Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:13, 23. 2. 2024.

| Društvo

Deca u Nišu i dalje čekaju lične pratioce, reagovala i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
deca roditelji KOSTA 23
Grad nije u zakonskom roku postupio po preporuci; Ilustracija; foto: Aleksandar Kostić

Istekao je rok od 30 dana od izricanja opomene Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Gradskoj upravi u Nišu zbog diskriminišućih kriterijuma prilikom izbora dece koja će koristiti uslugu ličnog pratioca prošle godine, a istekao je i zakonski rok za konačnu listu kandidata ove godine. Dok čekaju pratioce za svoju decu, roditelji ističu da osećaju da nemaju podrsku sistema.

gradska kuca, gradonacelnica Poverenica sprovela postupak zbog diskriminacije; foto: S. V. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, po pritužbama roditelja četvoro maloletne dece iz Niša, pokrenula je postupak protiv Gradske uprave za društvene delatnosti Grada Niša zbog sumnje da su povredili odredbe Zakona o zabrani diskriminacije. Ta deca, prošle godine su bila “ispod crte” zbog toga što im jedan od roditelja nije u radnom odnosu.

Nakon sprovedenog postupka, Poverenik je dao preporuku da Grad Niš obezbedi pružanje usluge ličnog pratioca ovoj deci za školsku 2023/2024. i dalje dok postoji potreba, kao i da obezbedi pružanje ove usluge za svako dete kod kojeg je prepoznata potreba. Takođe, preporučeno je da svoja podzakonska akta usaglase sa antidiskriminacionim propisima na način da ne propisuju diskriminatorne kriterijume kao što je, na primer, kriterijum radno-pravni status roditelja/ staratelja deteta, kao i da se ubuduće u okviru svojih aktivnosti pridržavaju propisa o zabrani diskriminacije. Poverenik je posebno istakao da u skladu sa zakonom roditelj/staratelj ne može biti lični pratilac deteta i prisustvovati nastavi - saopštila je Poverenica.

Pošto Grad Niš nije postupio po preporuci ni posle izrečene mere opomene u zakonskom roku od 30 dana, Poverenica je obavestila javnost o tome.

Da “nije korektno da Grad finansira ličnog pratioca deteta ako mu jedan od roditelja ne radi” govorila je prošle godine i gradonačelnica Dragana Sotirovski, a samo jedna nezaposlena majka uspela je tada da dobije ličnog pratioca za svoje dete.

deca djaci KOSTA Roditelji čekaju; Ilustracija; foto: A. Kostić Neki roditelji su se tada žalili Povereniku, ali i dalje čekaju pomoć koja im je potrebna.

Žalila sam se sa ostalim majkama još prošle godine, ništa se nije promenilo, i ove godine smo u neizvesnosti. Više od dva meseca čekamo. Opet idemo sa decom u školu ili plaćamo privatnu uslugu koja je jako skupa, plus je teško naći nekog ko hoće tako da radi - da bude par sati sa detetom u školi. Snalazimo se kako znamo i možemo, ali postaje finansijski neizdrživo jer ja i dalje nisam u radnom odnosu. Svi pominju inkluziju, ali osećamo da nemamo podršku sistema - kaže jedna majka za Južne vesti.

Iz Centra za socijalni rad nedavno su najavili da će kriterijum da deca nezaposlenih roditelja nemaju pravo na uslugu ličnog pratioca biti poništen, ali još nije izašla konačna lista i kriterijumi po kojima su rangirali kandidate.

Podsetimo, konkurs za korišćenje usluga personalni asistent i lični pratilac ove godine prošao je “neopaženo”, ali su nadležni tvrdili suprotno. Prošlogodišnjim korisnicima produžena je usluga, dok ostali od 15. decembra čekaju rang listu za koju su nadležni tvrdili da će biti gotova u zakonskom roku od dva meseca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ja, Sofronije

    23:24 // 24. 2. 2024.

    ...koga ce drzava da plati, a ne roditelji, pa niko nije kriv kada se rodi dete sa posebnim potrebama, ovo ispade kao da kaznjavate ljude preko svega!

  • Ja, Sofronije

    23:23 // 24. 2. 2024.

    Roditelj i ne treba da bude licni pratilac, pustite ga da ide da radi, a drzava da zaista brine o inkluziji znala bi da na svaki IOP ide 1 defektolog!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: