Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 14. 12. 2012.

| Društvo

Deca sa niških ulica ostaju bez hrane

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
d

"Deca ulice" koja u ovim hladnim danima posećuju niško svratište, uskoro bi mogla da ostanu bez i jednog obroka koji su do sada imali. 

Koordinator svratišta Boško Aleksić objašnjava da su obroci obezbeđeni samo do kraja 2012. godine. 

- Dobili smo nedavno pomoć od 300.000 dinara i od toga su obezbeđeni dodatni obroci za period od 3 meseca, ali od januara je pitanje da li će ih biti - naglašava Aleksić.

Prema njegovim rečima, kroz svratište u ovom hladnom periodu dnevno prođe prosečno dvadesetoro dece i dodaje da kada ih je više nastaje problem jer nema dovoljno mesta.

- Dolazimo ovde jer dobijemo sok i slatkiše, družimo se i imamo kompjuter i internet - kaže jedan od posetilaca.

Aleksić objašnjava da se obično misli da "deca ulice" nemaju roditelje, ali da to često nije slučaj i da neretko imaju porodice, ali da su one nefunkcionalne, zanemaruju ih, a često i zloupotrebljavaju. 

f Svratište u Mačvanskoj ulici u Nišu otvoreno svakoga dana od 12 do 18 sati. Aleksić je svestan da postoji potreba da bude otvoreno 24 sata, ali da za tako nešto trenutno nema uslova.

On naglašava da novac iz gradske kase do sada nije stigao u svratište.

Objašnjava da su glavni izvori finansija dosad bili projekti i donacije. 


Grad će reagovati ako svratište zatraži pomoć

Branislav Ranđelović, gradski većnik za socijalna pitanja, kaže da je sve informacije koje ima o svratištu do sada dobio od novinara i da mu se niko od tamo upošljenih nije obratio.

 - Iskreno sam očekivao da će se obratiti ako imaju problema. Grad je prihvatio da bude participant u tom projektu za 2012, iako ga vodi nevladin sektor. Očekivao sam da će se javiti kako bi pospešili celu tu aktivnost, ako je dobra - kaže Ranđelović

v Kako objašnjava on nema nikakvu informaciju o tome šta rade, niti ima bilo kakav izveštaj o njihovom dosadašnjem radu, kao ni zvaničnu informaciju da su u problemu.

- Otvorili smo komunikaciju i prema vladinom i prema nevladinom sektoru. Ako se svratište pokazalo kao dobra praksa i drugim gradovima, ne vidim razlog zašto bi Niš to sprečavao - dodaje Ranđelović.

On kaže da mu je jako žao što su u problemu i naglasio da će pokušati da im pomogne ukoliko mu se bilo ko iz svratišta obrati.


Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mladen Jovanovic

    09:45 // 15. 12. 2012.

    "Grad je prihvatio da bude participant u tom projektu za 2012, iako ga vodi nevladin sektor". "Ako se svratište pokazalo kao dobra praksa i drugim gradovima, ne vidim razlog zašto bi Niš to sprečavao". G. Randjelovicu, ako postoji dobra volja Grada da podrzi ovu plemenitu aktivnost, onda nema potrebe za ovoliko "iako" i "ako". Imam jedno ako za vas. Ako ste vec obavesteni o ovom problemu, makar putem medija, sta vas sprecava da radite svoj posao, odete pravo u svratiste i pitate "Kako Grad moze da pomogne?" Ili jos bolje, odvojite lepo iz budzeta 1.200.000 dinara i svratiste ce imati hranu 12 meseci. To je svega oko 0,01% gradskog budzeta, a pritom Grad na troskove svojih ruckova i hranjenja vec sitih partijskih ljudi (koji uglavnom nisu iz Nisa) trosi daleko vise para.

    Sve se moze procitati iz teksta, samo AKO postoji dobra volja da se radi svoj posao od mojih para.

    Zelim puno srece ljudima koji rade svratiste i nadam se da cete nastaviti sa radom!

    • Djoka Paracinac

      13:06 // 16. 12. 2012.

      Ha, ha .... pa kako ce onda grad da finansira, substituise crnogorsku avio kompaniju, ili kako ce onda grad da finansira drzavu Svedsku ..... Ima toga jos al nislije ne mare mnogo...
      Dede su vam govorile zasigurno; Kako sejes, tako ces i znjati .... Na vama je da cekate rezultate vasega rada pa onda uzdravlje i u to ime.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: