje stresa, dok roditelji negoduju, kritikuju Ministarstvo prosvete i sumnjaju u regularnost celog testa.

Da je polaganje matematike otkazano zbog “provaljenog” testa jedan osmak iz Niša saznao je ispred svoje škole “Sveti Sava” i, kako kaže, to doživeo kao razočarenje jer se “stres nastavlja”. Njegov otac ističe da je ovo posebno teško palo deci, jer je reč o matematici, za koju i inače najviše strahuju.

Pripremao se psihički da danas polaže matematiku. Išao je mesec i po dana na privatne časove, dali smo oko 100 evra za to i sada se opet cimaju i produžava se njihov stres. S druge strane, dobro je da je odloženo, ako su testovi procurili. Samo se nadam da će neko odgovarati - kaže otac ovog maturanta.

Zatečen je ostao i Aleksandar Popović kojem je prva na listi želja niška Gimnazija “Bora Stanković”, a njegova majka napominje da se sada postavlja pitanje regularnosti celokupne male mature.

Zgrožena sam ovim i pitam se da li je onda regularan bio test iz srpskog, kao i da li je možda i kombinovani već “procurio”. To budi sumnju da su neka deca bila privilegovana, kao i da će možda na kraju sve biti poništeno, te će se vrednovati samo prosek - kaže majka Radmila Popović.

Ističe da ju je kao roditelja neprijatno iznenadila izjava ministra prosvete Mladena Šarčevića da za decu odlaganje ne predstavlja problem, jer veruje da mnogo njih to doživljava stresno.


Odlaganjem testa povećava se napetost koju osećaju đaci

matura Za neke stres, za druge dodatni dan za vežbanje, smatraju neki nastavnici; foto: N. S.I dok za pojedine đake odlaganje završnog ispita iz matematike znači još čitav jedan za pripremu, na druge može uticati negativno jer su jedva čekali da prebrinu polaganje. Prema rečima Marka Stojanovića, jednog od nastavnika koji je trebalo da dežura na završnom ispitu u Leskovcu, uticaj pomeranja testa na đake zavisi od njihove pripreme, ali i od sklopa ličnosti.

Postoje đaci koji su spremni za test i njima odlaganje od jednog dana ništa ne znači. Imate i one koji na ovo gledaju kao na dodatno vreme za pripremu, jer što je test bliži, to izgleda da se manje zna i treba još vremena da se sve obnovi, ali ima i đaka koji će možda sutradan doći nervozniji, jer su i današnji dan jedva čekali da se završi, a sad se ispostavilo da se napetost ipak nastavlja - kaže Stojanović.

Posao nastavnika koji dežura i sutradan će biti isti, kaže Stojanović, a jedino može biti nezgodno nastavnicima koji dežuraju u nekoj seoskoj školi, jer za to treba da neplanirano izdvoje još jedan dan.

Komisije i šifreri imaće nešto više posla jer se, osim testa, ostali rokovi - datumi preliminarnih i konačnih listi, vremena za žalbe i upise u srednje škole, ne pomeraju.

Da je polaganje testa iz matematike odloženo za četvrtak, nastavnici i direktori škola u Pirotskom okrugu obavešteni su rano ujutru. Ipak oni su se pojavili na radnom mestu kako bi tu odluku saopštili i đacima koji, kako svedoče nastavnici, nisu bili razočarani tom odlukom.

Mislim da njima odgovara odlaganje testa. Imaće još jedan dan da opet pređu sve, nisam video da su razočarani - kaže jedan nastavnik.

Odlaganje neće mnogo poremetiti ni njihove planove jer je, kako kaže, i ranije je bilo sličnih problema, te će samo odložiti svoje obaveze za 2 dana.

Već nekoliko godina imamo ovaj problem, tako da mogu da kažem da smo se skoro navikli. Nije dobro ni za koga, ali šta možemo, nije do nas - kaže nastavnik.


Upitna regularnost i testa iz srpskog

skola Baca se sumnja i na test iz srpskog; foto: A. K.Profesorka srpskog jezika i književnosti u prokupačkoj Gimnaziji Marija Todorović, koja je juče bila u Komisiji i kontrolisala testove iz srpskog jezika, kaže da je iznenađena informacijom da je odložen tekst iz matematike, uz konstataciju da je upitna regularnost i testa koji su deca polagala iz srpskog.

Deca su demoralisana jer se sada stavljaju pod znak pitanja regularnost i ispravnost polaganja testa iz srpskog jezika. Smatram da se ovim obesmišljava svaki trud učenika, jer ovo nije prvi put i ovakve stvari su se već dešavale – prokomentarisala je profesorka Todorović.

Ona dodaje i da je pitanje da li prijemni ispit ostaje bez svoje prave svrhe, a to je rangiranje učenika.

Kako saznajemo od profesora koji su dežurali i gledali testove prijemnog ispita iz srpskog, u nekim prokupačkim školama su se direktori direktno mešali u rad komisije i insistirali na bodovanju mimo ključa, ali ovu informaciju niko od nadležnih nije zvanično želeo da potvrdi.

Učenici u Prokuplju koji su se prethodnih meseci spremali za prijemni razočarani su današnjim odlaganjem, jer su mnogi već isplanirali naredne dane.

Kada sam čula jutros da je test odložen, nisam mogla da verujem. Stvarno je sramota što se ovo desilo i sada smo pod još većom tenzijom i pritiskom. Postavlja se pitanje kako će biti zakazan test, ali i regularnost i smisao prijemnog ispita koji favorizuje nečiju decu koja su dobila gotove rezultate i sa manje znanja mogu da sve urade. Sad mi drugarica kaže da ide sa roditeljima na more u četvrtak, da je aranžman ranije uplaćen, te da joj se sada sve remeti – kaže učenica, svršeni osmak koja ove godine polaže prijemni.

Iz Ministarstva prosvete jutros su saopštili da je polaganje testa iz matematike odloženo za četvrtak, 20. jun, od 9 do 11 sati. Ističu da se termin održavanja kombinovanog testa neće se menjati i da će ispit biti u sredu, 19. juna.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je za Novosti rekao da je test „provaljen" i to da se to dogodilo u nekoj školskoj upravi. Kaže da su Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali da je „zatajilo" negde na terenu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • S.z

    12:18 // 19. 6. 2019.

    Za ovo su krivi RODITELJI koji vrse pritisak prvo na nastavnike, zatim direktore a na kraju ovi po BG i na ministarstvo sto sve ukupno dize tenziju deci. Sama pomisao da je neko spreman da "olaksa" svom detetu pokazuje koliko smo kao ljudi i drustvo BOLESNI jer nismo spremni na fer takmicenje i prihvatanje eventualnog poraza jer su VELIKOM broju dece ocene tokom skolovanja ISPOKLANJANE.

  • Mile

    09:03 // 19. 6. 2019.

    Uvek je kriv sistem, država ....Nije ,narode sve potiče od tebe.Nosite cveće i bombonjere vaspitačicama u predškolskom ,učiteljicama činite usluge ,nastavnicima se derete ,profosorima na univerzitetima dajete pare i očekujete šta?Sistem da Vas zaštiti kad nemate para da korumpirate lekara ili ne nađete testove .E gospodo sami ste osudili decu na propast jer vi sami podžavate korupciju.

  • Mitar

    05:32 // 19. 6. 2019.

    Ma kakva bre matematika za to sam najmanje strahovao ja sam pre nekoliko godina najbolje mat uradio iako nisam otvorio knjigu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: