Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:35, 19. 3. 2024.

| Društvo

Deca u Nišu dobila lične pratioce

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
deca roditelji KOSTA 23
Primenjivali samo jedan kriterijum; Ilustracija; foto: Aleksandar Kostić

Sva deca u Nišu koja primaju uvećanu tuđu negu i pomoć i čiji su roditelji podneli zahtev za uslugu ličnog pratioca, ostvarila su pravo na tu uslugu, tvrdi direktor Centra za socijalni rad Zoran Jović. Iako nema zvanične rang-liste na sajtu Grada, Jović kaže da će ukupno 87 dece u Nišu imati ličnog pratioca.

Više od tri meseca roditelji su čekali da saznaju da li će njihova deca dobiti ličnog pratioca. Kako kaže direktor Centra za socijalni rad, nakon razmatranja kojim kriterijumima da se vode, izborili su se da to bude samo jedan - uvećana tuđa nega i pomoć.

Zato se ovoliko i čekalo. Na poslednjem sastanku, gradonačelnica je pristala da svoj deci koja imaju uvećanu tuđu negu i pomoć obezbedimo lične pratioce. Mi smo se mučili, trijažirali, odvajali, imali smo mnogo sastanaka i na kraju odlučili da jedini kriterijum bude uvećana nega i pomoć, tako da su sva ta deca dobila pratioce - kaže Jović.

Kao što je konkurs prošao “neopaženo”, ni rang-lista nije objavljena na sajtu Grada kao prethodnih godina pa se ne zna koliko se tačno novih kandidata prijavilo, koliko je prošlo i koliko ostalo “ispod crte”.

Deci koja su prošle godine imala ličnog pratioca ove godine je produženo pravo na uslugu, a prema rečima Zorana Jovića, zajedno sa njima, ukupno 87 deteta imaće pratioce.

Odbijeni su samo oni koji imaju osnovnu tuđu negu i pomoć, ne i uvećanu - navodi Jović.

Kriterijum koji se primanjivao prošle godine i koji je izazvao nezadovoljstvo kod roditelja i reakciju Poverenice za zaštitu ravnospravnosti - da deca nezaposlenih roditelja nemaju pravo na uslugu, ove godine nije uzet u obzir.

Majka koja je prošle godine odbijena iz tog razloga Jovana Miladinović, ove godine je dobila pratioca za svoje dete.

Osećam rasterećeno i pre par godina misaona imenica je bila izboriti se za ono što vam po zakonu sleduje. Takodje vidim svrhu nase dugogodišnje borbe i na neki nacin krčenje puta drugoj deci i roditeljima. Osnaženi smo da pustimo svoj glas i tražimo ono što nam pripada. Usluga pratioca mnogo znači mom detetu, moći će da bez prepreke ide u školu, uči i da sutra bude društveno koristan građanin. Moj sin Jakov je takođe presrećan jer je i on svestan celog dešavanja i borbe - priča Jovana.

Inače, od aprila 2023. godine, umesto privatne agencije, pružanje usluga ličnog pratioca i personalnog asistenta preuzeo je Centar “Mara”, a vođenje celog postupka Grad je prepustio Centru za socijalni rad.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Robin Hud

    11:03 // 20. 3. 2024.

    Ocigledno je da su ovo uradili zbog dolazecih izbora jer vec vise meseci su to uskratili mnogim porodicama i verovatno po nalogu Oskara (moze li nesto da se uradi bez njega?)

  • marija

    01:03 // 20. 3. 2024.

    pri tom smo i muz i ja u radnom.odnosu.
    I odbijeni smo. Dete je invalid 100% sa uvecanom tudjom negom.
    Nista tu nije gradonacelnica ili Centar uradio...cak su izbegavali na opomenu poverenice i dopis.
    Na kraju su morali da urade kako im se kaze tj. po zakonu.
    Tako smo i mi dobili obavestenje da preuzmemo resenje. Nije grad ovde ista uradio dobrovoljno.Samo je morao da uradi nakon pritisaka

  • Marija Kratić

    00:58 // 20. 3. 2024.

    Nista sto pricaju nije tacno.Poverenica im je januara nalozila da promene uslove jer su u suprotnosti sa zakonom.
    Nisu hteli.
    Onda je izdala saopstenje za javnost i tada su resili da rade po zakonu.
    Ja sam majka jednog deteta koje je odbijeno.
    I to sa zaljenjem iz kabineta gradonacelnika.
    Istina je da su sve ovo na kraju odobrili posle pritisaka i reakcije poverenice za zastitu ravnopravnosti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: