Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:08, 14. 7. 2023.

| Društvo

Deca u niškim vrtićima cele nedelje bez voća i povrća, iz "Pčelice" kažu zbog poštovanja zakona

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Kuhinja-vrtic-foto-PU-Pcelica-Nis
Navodno zbog javne nabavke deca u najtoplijim danima nisu jela ni voće ni povrće; foto: PU "Pčelica"

U najtoplijim danima ovog leta, kada lekari preporučuju da svakodnevno unosimo dosta voća i povrća, mališani u niškim vrtićima su cele nedelje za užinu dobijali đevrek, kukuruzni štapić i kolač, a uz ručak salate nije bilo. Roditelji su se požalili na to što hrana koja se daje najmlađima ni inače nije zdrava, ali da su posebno razočarani što u sezoni voća i povrća toga nije bilo na meniju. Iz Predškolske ustanove "Pčelice" odgovaraju da su morali da poštuju "imperativne zakonske procedure u postupcima javnih nabavki", ali da će već sledeće nedelje u jelovniku biti voća i povrća.

Nedeljni jelovnik u Pčelici, jul 2023; foto: čitalac Ovonedeljni jelovnik za mališane u vrtićima; foto: čitalac Namaz od margarina, kroasan, proja, kajmak, tunjevina, sa hlebom, mlekom i jogurtom, ali bez voća i žitarica - to su doručkovali mališani ove nedelje u niškim vrtićima. Voća nije bilo ni za užinu, već samo sok i keks, đevrek, kukuruzni štapić i kolač sa keksom, a ručali su standardno pasulj, pileći ajmokac, gulaš sa junećim mesom, pilav, špagete sa mlevenim mesom, ali sve to bez priloga i sveže salate.

Na to šta najmlađi jedu dok su u obdaništu roditelji su se i ranije žalili, posebno zato što im se serviraju mesne prerađevine, ali su tokom ove nedelje bili ogorčeni što u jelovniku ni za jedan obrok nije bilo voća i povrća.

Sramota je da deci u sezoni voća ne daju za užinu voće, već samo keks i kolač! Takođe treba obratiti pažnju i na druge obroke, za doručak bi mogli spremati deci zdravije obroke. Deca se u toj dobi najviše razvijaju i potreban im je unos veće količine svežeg voća i povrća, a sramno je čime ih hrane! Najlakše je da im namažu paštetu, ili neki drugi namaz, ili da im daju viršle i salame - pišu između ostalog roditelji.

Renovirana-kuhinja-foto-PU-Pcelica-Nis Roditelji se i inače žale na hranu, ali su posebno sada ogorčeni jer nije bilo ni voća ni povrća; foto: PU "Pčelica" U drugim gradovima na jugu Srbije su u vrtićima ove nedelje na meniju bile salate uz svaki ručak, kao i sveže voće poput banana, jagoda, jabuka, trešanja i lubenica.

Međutim, deca u Nišu su u najtoplijim danima ostala bez najvažnijih namirnica, pa su novinari Južnih vesti pitali nadležne u PU "Pčelica" zašto, da li je to inače praksa i kada roditelji mogu da očekuju da će se voće i povrće naći na meniju.

Zbog poštovanja Zakona i imperativne zakonske procedure u postupcima javnih nabavki, voće i povrće će biti u jelovniku dece već od sledeće nedelje. Naglašavamo da je prethodni dobavljač otkazao ugovor zbog finansijskih problema, a da se postupak javne nabavke mora sprovesti u skladu sa odredbama Zakona i rokovima koji su propisani - odgovorili su iz "Pčelice".

nabavka Iako su ugovori dodeljeni još 4. jula, a rok isporuke je od jednog do dva dana, deca su ostala bez voća i povrća; foto: printskrin Ostaje ipak nejasno o kojoj javnoj nabavci je reč, jer je poslednja javno dostupna raspisana još 18. maja, a iz "Pčelice" su tražili "namirnice za pripremanje obroka za decu u vrtićima" i u okviru nje - sveža konzumna jaja, zamrznuto voće i povrće, konzervirano voće i povrće, sveže povrće, začine i dodatke jelima, med, domaće voće i masnoće.

Kako se navodi u odluci - 4. jula je dodeljen ugovor o nabavci pomenutih namirnica, sa rokom isporuke od jednog do dva dana.

Odluka o hrani za Pčelicu; foto: printskrin Nabavka na kraju koštala oko 30 miliona dinara; foto: printskrin

Procenjena vrednost ove nabavke je bila nešto više od 90 miliona, ali su na kraju ove namirnice, kako piše u odluci, plaćene ukupno nešto manje od 30 miliona dinara sa PDV-om.

Zato ostaje nejasno zašto sveže voće i povrće, koje je naručeno i odluka o tome je doneta još pre desetak dana, nije bilo na meniju ove nedelje u niškim vrtićima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Samousluga

    12:54 // 16. 7. 2023.

    Da ovi rade trebovanja u prodavnicama, pola Niša bi gladovalo! N.E.S.P.O.S.O.B.N.I.

  • Dragica

    11:18 // 16. 7. 2023.

    U školama je još gora situacija grad je preuzela sprovodi javnu nabavku za gigijenu i kancelarijski materijal, kasni i jedno i drugo ,a cene su pet puta veće nego u maloprodaji

  • Мина

    17:02 // 15. 7. 2023.

    Свако има право на своје мишљење и став о нечему "Торпедо" би да торпедује свакога, ко не мисли као он, "Злобник", да шири злобу и нетрпељивост,многи износе лажи и непроверене чињеице( не мислим нс конкретни текст).Нити сам бот, нити зависим од некога, одавно пензионерка,погрешила што сам упоредила моје и ваше време, извињавам се.А да неке садашње маме хране децу брзом и нездравом хрсном, да

    • Zlobnik II

      00:03 // 16. 7. 2023.

      @Мина : Greška ti je - glede mene i mojih komentara , zloban sam kada mislim da neko ne misli svojom glavom... a što se tiče netrpeljivosti, gde se to i u kom mome komentaru vidi? Žao mi je što si opet "promašila metu" i što ne vidiš ljude i decu ,oko sebe, koji gladuju a možda imaš i neku nezgodnu dioptriju! Ali i ne odustaješ od svog mišljenja !! "Koleginice"!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: