Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:44, 24. 1. 2022.

| Društvo

Decenije ignorisanja ideje arhitekte o uređenju ulaza u niški logor kojim bi se odala počast žrtvama

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
Logor
Projekat mnogi zaboravili; Foto: M. Medvedev

Pre skoro pola veka arhitekta i nekadašnji radnik Zavoda za urbanizam Mihailo Medvedev osmislio je izgled ulaza logora na Crvenom krstu u Nišu, kojim bi simbolično odali počast svim staradalima. Da ožive ovu ideju nisu bili zainteresovani nadležni ni kada je obeležavano 70 godina od proboja, zato sada uoči 80. godišnjice pokušava da još jednom, a kaže i poslednji put, pronađe saradnike za svoju zamisao.

Kao projektant Zavoda za urbanizam, za izgled ulaza u logor osmislio je projekat pred obeležavanje 35. godišnjice proboja na Logoru "12. februar". Želeo je da simbolično iskaže zahvalnost oslobodiocima, ali i onima koji su logor i “proslavili” prvim bekstvom iz nemačkih zatvora u Drugom svetskom ratu.

Došao sam na ideju da bi se to moglo dostojno predstaviti obeležjem, ispred ulazne kapije Logora, koje bi predstavljalo kompoziciju nalik na probijenu logorsku ogradu u žicama. Po mom projektu tog spomen obeležja, povaljeni betonski logorski stubovi trebalo je da budu belog, izglačanog betona koji bi visili na bodljikavim žicama od inoksa – navodi Medvedev.

Logor žice venci Više od 2/3 logoraša koji su krenuli u proboj preživelo bekstvo; Foto: JV/V. MilićNjegovu ideju ubrzo su mnogi zaboravili, ali je bio entuzijasta i pre 10 godina. Tada je pokušao da uoči još jednog jubileja oživi staru zamisao – ali bezuspešno. Tadašnje gradsko rukovodstvo nije bilo za ovu saradnju, a pismo namere poslao je i Miletu Iliću koji je bio na čelu Skupštine.

Kako sam u međuvremenu realizovao i kompjutersku 3D animaciju projektovanog spomenika, u pismu sam priložio sačuvane priloge iz mog Projekta uređenja prilaza Logoru iz 1976.g. kao i 3D animaciju zamišljenog spomenika. Pismo sam prosledio i Narodnom muzeju u Nišu i Zavodu za zaštitu spomenika kulture Niš. Na žalost, pismo sa mojom inicijativom, iz 2011.godine, ostalo je u kompjuterskim arhivama Grada Niša, Zavoda i Muzeja, a spomen obeeležje ni tada nije realizovano – ističe arhitekta.

Celu ideju sada je predstavio i javnosti.

Ove godine navršava se 80 godina od izvedenog bekstva. Na žalost, ni do danas nije realizovano dostojno obeležavanje ovog herojskog čina logoraša. Ovaj tekst je moja zadnja inicijativa da ispred logora ostane zabeleženo da je postojala ideja za obeležavanje herojskog proboja iz Logora 12. februar. Verovatno će neke naredne generacije Nišlija to ipak realizovati – zaključuje Medvedev.

logor Još jedan pokušaj pred veliki jubilej - 80 godina proboja; foto: JVKoncentracioni Logor na Crvenom Krstu u Nišu formiran je krajem septembra 1941.godine i u njemu je bio zatočen veliki broj lokalnih stanovnika, Jevreja, Roma, zarobljenih partizana i simpatizera NOB-a, koje su nacisti zatvorili kao taoce i u znak odmazde dnevno odvodili i streljali na Bubnju.

Početkom februara 1942. godine grupa najhrabrijih logoraša odvažila se da organizuje bekstvo. 12. februara 1942. godine oko 150 logoraša, koje su predvodili Branko Bjegović i Dušan Tomović, uspeli su da organizuju i izvedu proboj i uspešno pobegnu.

U istoriji je zabeleženo da je to bilo prvo uspešno bekstvo iz nacističkog logora u kome je 105 logoraša uspelo da se probije do partizanskih jedinica, a 40 logoraša je ostavilo svoje živote na logorskim žicama i na putu do slobode.

Koncentracioni logor koji se tokom Drugog svetskog rata nalazio u Nišu, primer je prkosa, sloge, jedinstva, ali i velikog stradanja koje ne sme biti zaboravljeno, podsetio je nedavno i istoričar, književnik i kustos Narodnog muzeja Nebojša Ozimić koji je sve činjenice o ovom kompleksu sakupio u novoj knjizi "80 godina memorijalnog kompleksa 12. februar", o kojoj je govorio u emisiji "15 minuta".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sloba

    21:57 // 24. 1. 2022.

    Podržavam ideju, međutim uplovili smo u vremena gde ne verujem da će neko od političara u našoj zemlji da se bavi spomenicima vezanim za Nemačku i drugi svetski rat. Možda da se po nešto obeleži, međutim neko veće isticanje tih spomenika... Ne verujem

  • Torpedo

    19:59 // 24. 1. 2022.

    Uvazeni gospodine Medvedev, bicu surovi realista, nazalost ! Vas strucni trud, nece biti aktuelan, dokle god neko nece imati materijalne koristi od vaseg projekta ! Nazalost, ovo je deo Srbije, koji ne postuje preminule i poginule, kako god ! Pogledajte na sta nam lici staro groblje a i novo !

  • Smuk

    13:17 // 24. 1. 2022.

    A , kako da obeležimo ULAZE u Srbiju , kao omaž nama preživelima ?
    Zamolio bih gos-n M. Medvedeva da i o tome razmisli , siguran sam da može odgovoriti i ovom zadatku !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: